Головна Новини Суспільство Війна з Росією Які варіанти у Путіна після поразки на Харківщині: чого чекати від Кремля
commentss НОВИНИ Всі новини

Які варіанти у Путіна після поразки на Харківщині: чого чекати від Кремля

На оголошення загальної мобілізації в Кремлі вже не наважаться, оскільки момент втрачено

14 вересня 2022, 11:55 comments3110
Поділіться публікацією:

У вечірньому зверненні 13 вересня президент України Володимир Зеленський заявив, що стабілізаційні заходи завершено на загальній площі 4000 кв кілометрів. Приблизно на такій кількості територій стабілізація триває. Йдеться насамперед про Харківську область, де ЗСУ завдали російським окупантам однієї зі своїх найсерйозніших поразок майже за сім місяців війни. При цьому у Кремлі запевняють, що не обговорюють загальнонаціональну мобілізацію для посилення своїх сил в Україні. Які варіанти залишилися у Путіна, якого останнім часом беруть в облогу дзвінками європейські лідери? Як може ситуація розвиватись далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Які варіанти у Путіна після поразки на Харківщині: чого чекати від Кремля

Володимир Путін. Фото: з відкритих джерел

Особливою загрозою є спроба розгойдати ситуацію за допомогою провокування розколів в українському суспільстві

Політтехнолог Петро Охотін припускає, що Путін продовжуватиме використовувати методи терористичної держави.

"Йдеться про спроби ударів по інфраструктурних об'єктах, створення медіакартинки з використанням цивільних мешканців тимчасово окупованих територій. Особливою загрозою вважаю спробу розгойдати ситуацію за допомогою провокування розколів в українському суспільстві, хоча українці показали високу опір московським наративам", – зазначає експерт.

Відкрита мобілізація в РФ здається йому малоймовірною, адже це автоматично означатиме поразку Путіна в так званій "спецоперації" – і може викликати ланцюгову реакцію у росіян.

Навіть найсильніша пропаганда, наголошує Петро Охотін, у даному випадку не зможе зупинити дискусії про те, чому Кремль, готуючись до війни, продавав сучасну техніку до Лівії та Сирії, чому величезні кошти витрачалися на святкування Дня Москви, а також – чомусь у російські поселення. приходить все більше "похоронок" та трун.

Росії потрібна не просто оперативна пауза, а оперативна відпустка

Керівник політико-правових програм в Українському центрі у суспільному розвиткові Ігор Рейтерович розмірковує так:

"Кремль, звичайно, хотів би оголосити всеросійську мобілізацію. Але, як відомо, результати закритих соцопитувань показують, що ця ідея вкрай непопулярна серед росіян. До того ж, навіть військові та представники так званого "яструбиного крила", які є в оточенні Путіна, говорять про те, що час втрачено. Мовляв, оголошувати такого роду мобілізацію слід було до 15 липня. Наразі вона вже не матиме сенсу, оскільки цих людей потрібно набрати, навчити, простимулювати до участі у бойових діях проти України".

Тому, прогнозує експерт, у Путіна залишається два варіанти розвитку подій, які він використовуватиме паралельно.

"Перший – продовжити приховану мобілізацію, яка досить активно йде у Росії. Вона пов'язані з розширенням набору контрактників. Можливо, збільшать пропоновані суми. Грубо кажучи, залучатимуть грошима. У тому числі набирати "гарматне м'ясо" серед студентів, яких почнуть активно відраховувати. Піде, наприклад, якась рознарядка у вузах – що такий відсоток студентів має бути відрахований. Після чого вони автоматично потраплятимуть до армії, де їм одразу запропонують підписати контракт. Безумовно, до кінця вигрібатимуть представників маргінальних верств населення, включаючи тих, хто перебуває в місцях позбавлення волі, достроково звільнився і так далі. Також ходять чутки, що всі державні корпорації та приватні великі компанії отримають рознарядку щодо обов'язкового створення отримуваних військових компаній. Щоб вони власним коштом набирали людей – і надавали їх у розпорядження збройних сил РФ", – розповідає Ігор Рейтерович.

На його думку, паралельно з цим варіантом, швидше за все, продовжуватиметься розгойдування теми, пов'язаної з ядерно-атомним шантажем.

"Атомним – це Запорізька АЕС. Даний інструмент тиску та впливу у агресора ще залишається. І росіяни можуть піти на різні провокації, щоб якимось чином – нехай не переламати ситуацію на полі бою, але хоча б "заморозити" її на певний період. У чому окупанти зараз дуже зацікавлені. Їм потрібна не просто оперативна пауза, а оперативна відпустка. Щоб, не закінчуючи т.зв. "спецоперацію", спробувати привести до більш-менш нормального стану ті збройні сили, які є", – пояснює експерт.

Другий момент, продовжує він, – подальше розгойдування теми ймовірного використання тактичної ядерної зброї. З одночасними ракетними ударами по критичній інфраструктурі України, що ми бачили нещодавно на прикладі Харкова, інших міст. Мовляв, якщо ЗСУ продовжать наступати, ми можемо вчинити так…

"Є ще один сценарій – проведення псевдореферендумів та спроба загнати тимчасово окуповані території до складу РФ. Щоб повість потім над ними ядерна парасолька. Мовляв, наступ на ці території прирівнюватиметься до наступу на Росію, що загрожує ядерним ударом. Але нюанс у тому, що нормально "продати" цю ідею навіть внутрішньому споживачеві (про зовнішнє взагалі мовчимо) у російської пропаганди не виходить. Плюс – постійний тиск з боку ЗСУ не дає змоги створити навіть видимість таких "референдумів". Тож, припускаю, ставку буде зроблено на приховану мобілізацію, посилення ядерного шантажу та спроби намацати можливості для переговорів. Виключно з метою відтягнути час для формування сил для нового удару", – констатує Ігор Рейтерович.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Байден відреагував на успішний контрнаступ ЗСУ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини