Головна Новини Суспільство Війна з Росією Яка мета Росії у війні: стало відомо, що думають більшість українців
commentss НОВИНИ Всі новини

Яка мета Росії у війні: стало відомо, що думають більшість українців

Як зазначив заступник директора КМІС Антон Грушецький, від Заходу до Сходу українці розуміють екзистенційний характер війни Росії проти України

13 червня 2024, 11:10
Поділіться публікацією:

Більшість українців (60%) вважають, що Росія прагне знищити українську націю (34%) чи здійснити фізичний геноцид більшості населення (26%). Як передає портал "Коментарі", про це свідчать дані опитування КМІС.

Яка мета Росії у війні: стало відомо, що думають більшість українців

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Зазначається, що ще 6% українців вважають, що Росія хоче захопити всі території, хоч і залишити їм культурну автономію у складі Росії.

На думку 12% українців, Росія прагне змінити владу та створити маріонеткову державу, яка слухатиме у всьому Росію.

Лише 7% українців вважають, що агресор прагне зберегти за собою вже окуповані території та справді не претендує на всю або більшість територій України.

Крім цього, один із варіантів відповідей був сформульований таким чином, щоб бути наближеним до російської пропаганди, а саме проведення денацифікації та демілітаризації України без зазіхань на незалежність України. Лише 5% респондентів обрали цей варіант.

Як прокоментував заступник директора КМІС Антон Грушецький, від Заходу до Сходу українці розуміють екзистенційний характер війни Росії проти України.

За його словами, у травні 2023 року 78% українців мали близьких чи знайомих, загиблих чи поранених внаслідок вторгнення. Більшість із них мають когось, хто зараз проходить службу у Силах оборони. Мільйони українців змушені були залишити Україну та мільйони стали вимушено переміщеними особами всередині України.

"Усвідомлення українцями руйнівних та вбивчих прагнень Росії та росіян є потужним фактором, який зберігає стійкість розуміння, що боротьбу потрібно продовжувати. Можна мати різні стратегічні та тактичні погляди на ведення боротьби (наприклад, чи варто йти на переговори, які компроміси більш-менш допустимі та тощо), проте українці зберігають єдність у питанні, що ми маємо продовжувати давати відсіч жорстокому ворогові", — сказав він.

На його думку, окрім цього, такі результати мають дати чергове недвозначне пояснення нашим західним друзям, чому українці не хочуть "будь-якого" миру з Росією.

"Українцям не потрібен "будь-який" мир — українці просто хочуть вижити. Тому потрібен мир, який давав би гарантії, що війна не повторюватиметься щоразу із захопленням все нових територій, поки від України нічого не залишиться", — констатував соціолог.

Читайте також на порталі "Коментарі" – в уряді Німеччини зробили заяву про повернення українців додому.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини