Головна Новини Суспільство Війна з Росією Захист постраждалих у «справі Шефіра» зможе притягнути корумпованих слідчих до кримінальної відповідальності, - юрист
commentss НОВИНИ Всі новини

Захист постраждалих у «справі Шефіра» зможе притягнути корумпованих слідчих до кримінальної відповідальності, - юрист

Адвокати заявили про корумпованість слідства у «справі Шефіра»

13 вересня 2022, 18:19 comments4033
Поділіться публікацією:

З моменту замаху на першого помічника Президента Сергія Шефіра минув рік. За цей час слідство, правоохоронці відзначилися лише порушенням законодавства та відсутністю будь-яких результатів. Було проведено близько сотні обшуків, у ході яких з порушенням норм вилучено масу цінного майна, яке вже 9 місяців не повертається власникам, всупереч відповідним рішенням судів. Про це йдеться у статті "Замість "сильної відповіді" – корупція у погонах: куди зайшла "справа Шефіра" через рік після замаху" на сайті " Телеграф ".

Захист постраждалих у «справі Шефіра» зможе притягнути корумпованих слідчих до кримінальної відповідальності, - юрист

Замах на Шефіра (фото з відкритих джерел)

У матеріалі йдеться про те, що підозрюваним у справі слідство призначило якогось Вадима Тарана, хоча досі жодних прямих доказів його причетності до нападу на Шефіра немає. Адвокати стверджують, що мають докази, що в день нападу Таран знаходився за кілька кілометрів від цього місця.

Проте на підставі телефонної книжки Тарана слідство провело обшуки в будинках 80 сімей. Під час обшуків правоохоронці вилучили мобільні телефони, ноутбуки, гроші, банківські картки та навіть автомобілі. Як саме усі ці речі можуть вказувати на причетність сімей до злочину – невідомо, зазначає автор статті. Через рік нікому з них не висунули підозри.

Пізніше деякі фігуранти справи пройшли поліграф, який підтвердив їхню непричетність до злочину. У червні 2022 року голова Нацполіції Ігор Клименко заявив , що жодних результатів слідство не дало. Проте заарештоване майно людям не повертають, попри рішення судів, про що є низка свідчень у Реєстрі судових рішень.

Також журналісти з'ясували, що співробітники правоохоронних органів, порушуючи законодавство, користувалися заарештованими авто в особистих цілях, що підтверджується даними GPS-трекерів. На одній із машин за півроку правоохоронці наїздили понад 4 тис. км.

Опитані адвокати стверджують, що подібні ситуації нерідкі і говорять про корумпованість правоохоронної системи, особливо її нижчої ланки.

На думку старшого партнера адвокатської компанії "Кравець і партнери", адвоката Ростислава Кравця, прогалини у законодавстві після реформ у правоохоронній системі сприяють переслідуванню людьми у погонах особистих інтересів.

"Після реформ правоохоронних органів в Україні ні ДБР, ні прокуратура повноцінно не працює, а суди також позбавлені можливості впливати на такі ситуації. Тому особи, які не виконують норм закону, не несуть за це відповідальності. Цим користуються недобросовісні поліцейські", — зазначає Кравець.

Адвокат адвокатського об'єднання "Кравченко, Гончар та партнери" Вадим Погорілий припускає, що у випадку зі "справою Шефіра" правоохоронці зацікавлені в отриманні матеріальної вигоди від нібито причетних до замаху.

"Люди нерідко змушені звертатися до органу досудового розслідування з проханнями або за неправомірну винагороду, або частину вилучених коштів повернути майно, яке може зберігатися там роками", — каже Погорілий.

Адвокати постраждалих подали заяви до Державного бюро розслідувань та планують притягнути до відповідальності правоохоронців, які не виконують рішення суду, а також у майбутньому – стягнути завдану шкоду.

"У рамках справи про незаконне заволодіння майном дані GPS-трекерів будуть чудовим доказом його використання правоохоронцями у своїх інтересах та підставою для притягнення їх до кримінальної відповідальності", — зазначив Ростислав Кравець.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини