Головна Новини Суспільство Війна з Росією Які особливості спілкування з військовими, котрі повернулися з війни
commentss НОВИНИ Всі новини

Які особливості спілкування з військовими, котрі повернулися з війни

Існує ряд питань-табу, котрі не можна задавати військовим, що довготривалий час перебували в епіцентрі бойових дій та бачили смерть на власні очі

4 квітня 2023, 12:50
Поділіться публікацією:

Найперше, що потрібно пам’ятати, про розмові з українськими бійцями, котрі повернулися до мирного життя  - це те, що більшість із них, досі думками перебувають там (на війні). Дуже важливо уникати питань, що викликають почуття розгубленості, негативу та болю. На цьому, в ефірі "24 каналу" наголосила капеланка добровольчого корпусу військових капеланів — Олена Легенчук, пишуть "Коментарі".

Які особливості спілкування з військовими, котрі повернулися з війни

Чого не можна питати у військових, які прийшли з фронту

Якщо ви маєте почуття провини чи хочете поспівчувати військовому, краще взагалі уникнути такого діалогу, сказала експертка.

"Якщо у вас буде біль в очах – не треба. З подякою – так", — додала Олена

Не слід також одразу обіймати воїна чи робити різких жестів "так званої подяки", що за часту сприймаються, по-іншому. Велику роль відіграє і соціальна дистанція.

"Ми не знаємо, можливо, він зараз повернувся з передової, Має бути соціальна дистанція, вона буде важлива для нього. Він не відчуватиме загрози й не реагуватиме на це", — резюмує Легенчук.

Існують і певні запитання-табу, котрі почувши – військові можуть сприйняти навіть агресивно. Часто, такі думки  звучать не конкретно. Серед них:

"Чи бачив ти смерть окупантів?", "Чи убивав сам?", "Для чого було туди іти?", "Що змінилося після того, як ти пішов воювати?", "Чи боявся ти?" — підсумувала Олена.

Варто пам’ятати, кожен воїн- сприймає ті чи інші випробування по-різному. Є такі, що відпускають "біль" і можуть відверто говорити про пережите. Інші, ж навпаки – закриваються у собі, і не готові говорити про емоції всередині. Тут роль відіграє і реабілітація.

Тож, аби діалог був конструктивним, не давіть питаннями на захисника, інакше, це спровокує флешбеки, негатив та злість – підсумувала експертка.

Детальніше, про особливості війни та спілкування з захисниками, можна дізнатися в інстаграмі — Олени Легенчук. 

Як писали "Коментарі" — експерти розповіли, чому спілкування в Telegram може бути небезпечним. Крім того, що месенджер збирає особисту інформацію, є ще кілька причин, чому його небезпечно використовувати.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини