Головна Новини Суспільство Війна з Росією За лічені дні розпочнуться вуличні бої: яке місто ризикують втратити ЗСУ, що це буде означати
commentss НОВИНИ Всі новини

За лічені дні розпочнуться вуличні бої: яке місто ризикують втратити ЗСУ, що це буде означати

Окупанти хочуть захопити всю Донецьку область в межах її адміністративних кордонів

27 червня 2024, 08:42 comments3302
Поділіться публікацією:

Все частіше й частіше у військових зведеннях починає з’являтися місто Торецьк Донецької області. Окупанти посилюють наступальні дії у цьому напрямку. Чи справді невдовзі можуть розпочатися вуличні бої в цьому місті? Навіщо РФ потрібне це місто на Донеччині? Видання "Коментарі" розбиралося в цих питаннях, проаналізувавши думки експертів.

За лічені дні розпочнуться вуличні бої: яке місто ризикують втратити ЗСУ, що це буде означати

Бої за Торецьк. Фото: з відкритих джерел

На Покровському напрямку противник досягнув тактичного успіху

Військовий експерт Центру оборонних стратегій України Віктор Кевлюк в ефірі каналу "Еспресо" повідомив, що окупанти активно просуваються у бік Торецька, і через кілька днів у місті вже можуть початися вуличні бої. Втім, як зазначив він, Сили оборони ще можуть втримати місто.

"Сили оборони можуть втримати Торецьк. Втім, ми будемо свідками міських боїв в Торецьку. Я думаю, що через 7-10 днів противник увійде в місто і почнуться вуличні бої. Таким чином окупанти хочуть завершити спробу захопити всю Донецьку область в межах її адміністративних кордонів. Відповідно, противник буде робити все можливе на Сіверському, Часовоярівському, Торецькому, Курахівському та Краматорському напрямках, щоб досягти цієї мети", — пояснив Кевлюк.

Він також зазначив, що на Покровському напрямку противник досягнув тактичного успіху й має сили та засоби, щоб перетворити цей успіх на оперативний.

За словами експерта, росіянам залишилось просунутись на 6 км, щоб перерізати основні логістичні маршрути Сил оборони. Такі дії противника створять невигідні для подальшої оборони умови на тому ж Торецькому напрямку для ЗСУ. Сили оборони змушені будуть відійти до лінії Словʼянськ – Краматорськ — Дружківка – Костянтинівка – Покровськ. 

"Це небажаний розвиток подій для нас. Оскільки ми втратимо контроль над дуже серйозними територіями, які потім доведеться звільняти", — додав Віктор Кевлюк.

Практично всюди російські окупанти у своєму наступі діють за класичною схемою

Керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко в інтерв’ю "РБК-Україна" зазначив, що окупаційні війська продовжують нарощувати темпи наступальних дій і намагаються вирівняти лінію наступу на Донеччині. Окупанти, зокрема атакують з флангів, щоб блокувати українську логістику. Через це збільшилася загроза для міста Торецьк.

"Окупанти зайшли до Шумів, а цей населений пункт, який в принципі зараз розташований у низині до наших позицій. Відповідно панівні висоти контролюються українськими військами, які роблять все можливе, щоб блокувати ворога та не дати йому просуватися", — говорить експерт.

"Тому думаю, що будуть сконцентровані наші сили на тому, щоб завдавати окупантам максимальних втрат, сповільнювати темпи їх операцій з метою не дати їм зайти до Торецька або просунутися далі. Але тут уже тільки бойові дії покажуть як ситуація складеться", — пояснив експерт.

Олександр Мусієнко не виключає, що через активізацію ЗС РФ в районі Торецька буде загроза для Кліщіївки. Росіяни прагнуть розвивати флангові атаки довкола населеного пункту.

"Тому, що з північного флангу російські війська наступають на Кліщіївку. Думаю, що вони так само будуть прагнути з південного флангу розвивати наступ в бік Кліщіївки. Але тільки з півдня з метою витіснення нашого угрупування з цього населеного пункту й вирівнювання фронту в районі Часового Яру і так само з метою просунутися в районі Торецька. Тобто це на сьогодні операція флангова", — зауважує Мусієнко.

Експерт зазначив, що практично всюди російські окупанти у своєму наступі діють за класичною схемою – флангові атаки, намагання взяти в напівоточення або в оточення підрозділи Сил оборони, вирівнювати лінію фронту і блокувати логістику.

Він додав, що на цей напрямок можна було б перекинути додаткові українські сили, і до того ж у Сил оборони покращилася ситуація з постачанням боєприпасів від західних партнерів.

Читайте також на порталі "Коментарі" — про що говорять нові заяви Путіна: чи дійсно в РФ схвильовані через саміт миру.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини