Головна Новини Суспільство Війна з Росією Як змінився фронт за 100 днів повномасштабного вторгнення РФ до України: що буде далі
commentss НОВИНИ Всі новини

Як змінився фронт за 100 днів повномасштабного вторгнення РФ до України: що буде далі

Бліцкриг Путіна провалився і Росія зробила ставку на затяжну виснажливу війну

3 червня 2022, 14:35
Поділіться публікацією:

Сто днів із початку широкомасштабного вторгнення Росії до України. Які на даний момент можна зробити головні військові висновки та прогнози для України, Росії та світу? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Як змінився фронт за 100 днів повномасштабного вторгнення РФ до України: що буде далі

Російські війська. Фото: з відкритих джерел

Вкотре стало очевидно, що радянська танкова школа програла західній

Військовий експерт Михайло Жирохов наголошує, що спрацювала нова тактика оборони. Полягала вона в тому, щоб використати українські міста як форпости, міста-фортеці.

"Там легкоозброєна піхота може чинити опір противнику, який має важке озброєння і перевершує за чисельністю. Це виправдалося за період війни. Оборона Києва, Сум, Чернігова – тому підтвердження, – зазначає експерт. — Не виправдалася російська (вона ж радянська) теорія блискавичного удару. Варіант Чехословаччина-68 чи Кабул-79. Коли спочатку діють повітрянодесантні війська, а потім уже йде основна армія".

За словами Михайла Жирохова, вкотре стало очевидним, що радянська танкова школа програла західній. Танки радянського зразка, які були на озброєнні як України, так і Росії, показали свою безпорадність проти сучасних протитанкових засобів. Всі ми бачили фото танків без веж, що горіли після застосування тих же "Джавелінів".

"Вкотре підтвердилася важливість переваги у повітрі. Україна не змогла його здійснити – виходячи із початкових даних. У противника було набагато більше авіації, до того ж частина нашої знищили ракетні удари 24 лютого. Тому так важко складається ситуація на донбаському фронті, де агресор має перевагу у повітрі, – пояснює експерт. – Росіяни також підтвердили теорію часів Другої світової війни, що артилерія багато що вирішує на полі бою. Американці підтвердили свою теорію (на прикладі ЗСУ) ведення мобільної, маневреної війни. Коди мобільні групи з протитанковим озброєнням на легкій бронетехніці, а то й взагалі на авто, завдають серйозної шкоди ворожим колонам постачання, а коли виходить – і частинам, що йдуть у похідному порядку".

В найближчому майбутньому, зазначає Михайло Жирохов, все залежатиме від того, наскільки швидко ми зможемо освоїти західну техніку. І наскільки багато її надаватимуть.

"Загалом західна зброя за своїми характеристиками краща за російську – і її наявність даватиме ЗСУ великі переваги. Але й кількість за нинішніх умов має серйозне значення. Йдеться, перш за все, про артилерію, бронетехніку, системи ППО. Якщо ж тих сучасних артсистем будуть, як зараз, десятки на фронті, це нічого принципово не змінить. А от якщо сотні, а в майбутньому й тисячі – тоді так. Коли ж нам говорять про постачання десяти пускових установок, про 100 гармат, це, враховуючи втрати, а також протяжність фронту (більше 1 тисячі км) не призведе до кардинального перелому", – резюмує експерт.

Українська армія вже зараз могла б вести контрнаступну операцію, якби отримала у необхідних обсягах озброєння від союзників

Керівник Центру аналізу та стратегій Ігор Чаленко найважливішим позитивним висновком станом на 100 днів російського відкритого вторгнення називає те, що Україна вистояла, незважаючи на бажання агресора підпорядкувати нашу країну ще у березні. Ми поламали первісні плани Кремля.

На початок літа під окупацією близько 20% української території. Це трагедія, але це явно менше, ніж сподівався агресора. Ми звільнили Київську область, провели роботу з деокупації Сумської, частини Харківської та Херсонської, – зазначає експерт. – Зрозуміло, що РФ живе з думкою про швидке успішне завершення своїх агресивних дій на Донбасі. Плани про вихід на адмінкордони Донецької та Луганської областей, за деякими даними, мають бути здійснені до 1 липня. Саме тому Росія сконцентрувала максимальні зусилля на вузьких фрагментах фронту. І намагається ламати нашу оборону. Проте, завдяки відвазі українських солдатів та продуманим діям командування, супротивник відверто "буксує". А ми якщо й відходимо на більш укріплені позиції – то робимо це з метою зберегти особовий склад, а потім, отримавши відповідне озброєння із боку Заходу, – контратакувати".

На думку Ігоря Чаленка, агресор не має наміру зупинятися на захопленні всіх територій Херсонської, Луганської, Донецької та Запорізької областей. Якщо його не залишити – він піде далі.

"Думаю, влітку росіяни максимально сконцентрують удар на напрямках, де зараз мають певний успіх. Потім справа підійде до нового опалювального сезону. Енергетичні проблеми можуть змусити Україну на переговори. Якщо ні, на нас, очевидно, чекає наступна фаза війни. Зі спробами окупантів захопити Одесу, Миколаїв, Дніпро. Можливі другі хвилі на Харків та Київ", – прогнозує керівник ЦАС.

Він звертає увагу, що українська армія вже зараз могла б вести контрнаступну операцію, якби отримала в необхідних обсягах те озброєння, яке ми наполегливо просимо у союзників.

"На жаль, у цьому напрямі є затримки. Як і щодо введення нових санкцій. Понад місяць обговорювався шостий пакет санкцій проти РФ від ЄС, який у підсумку прийняли у купованому режимі. Що далі, то ця тема все важче просуватиметься. На жаль, але російське лобі має певні успіхи. Проте українська дипломатія активно із цим бореться", – наголошує Ігор Чаленко.

Читайте на порталі "Коментарі" — військові ЗСУ розпочали навчання на HIMARS: у США розповіли, коли їх чекати на фронті.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини