Застосування хімічної зброї в Україні: у США попередили про небезпеку

За словами американських чиновників, загроза хімічної зброї серйозно сприймається в адміністрації Байдена.

Москва не відмовилася від варіанта застосування хімічної зброї в Україні. На цей крок російський диктатор Володимир Путіна може піти, перш ніж вдатися до ядерної конфронтації з НАТО, якщо російські війська й надалі терпітимуть невдачу на полі бою. Таку думку висловили представники адміністрації президента Джо Байдена. Як повідомляє портал "Коментарі", про це пише рейтингове видання "Politico".

Видання зазначає, за словами шести людей, поінформованих про це, занепокоєння виникло на тлі спроб адміністрації Байдена забезпечити готовність союзників до такої події, а також мобілізувати нові ресурси та інвестиції у виробництво систем виявлення у разі застосування хімічних речовин.

Серед осіб, які розмовляли на умовах анонімності, були представники США та Міністерства оборони. Однак Вашингтон не має жодних розвідданих, щоб припустити, що така атака в Україні неминуча. Фактично багато чиновників Міноборони США вважають, що бойові дії припиняться протягом зимових місяців, і жодна сторона не зможе захопити багато позицій.

"Але у разі продовження втрат на полі бою або повного розпаду російської армії деякі високопосадовці, які працюють над цим питанням, дійшли висновку, що Москва може вдатися до застосування хімічної зброї — у тому числі тієї, яку країна пов'язує з використанням при отруєнні Олексія Навального", - йдеться у матеріалі "Politico".

За словами одного з чиновників, Кремль уже має досвід застосування хімічної зброї, що потім важко довести, оскільки Росія діє не відкрито, а старанно приховує сліди своїх злочинних дій.

Читайте також на порталі "Коментарі" - у Зеленського назвали два головні ресурси Росії у війні проти України.

Раніше "Коментарі" писали – у Росії назвали причину масованого ракетного удару по Україні 23 листопада.