Головна Новини Суспільство Війна з Росією Яким будет ефект від посилення санкцій проти РФ - чи може це змусити Кремль припинити війну
commentss НОВИНИ Всі новини

Яким будет ефект від посилення санкцій проти РФ - чи може це змусити Кремль припинити війну

Українські та зарубіжні експерти підготували низку конкретних рекомендацій щодо запровадження нових санкцій, а також щодо закриття шляхів обходу існуючих рішень

26 квітня 2023, 12:05
Поділіться публікацією:

Міжнародна санкційна група (Макфола-Єрмака) подала документ про посилення санкцій проти Росії. Перший такий план було виконано більш як на 70%. Наразі пропонується посилити санкційний тиск по низці напрямків, включаючи атомну галузь. На думку президента України Володимира Зеленського, це необхідний самозахист міжнародного правопорядку, як і важливість розбити агресора у військовому плані. Якими є перспективи закручування санкційних гайок та інших ударів по агресору з метою припинення війни? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Яким будет ефект від посилення санкцій проти РФ - чи може це змусити Кремль припинити війну

Санкції проти Росії. Фото: з відкритих джерел

Документ про посилення санкцій проти РФ буде подано на розгляд G7, ЄС, ООН, а також вивчатиметься урядами країн-союзників

Народний депутат України VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього, президент аналітичного центру "Політика" Ігор Попов наголошує, що новий документ, підготовлений групою Макфола-Єрмака – це системні рекомендації щодо застосування санкційного механізму на тривалу перспективу.

"У доповіді представлений аналіз ефекту від уже чинних санкцій, зі статистичними даними та розбором трендів. Економічні та персональні санкції проти компаній, галузей та окремих посадових осіб Російської Федерації послаблюють можливості агресора та його армії у веденні безпосередніх бойових дій. Наприклад, у доповіді йдеться про те, що внаслідок санкцій "Уралвагонзавод" замість випуску сучасних танків типу "Армата" проводить лише ремонт та модернізацію старих Т-62", – зазначає Ігор Попов.

Він звертає увагу, що українські та закордонні експерти підготували низку конкретних рекомендацій щодо запровадження нових санкцій, а також щодо закриття шляхів обходу існуючих рішень. Пропонується комплекс заходів щодо подальшого зменшення доходів РФ від експорту енергоносіїв: зниження граничної ціни на нафту, обмеження експорту газу турецькими газопроводами, фінансові санкції проти "Газпромбанку". Плюс – поступове включення санкцій проти "Росатому", оскільки поки що багато країн не можуть відмовитись від співпраці з цією російською компанією.

"Дуже важливим розділом є комплекс пропозицій щодо конфіскації російських заморожених активів та їх передачі до фонду реконструкції України. Цей процес необхідно запускати ще до закінчення бойових дій, але поки що це питання просувається недостатньо активно. У доповіді групи Макфола-Єрмака містяться рекомендації щодо реформи національного законодавства у західних країнах, щодо інституційного оформлення процесу конфіскації, передачі та розподілу активів", – розповідає Ігор Попов.

Взагалі весь документ, за його словами, є максимально практичним і оформлений для безпосереднього використання урядами західних країн або міжнародними організаціями.

"Він буде представлений на розгляд G7, ЄС, ООН, а також вивчатиметься урядами країн-союзників, – підкреслює експерт. – Війна переходить у затяжну стадію, і визначальним фактором тут стає війна економік. Ослаблення фінансових та технологічних можливостей російської економіки є головним інструментом для наближення до справедливого та сталого миру".

Санкції-санкціями, але важливіше – більше озброєнь та боєприпасів Україні від партнерів

Народний депутат Верховної Ради України ІХ скликання Муса Магомедов не сумнівається, що санкції впливають на економіку Росії. Але, наголошує він, для того, щоб зупинити війну, просто санкцій замало.

"Основна частина росіян, навіть зазнаючи певного дискомфорту через інфляцію, через падіння своєї купівельної спроможності, не готова вийти на вулицю, щоб зупинити владу, яка не бажає припиняти агресію", – пояснює він.

Тож санкції-санкціями, але важливіше – більше озброєнь та боєприпасів Україні від партнерів, упевнений Муса Магомедов. Це, пояснює він, дозволить ЗСУ завдати ворогові такої поразки, щоб Кремль побачив відсутність перспектив для себе перемогти у цій війні. І почав робити реальні кроки для її завершення.

Росія переорієнтується на інші ринки, це їй дозволяє спокійно існувати та продовжувати агресію

Економічний експерт Данило Монін міркує так:

"Я вкрай скептичний щодо ефективності санкцій. 4-й квартал 2022 показав рекордний імпорт у РФ. В наявності обхід обмежень через інші країни. Єдине, що такі явні та таємні помічники країни-агресора боятися постачати – це продукцію військового призначення. Або поставляють її у мінімальних масштабах".

Тому, пояснює експерт, він скептичний щодо того, що нові санкції дадуть великий ефект.

"Росія переорієнтується на інші ринки. Так, отримує більше залежностей, але все одно це їй дозволяє спокійно існувати і продовжувати агресію", – констатує Данило Монін.

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому Кремль запевняє, що воює в Україні з НАТО – як це пов'язано із затягуванням війни.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини