Головна Новини Суспільство Війна з Росією Як зупинити ядерний шантаж Путіна – чому Кремль пішов на таке божевілля
commentss НОВИНИ Всі новини

Як зупинити ядерний шантаж Путіна – чому Кремль пішов на таке божевілля

Втративши можливість військовим шляхом окупувати бажані території України, Кремль почав шантажувати Україну та весь Захід

9 серпня 2022, 11:45 comments1754
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський наголосив, що потрібні нові санкції проти держави-терориста – РФ – та всієї російської атомної галузі за створення загроз ядерній катастрофі (обстріли та мінування об'єктів Запорізької АЕС). Тим часом Росія незабаром після заяв президента США Джо Байдена про готовність обговорювати з РФ нову систему контролю за озброєннями , оголосила США, що тимчасово виводить з-під інспекцій свої об'єкти в рамках договору про скорочення та обмеження стратегічних наступальних озброєнь. Про що говорять ці заяви та дії? Як зупинити ядерний шантаж, до якого все більш явно вдається Росія, у тому числі в рамках теми, що розкручується, з "референдумом" на захопленій їй частині Запорізької області (включаючи Енергодар із ЗАЕС)? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Як зупинити ядерний шантаж Путіна – чому Кремль пішов на таке божевілля

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Дві причини змусили РФ піти на відвертий ядерний шантаж

Експерт-міжнародник Антон Кучухідзе не сумнівається, що ядерний шантаж, який намагається реалізувати агресор в Україні, має отримати свою реакцію.

"У президента Зеленського – послідовна позиція щодо посилення санкцій проти РФ. Саме ядерний шантаж – ще один привід для збільшення тиску на агресора. На ухвалення відповідних жорстких рішень у Заходу має йти якнайменше часу. Гірше за ядерну загрозу бути нічого не може. Тут Україна має комунікацію, підкріплену відповідним фактажем, абсолютно правильну", – підкреслює експерт.

На його думку, є дві причини, чому РФ пішла на відвертий ядерний шантаж.

"Перша – росіяни не справляються з українською армією. Агресор ослаблений, йому потрібна пауза у вигляді переговорів, щоб зібрати нові сили, провести умовний аудит того, що залишилося після найжорстокіших боїв. Вони хочуть перерви. Заморожування. Тимчасового миру. Йдучи шляхом ядерного шантажу, Москва намагається схилити Україну до таких переговорів, – пояснює Антон Кучухідзе. – Друга причина – спроба натиснути на західні країни, щоб ті зменшили обороти військової та фінансової допомоги Україні".

Один із головних прорахунків росіян, окрім недооцінки мужності українського народу загалом та ЗСУ зокрема, стала й недооцінка готовності Заходу надати таку підтримку нашій країні, упевнений експерт.

"Звичайно, є певні збої, не все приймається так швидко і в тих обсягах, як нам хотілося б. Але якщо ми порівняємо настрої на Заході навіть 24 лютого 2022-го, безпосередньо в день початку широкомасштабного вторгнення РФ в Україну з ухваленими рішеннями через місяці після цієї агресії – прогрес у підтримці нашої країни колосальний. І "Північний потік-2" помер, так і не почавши працювати. І реактивні системи залпового вогню (РСЗВ) HIMARS нам передали. І так далі. Те, що раніше здавалося неможливим – працює на полі бою. І росіяни явно не справляються, – наголошує Антон Кучухідзе. – Вони мріяли за 2-3 дні захопити щонайменше половину України. У результаті з облцентрів захопили лише Херсон. І те, судячи з арештів в Україні високопосадовців, які мали відповідати за безпеку на півдні, очевидно, що Херсон відійшов оркам через зраду".

Що стосується заяв щодо виходу РФ із Договору про стратегічні наступальні озброєння (ДСНО) – це явний сигнал Сполученим Штатам, вважає експерт.

Він припускає, що російська сторона у такий спосіб піднімає ставки.

"Американці чітко дали зрозуміти, що готові розпочати переговори про продовження відповідного договору або укладання нового. А Москва відмовляється виконувати навіть положення чинної угоди. Кремль хоче, щоб за ним бігали, умовляли, щоб США пішли на поступки Україною, – пояснює експерт. — Тобто, орки зрозуміли, що, почавши гру по-великому, вони сильно прорахувалися. І єдиний "захід впливу" на цивілізований світ, що залишився, – це ядерна загроза. Включаючи політичний чинник ядерної зброї, який має РФ".

Тим часом, продовжує Антон Кучухідзе, тиск на агресора продовжується. Із 10 серпня ЄС відмовляється від російського вугілля. Наближається скорочення покупок нафти. Періодично розширюються антиросійські санкції з боку США та Канади.

"Тобто за всіма напрямками Захід взяв курс на те, щоб зменшувати доходи російської сторони. І РФ реагує, розмахуючи ядерною палицею, – зазначає експерт. – Не думаю, що Захід піде на поступки. Швидше за все, не спрацює ні ядерний шантаж в Україні (ЗАЕС), ні шантаж по лінії невиконання ДСНО, ні вихід РФ з Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, що раніше стався. Подібною поведінкою Росія лише посилить своє становище, відлякавши навіть раніше лояльних до Москви західних політиків. Ніхто не матиме сумнівів, що треба Україну посилювати по максимуму, а на РФ по максимуму ж тиснути. Руйнувати той політичний режим, який існує в Росії. Тому що він становить глобальну загрозу міжнародному порядку, та й усьому людству".

Видно, що механізму вискочити зі згубної колії росіяни не вигадали – і просто тягнуть час, допоки дозволяють фінансові резерви

Політолог Володимир Цибулько розмірковує так:

"Росія істерично вимагає переговорів. Розвинути зернову угоду на щось більш об'ємне Кремлю не вдалося. Пішов у хід ядерний шантаж. Паралельно із цинічними заявами Путіна про готовність Росії до обговорення ядерного роззброєння".

Насправді, зазначає політолог, Росія знову вдасться до шизофренічного прийому паралельних кроків, що взаємовиключаються.

"Згадаймо зернову угоду – і атаку на порт Одеси, що відбулася наступного дня. У Кремлі вважають, що захоплені території нашої країни вдасться виміняти на позаблоковість України та федералізацію. Але це вже схоже на лотерею, – вважає Володимир Цибулько. – Видно, що механізму вискочити із згубної колії вони не вигадали – і просто тягнуть час, поки дозволяють фінансові резерви".

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому за активами в Україні не стоїть черга з інвесторів – що вже зараз цінується на вагу золота.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

9 серпня 2022, 12:07

Такому, як Зе, Росія не програє. Перш ніж допомогати України, США повинні були переконатися, що хворий на проказу, хоче і став на шлях виправлення(одужання). Програти порочному, який, після перемоги стане ще більш порочним, ще нахабніше буде глузувати з переможеного і обкрадати його - Карма не дозволить і принизливо. Зараз Путін переважає Зе-Асада креативом/варіантами. Кожного дня кілька нових. Кажете, погані? Хто заважає нашому недолугому подати кращій приклад креативу? Зе - це вирок для України.


Новини