Головна Новини Суспільство Війна з Росією За яких умов Україна може повернути всі свої території – думка експертів
commentss НОВИНИ Всі новини

За яких умов Україна може повернути всі свої території – думка експертів

Збільшення західної зброї у ЗСУ неухильно змінює баланс сил на полі бою

9 серпня 2022, 11:25 comments1234
Автор:
avatar

Денис

Поділіться публікацією:

Президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні 8 серпня зазначив, що Україна має повернути все, що Росія тимчасово захопила, а держава-агресор має бути покараною за всі свої злочини. За його словами, після цієї російської війни проти України не повинно залишитися ні тліючого, ні замороженого конфлікту. Експерти проаналізували ці заяви для видання "Коментарі", а також розповіли, за яких умов такий розвиток подій – реальний.

За яких умов Україна може повернути всі свої території – думка експертів

Україна

Старший аналітик Центру досліджень сучасної Туреччини, кандидат політичних наук, експерт-міжнародник Євгенія Габер розмірковує так:

"Зараз критично важливо донести до наших закордонних партнерів, що санкційний тиск, усі обмеження, які стосуються Росії, мають залишатися доти, доки ми не повернемось до міжнародно-визнаних кордонів України 1991 року. Будь-який відхід від цього принципу, будь-які компроміси на кшталт статус-кво до 24 лютого 2022-го, часткові територіальні поступки – не допустимі. По-перше, тому що це означатиме, що Україна більше цих територій не поверне. По-друге, тому що РФ вже зараз перебуває у складному становищі. І далі, у міру того, як санкції дадуть себе знати, їй буде все важче і важче. Тобто тиск треба нарощувати, а не піддаватися йому. По-третє, тому що такі поступки стануть прецедентом. Прикладом для інших країн (також Китаю). Приводом зробити так само – сильнішій державі нападати на сусідню суверенну державу, тотально руйнувати цивільну інфраструктуру, чинити геноцид, військові злочини, масові вбивства. А потім у якийсь момент сказати: "Ну, гаразд, ми повертаємося до себе додому, до нормального життя, а ви з десятками тисяч загиблих та напівзруйнованою країною самі щось із цим робіть". Так не повинно бути!"

Зрозуміло, продовжує експерт, що військовим шляхом повертати свої землі складно не швидко. Тому слід діяти в комплексі – шляхом перемог ЗСУ, шляхом усілякого тиску на Росію (санкції тощо), шляхом дипломатичних переговорів на пізніших етапах, коли ми зможемо забезпечити собі достатню тактичну перевагу, щоб країна-агресор погодилася на розмову по суті, а не просто на фікцію переговорів.

"Треба повертати всі території, – впевнена Євгенія Габер. – Треба змушувати Росію платити репарації (у тому числі за рахунок конфіскованого майна, заморожених активів тощо) за всі збитки, завдані Україні. І вимагати проведення міжнародного трибуналу, щоб притягнути до відповідальності всіх, хто вчиняв військові злочини в Україні".

Виконавчий директор у Центрі прикладних політичних досліджень "Пента", політичний експерт Олександр Леонов упевнений, що сценарій, описаний президентом, можливий у разі військової та економічної поразки Росії.

"На полі бою вирішується питання контролю за територією, а в економічній площині – здатність країни вести затяжну війну. Для того, щоб позбавити Росію цієї можливості, і запроваджуються санкції", – пояснює Олександр Леонов.

Він наголошує, що збільшення західної зброї у ЗСУ неухильно змінює баланс сил на полі бою.

"Однак повне звільнення української території – включно з Кримом – стане геополітичним приниженням і РФ, і особисто Путіна. Тому навіть у постпутинській Росії, якщо там не буде проведено денацифікацію суспільства, будуть сильні реваншистські настрої. Тож Україні доведеться ще довгий час існувати у повній бойовій готовності, – прогнозує Олександр Леонов. – Навіть якщо відбудуться тектонічні зміни (наприклад, розпад РФ), ще не факт, що її уламки не будуть агресивними..."



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини