Головна Новини Суспільство Війна з Росією Як відбуватиметься компенсація за зруйноване житло: названо важливі нюанси
commentss НОВИНИ Всі новини

Як відбуватиметься компенсація за зруйноване житло: названо важливі нюанси

Ескпертка розповіла про важливі моменти відповідного законопроєкту

18 січня 2023, 12:25
Поділіться публікацією:

Керівниця програми “Правова безпека власності” Українського інституту майбутнього Ольга Оніщук розкрила основні новації законопроєкту №7198 щодо компенсації за зруйноване житло, прийнятий за основу у квітні минулого року. Про це повідомляють “Коментарі” з посиланням на сторінку фахівчині у Facebook. 

Як відбуватиметься компенсація за зруйноване житло: названо важливі нюанси

Фото: https://pixabay.com/


Документ, що очікує на друге читання в парламенті, передбачає, що нотаріуси та спадкоємці матимуть змогу звертатися до так званих компенсаційних комісій із запитом про наявність/відсутність у спадкодавця правових підстав для отримання компенсації за знищений об’єкт нерухомого майна.


“Договір про придбання компенсаційного житла підлягатиме нотаріальному посвідченню. Нотаріус, який посвідчуватиме такий договір, має накласти заборону на відчуження строком на п’ять років”, — зауважила Оніщук.


Вона також звернула увагу, що раніше подані повідомлення в "Дію" будуть прирівнюватися до заяв про надання компенсації.


“Якщо відомості щодо права власності на житло раніше були внесені до реєстру, подавати додаткові паперові документи не потрібно”, — написала вона.


Разом з тим, продовжила експертка Українського інституту майбутнього, власники зруйнованих приватних будинків зможуть на свій розсуд обирати вид компенсації, тоді як господарі знищених квартир претендуватимуть тільки на житлові сертифікати.


Коментарі писали, що Європейський інвестиційний банк профінансує відновлення 83 об’єктів, пошкоджених воєнними діями, загальною вартістю 4,7 млрд грн. Вони будуть реалізовані у десяти регіонах України. Найбільше — на Київщині, Одещині та Полтавщині.  Зокрема, у Київській області – 30, в Одеській та Полтавській – по 11, у Вінницькій та Дніпропетровській – по вісім, у Житомирській – шість, на Чернігівщині та Кіровоградщині – по три, у Сумській області за кошти ЄІБ відновлять два проєкти, в Черкаській — один. 




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини