Головна Новини Суспільство Війна з Росією Якою має бути справедлива мобілізація: соціолог розповів про настрої в суспільстві
commentss НОВИНИ Всі новини

Якою має бути справедлива мобілізація: соціолог розповів про настрої в суспільстві

Брати участь у бойових діях готові менше 10% опитаних українців

2 квітня 2024, 22:15
Поділіться публікацією:

Чимало  українців готові донатити і волонтери ти, щоб прискорити  перемогу у війні з РФ, проте безпосередньо ризикувати власним життям і йти воювати готові менше 10%. Тому  держава має визначитись, якою має бути справедлива мобілізація в Україні.  Про це  журналістам  "Української  правди"  заявив  очільник Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто, прокоментувавши останні дослідження Київського міжнародного інституту соціології  про настрої українського суспільства. 

Якою має бути справедлива мобілізація: соціолог розповів про настрої в суспільстві

Мобілізація в Україні (фото з відкритих джерел)

"Це надзвичайно чутливе запитання. Звичайно, що дуже багато людей готові багато чого робити: донатити, волонтерити. Але безпосередньо ризикувати життям і брати участь у бойових діях – це на порядок важче, ніж донатити чи працювати волонтером. За нашими оцінками, готових брати до рук зброю приблизно 8% по відношенню до всіх категорій", – повідомив  експерт.

Як продовжив соціолог, певний  процент людей може  казати про готовність йти в армію,  проте насправді цього може й не відбуватись. 

Роблячи опитування, соціологи запитували респондентів про оцінку контрнаступу, проте  мобілізацію не зачіпали,  уникнувши питань, ще є сильно пов'язані з військовими діями, продовжив Володимир Паніотто. 

"Це має бути державна політика. Питання можна перевіряти, коли у влади є якісь варіанти і вони хочуть перевірити, який із цих варіантів буде вважатися більш або менш справедливим. Але я, чесно кажучи, не бачив такого дослідження", – сказав  соціолог. 

При цьому, майже  половина респондентів  відчуває сором за тих, хто ухиляється від мобілізації. 

Приблизно  54% українців  визнають  твердження: "тих, хто ухиляється від мобілізації, можна зрозуміти – ніхто не хоче помирати

"Суперечливе ставлення до мобілізації, що може проявлятися і на рівні суспільної свідомості, і у свідомості окремих громадян, є вагомим викликом для воєнно-політичного керівництва держави та потребуватиме застосування психологічно обґрунтованих заходів для ефективного забезпечення мобілізації", – наголошують експерти.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що соціолог розповів, як звільнення Залужного вплинуло на рейтинг Зеленського

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

гiсть

3 квітня 2024, 04:37

Яка мобілізація, коли перЗЕдент псих?

Ігор

2 квітня 2024, 21:40

Захищати йдуть своє, а ні корупційне, що не має перспектив. Ті, хто вважає, що ця країна його і для нього - нехай йдуть! Гниле не дасть плодів, як його не захищай. Треба було вчасно змінювати устрій суспільство взаємовідносини.


Новини