Головна Новини Суспільство Війна з Росією Залужний дав письмову згоду на операцію: Червінський розповів про справу, за якою його судять
commentss НОВИНИ Всі новини

Залужний дав письмову згоду на операцію: Червінський розповів про справу, за якою його судять

Червінський запевнив, що операція з вербування російського пілота, який мав перегнати літак, не несла жодних ризиків.

29 липня 2024, 20:05
Поділіться публікацією:

Ексрозвідник та полковник ССО Роман Червінський розповів, що тодішній головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний дав згоду на проведення операції із захоплення російського літака у липні 2022 року, яка врешті призвела до удару окупантів по аеродрому "Канатове". Про це він розповів в інтерв'ю "Українській правді".

Залужний дав письмову згоду на операцію: Червінський  розповів про справу, за якою його судять

Роман Червінський (фото з відкритих джерел)

За словами Червінського, підготовка до операції почалася зі збирання інформації СБУ.

"СБУ не могли самі оцінити літак, створити коридор у повітряному просторі, забезпечити йому безпеку перельоту та супровід, його посадку. Тому вони звернулися до нас із метою контактування з Військово-повітряними силами. Я доповів своєму керівництву. Керівництво доповіло Залужному. Залужний дав санкцію. Перша санкція була усна, щоб ми з'ясували можливість проведення такої операції", — пояснив він.  

 Після отримання санкції Червінський разом із командувачем поїхали до командувача Військово-повітряних сил, який надав контакти для подальшої координації. Командувач виділив співробітника для переговорів з російським пілотом, щоб перевірити його ідентичність і технічні деталі перельоту. Після підтвердження особи пілота Залужний повторно санкціонував проведення операції, наголошуючи, що в разі гри з боку РФ пілот не зможе проникнути на українську територію, оскільки його збили б у повітряному коридорі.

"На цьому етапі ми повторно доповіли Залужному, що Військово-повітряні сили підтвердили особу пілота і що якщо це навіть гра (з боку РФ. — Ред.), то він не зможе ніяким чином проникнути на нашу територію, бо в повітряному коридорі, який ми йому надамо, його в разі чого зіб'ють.Залужний дав санкцію, що згоден із проведенням операції", — продовжив він.  

Ексрозвідник зазначив, що коли Залужний підписував цю санкцію, то паралельно написав лист до СБУ, в якому просив із метою проведення спільних заходів відрядити їхнього співробітника, щоб він зайшов у групу і виконував свою частину роботи.

"Цей документ залишився, він у справі є. СБУ довго його не показувала, казала, що його не існує, що співробітник не був відряджений і так далі. Але цей лист все-таки знайшовся", — додав він.

 Червінський заявив, що лист Залужного "сховали", а його звинуватили в самовільному рішенні відправити людей на аеродром "Канатове" під виглядом навчань, водночас замовчуючи участь працівника СБУ в організації спецоперації.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що дружина загиблого на аеродромі "Канатове" командира закликала суд не піддаватися на тиск політиків

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини