Головна Новини Суспільство Війна з Росією Яке рішення США може вдарити по ПВК «Вагнера» – чи може ця структура піти проти Путіна
commentss НОВИНИ Всі новини

Яке рішення США може вдарити по ПВК «Вагнера» – чи може ця структура піти проти Путіна

Фінансування цієї ПВК здійснюється за рахунок корупційних схем, які вибудовані всередині РФ та інтегровані до бізнесових структур Пригожина

30 листопада 2022, 15:15
Поділіться публікацією:

Адміністрація президента США Джо Байдена обмірковує, чи слід оголосити російську ПВК "Вагнера", власником якої є бізнесмен Євген Пригожин (відомий як "кухар Путіна") іноземною терористичною організацією. Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на свої джерела. Чи є можливість знищити цю ПВК чи значно послабити її? Чи може ця "приватна армія" повернутись проти путінського режиму? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Яке рішення США може вдарити по ПВК «Вагнера» – чи може ця структура піти проти Путіна

Російська ПВК "Вагнера". Фото: з відкритих джерел

Пригожин на 110% залежить від Путіна

Колишній заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій, голова Луганської ВДА (2015-2016 роки), керівник та засновник волонтерської групи "Народний тил" Георгій Тука розмірковує так:

"На 90% впевнений, що проти путінського режиму ця ПВК не піде. З тієї простої причини, що фактичний спонсор цієї організації Пригожин на 110% залежить від Путіна. І як тільки Путін у той чи інший спосіб буде відсторонений від влади, це означатиме кінець Пригожина".

Щодо оголошення ПВК "Вагнера" іноземною терористичною організацією, експерт не бачить підстав для того, щоб цього не зробити.

"Чи існують важелі, які здатні послабити цю організацію? Без сумніву! І їх чимало", – наголошує Георгій Тука.

За його словами, фінансування цієї ПВК здійснюється за рахунок корупційних схем, які вибудовані всередині РФ та інтегровані до бізнесових структур Пригожина. Досить, пояснює експерт, проаналізувати, виявити слабкі місця цієї бізнес-імперії – і завдати фінансово-економічного удару по джерелам отримання прибутку, який використовується на утримання "вагнерівців".

Визнання ПВК "Вагнера" терористичною організацією може серйозно вдарити по бізнесовій складовій цієї компанії

Глава платформи Єдиний координаційний центр, політолог Олег Саакян вважає, що повернути проти путінського режиму пригожинська ПВК не зможе. Але вона, наголошує експерт, залишається скоріше персональним активом Пригожина, аніж – активом Путіна чи РФ загалом.

"Звичайно, визнання ПВК "Вагнера" терористичною організацією може серйозно вдарити у бізнесову складову цієї компанії. І відповідно – відобразитись на її боєздатності", – каже Олег Саакян.

Він нагадує, що "вагнерівці" воюють не лише в Україні (виконуючи, зокрема, "брудну роботу" з мобілізації та "утилізації" тут російських зеків), а й виконують низку місій на Близькому Сході та в Африці. Забезпечуючи, з одного боку, військовими методами інтереси Росії, і навіть підтримку низки диктаторських режимів. Плюс – банальне заробляння грошей (охорона тих чи інших об'єктів; виконання військових завдань на користь третіх осіб; банальні бандитизм, грабіж, терор).

"Насамперед оголошення ПВК "Вагнера" терористичною організацією вдарить по ній саме на просторах Африки та Азії, а не в Україні", – констатує політолог.

Читайте також на порталі "Коментарі" — демілітаризація та денацифікація – просто слова: у РФ проговорилися, назвавши справжні цілі війни в Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини