Головна Новини Суспільство Війна з Росією Які підсумки травня у битві за Донбас: що далі задумав Путін – як зламати його плани
commentss НОВИНИ Всі новини

Які підсумки травня у битві за Донбас: що далі задумав Путін – як зламати його плани

Російська армія в Україні зазнає величезних втрат, але по трупах своїх же солдат і офіцерів продовжує наступати

31 травня 2022, 13:37
Поділіться публікацією:

Російські окупанти просунулися вглиб Сєверодонецька, продовжуються вуличні бої, повідомив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай. Зведення генштабу ЗСУ демонструє, що основні бойові дії ведуться на Донбасі, неспокійно також на півдні. Що можна сказати за підсумками травня, в якому розпочалася так звана Битва за Донбас? Які сценарії розвитку ситуації на фронті в найближчому майбутньому? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Які підсумки травня у битві за Донбас: що далі задумав Путін – як зламати його плани

Війна в Україні. Фото: Генштаб ЗСУ

Росія спробує завершити у якомусь вигляді битву за Донбас

Військовий оглядач, головний редактор "Апострофа" Денис Попович вважає, що у нинішній ситуації не варто будувати плани та прогнози далі, ніж на добу.

"Росія спробує завершити у якомусь вигляді битву за Донбас, зі спробою виходу на адміністративні кордони Донецької та Луганської області, оскільки саме таку політичну мету позначено. І втрати для росіян не мають значення. Після цього, швидше за все, настане оперативна пауза для поповнення резервів", – припускає експерт.

Ця пауза, на його думку, може бути використана Кремлем для спроб вийти на переговори щодо фіксації отриманого статус-кво.

"Наше завдання – максимально зірвати цей сценарій, завдати ворогові максимум можливих втрат та виграти час для переходу в контрнаступ, який, у свою чергу, залежить від швидкості поповнення військ західною технікою. Такий передбачуваний сценарій, терміни реалізації якого прогнозувати безглуздо, – наголошує Денис Попович. – Але для тих, хто, можливо, ще мріє про літню відпустку на море – у мене погані новини. Про нього цього року доведеться забути".

Путін поспішає, намагаючись показати Заходу, що жодна допомога Україні ззовні не здатна зупинити агресію Росії

Політолог, експерт з питань російської агресії проти України Віктор Каспрук так характеризує ситуацію:

"Надзвичайно напружена обстановка на Східному та Південному фронтах російсько-української війни говорить про те, що терористичні московські війська отримали наказ за будь-яку ціну відторгнути від України ці її території. Путіну потрібно окупувати всю територію Донбасу, після чого він планує перекинути свої війська на Харківський, Одеський та Запорізький напрямки".

На думку експерта, після поразки під Києвом та на Чернігівському напрямку у Кремлі врахували ці уроки – та змінили тактику ведення боїв на українських територіях. Тепер окупанти намагаються концентрувати переважаючі військові сили та техніку на критично важливих для них напрямках – і закидають трупами поля боїв, щоб повільно, але просуватися вперед.

"Крім того, Росія намагається захопити якнайшвидше землі Донецької та Луганської областей, щоб підштовхнути Київ до переговорів про перемир'я, необхідне Москві для перегрупування своїх сил, відновлення військової техніки та вирішення питання приєднання до РФ Донбасу, Херсонської та частини Запорізької області. Спільники Путіна чудово розуміють, що час працює не на них, а збільшення поставок для України далекобійних гаубиць, танків, літаків та багато іншого, що має надійти за програмою ленд-лізу зі Сполучених Штатів, здатне докорінно змінити ситуацію в російсько-українській війні" , – пояснює Віктор Каспрук.

Він наголошує, що Путін поспішає, намагаючись показати Заходу, що жодна допомога Україні ззовні не здатна зупинити агресію Росії щодо України. Що з ним слід домовлятися виключно на його умовах.

"Кремль явно намагається про щось домовити зі США, Європою, НАТО – поки що в РФ не розпочалися економічний колапс та бунти населення, коли воно побачить, які колосальні втрати завдала ця війна не лише Україні, а й самій Росії. Спроби Москви діяти на випередження після провальних наслідків її військової кампанії в Україні очевидні для більшості політиків, що приймають рішення, на Заході. Тому тактика радянських військ часів Другої світової війни – не зважати на будь-які людські втрати – здатна давати лише тимчасовий результат", – зазначає експерт.

Підбиваючи підсумки Битви за Донбас у травні, він вважає, що РФ не вдалося досягти там своєї головної мети – повністю захопити території Донецької та Луганської областей.

"Українські солдати та офіцери воюють мужньо, самовіддано і головне дотримуючись стандартів НАТО, до яких російські загарбники були явно не готові. Тому, незважаючи на надзусилля російських терористів на Донбасі, вони не взяли його під свій контроль, – наголосив Віктор Каспрук. – Нова тактика московців виявилася менш ефективною, як розраховували в генштабі армії Росії".

Експерт прогнозує, що літо на Донбасі та інших фронтах протистояння з агресором буде дуже спекотним. Але ворог, наголошує він, уже почав видихатися – і це головне.

"Росія зможе ще надсилати нових резервістів. Але з кожною новою хвилею, їхня якість, підготовка та мотивація будуть падати, – пояснює Віктор Каспрук. – А отже, агресор не зможе здобути стратегічної переваги. Тоді як надходження сучасної військової техніки в Україну вже за місяць чи півтора принесе певні зрушення у війні. І якщо військове обладнання буде доставлене в повному обсязі і вчасно, то українські війська здатні піти в наступ, зачищаючи територію України від російських окупантів. Звичайно, важко сказати, чи зможуть ЗСУ вийти до кінця літа на теренах, які Україна контролювала до 23 лютого 2022 року. Але зрозуміло одне – Путіну не вдався бліцкриг не лише по всій Україні, а й локальний бліцкриг щодо Донбасу та Півдня України. І питання часу, коли ми вийдемо на позиції початку широкомасштабної війни. А вже тоді, за умови наших перемог та зростання проблем усередині країни-агресора, Україна може розпочинати переговори з Москвою щодо виведення російських військ із окупованих Криму та частини Донбасу".

Україні життєво потрібні РСЗВ. Якщо вони почнуть надходити у потрібній кількості на фронт – це може змінити ситуацію на краще

Політтехнолог, один із захисників України Олександр Кондратенко вважає вкрай важливим, що у травні президент США підписав закон про ленд-ліз для України. Але сумнівається у прогнозах на кшталт – що з 15 червня ситуація кардинально зміниться, бо Україна отримає потужніше озброєння від США чи інших партнерів.

"Наразі ситуація напружена. Для росіян ключовим залишається захоплення Сєвєродонецька, Лисичанська – усієї Луганщини. Для цього робляться спроби оточення наших військ у тій зоні. Агресор кинув туди максимальні сили – і захисникам України дуже складно. Якщо окупантам вдасться захопити Луганську область, далі слід очікувати на посилення атак у Донецькій", – прогнозує експерт.

З його слів, він третій місяць бачить війну зсередини. І впевнений, що нам життєво потрібні РСЗВ. Якщо вони почнуть надходити у потрібній кількості на фронт – це може змінити ситуацію на краще, зазначає Олександр Кондратенко. Рознісши тили супротивника — цілком можна змусити його відступати.

"Є надія на дестабілізацію усередині самої РФ. Але навряд це можливо в найближчі місяці. Як і загалом влітку, – каже експерт. – Останнім часом качають інформаційний простір щодо персони глави російського Радбезу – Патрушева, якого деякі пророкують у наступники Путіну. Швидше за все, справді, господареві Кремля (нібито через проблеми зі здоров'ям) готують заміну. Але Патрушев для нас, м'яко кажучи, не найкращий варіант. На відміну від Путіна, який бездумно кинувся у повномасштабну війну з Україною, Патрушев – досить продумана людина".

Зіграти нам на руку могло б відкриття ще одного фронту проти РФ, вважає Олександр Кондратенко. Але поки що такого, на жаль, не проглядається.

Читайте також на порталі "Коментарі" — новий посол США вже у Києві: чи варто чекати, що тепер Вашингтон у рази збільшить допомогу Україні




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини