Головна Новини Суспільство Війна з Росією Як рік широкомасштабної війни РФ проти України змінив розстановку сил у світі: чого чекати далі
commentss НОВИНИ Всі новини

Як рік широкомасштабної війни РФ проти України змінив розстановку сил у світі: чого чекати далі

Відбулася зміна парадигми не лише в Європі, а й у пострадянських країнах

23 лютого 2023, 20:27 comments2389
Поділіться публікацією:

Рік із початку широкомасштабної російської агресії проти України – як він змінив розстановку сил у світі? Як ситуація на геополітичній арені може розвиватись далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Як рік широкомасштабної війни РФ проти України змінив розстановку сил у світі: чого чекати далі

Володимир Зеленський, Еммануель Макрон, Олаф Шольц. Фото: з відкритих джерел

Формування коаліції країн, що підтримують Україну, стало важливим елементом міжнародних відносин

Володимир Дубовик, директор Центру міжнародних досліджень, доцент кафедри міжнародних відносин Одеського національного університету імені Мечникова, який зараз викладає у США, розмірковує так:

"Найважливіша подія – це, звісно, здатність України дати бій агресору. Формування коаліції країн, які підтримують Україну та використовують санкції проти Росії, стало важливим елементом міжнародних відносин".

Чи зможе ця коаліція зберегтися надовго – це питання відкрите, зазначає експерт. Але поки що вона тримається.

"Чи ми спостерігаємо початок нової холодної війни на зразок тієї, що була в другій половині ХХ століття? На це питання теж поки що немає відповіді", – вважає Володимир Дубовик.

На його думку, місце та роль Росії у світі залежатиме від підсумку війни. Те саме, наголошує він, можна сказати і про Україну.

"Хоча вже ясно, що наша країна стала суб'єктом міжнародних відносин, по суті, лідером де-факто у своєму регіоні, – наголошує експерт. – Позиції інших гравців ще можуть змінюватись. Чи збереже Китайська Народна Республіка (КНР) свого роду нейтралітет чи допомагатиме Росії? Саме в ці дні багато роздумів щодо цього. Сподіватимемося, що в Пекіні вистачить розсудливості не переходити цю небезпечну межу".

Світ у майбутньому швидше очікує на двополярність, а не на багатополярність, як сподівався Путін, почавши ламати усталений світопорядок

Політтехнолог, партнер SIC Group, голова Інституту демократії та розвитку PolitA та партії "Національна платформа" Катерина Одарченко вважає, що у світі за рік відбулися тектонічні перестановки, кардинальні зрушення не лише у політичному, а й у економічному плані. Особливо на енергетичній карті світу.

"Повністю перебудовано відносини всередині ЄС. Раніше там була позиція, яка формувалася, перш за все, Німеччиною, ще з часом канцлерства Шредера (1998-2005 рр.), а потім і Меркель. Що з Росією потрібно зміцнювати зв'язки, тому що це – дешеві енергоресурси, які потрібні європейцям для виробництва. Але за рік російської агресії проти України (і фактично всього демократичного світу) ця позиція докорінно змінилася, – наголошує експерт. – ФРН ухвалила рішення про будівництво терміналів зрідженого природного газу, уклала нові контракти, зокрема з Катаром. Це говорить про те, що розбудова енергетичної системи відбулася. Якщо такі рішення ухвалюються в ЄС чи США, вони не можуть бути переглянуті в найближчому майбутньому. Як мінімум, на найближче десятиліття ситуація не зміниться".

Показовою, на думку Катерини Одарченко, є зміна у відносинах між США та ЄС. Якщо за правління Трампа вони були, м'яко скажімо, натягнутими, нагадує вона, то зараз бачимо єдиний американсько-європейський фронт союзників України. І співпраця відбувається не лише у векторі військової безпеки, а й – економічної, енергетичної.

"Відбулася зміна парадигми і в пострадянських країнах (не рахуючи Білорусі, що потрапила в кабалу РФ). Навіть ті з них, які щільно співпрацювали з Росією (наприклад, держави Центральної Азії), зараз намагаються шукати інших партнерів, максимально уникаючи залежності від Москви. І хоч ці країни не перервали спілкування з Росією, цей діалог став натягнутішим. Якщо самопроголошений президент Білорусі Лукашенко дозволяє путінським військам вторгатися в Україну з білоруської території, вбивати з неї українців, то лідер Казахстану – Токаєв – чітко дав зрозуміти Кремлю, що не дасть втягнути свою державу в цю війну", – зазначає експерт.

Ще один важливий момент – Китай. Офіційно нейтральний, але політично підігрує РФ.

"При цьому Китаю точно не потрібна сильна Росія, – впевнена Катерина Одарченко. – Йому вигідно купувати російські ресурси за зниженими цінами, що можливо лише в такій ситуації як зараз – за ослабленого Кремля. А за зміни режиму, за певної хаотизації в РФ, Китай має шанс отримувати ресурси звідти ще дешевше. І та ж позиція КНР щодо якнайшвидшого мирного врегулювання, щодо не переходу "червоних ліній" у допомозі країні-агресору в рамках обходу санкцій (Китай якоюсь мірою це робить, але не так прямо, як це робить Іран), кажуть самі за себе. У свою чергу США не вигідно, щоб РФ повністю розпалася, а КНР забрала собі її частину. Адже основним своїм опонентом Штати бачать саме Китай, а не слабку економічно, технологічно, а тепер ще й політично Росію. Тому світ у майбутньому швидше очікує на двополярність (США-Китай), а не на багатополярність, як сподівався Путін, почавши ламати усталений світопорядок. Приклад України буде показовим для Китаю також в аспекті його бажання забрати під свій контроль Тайвань. Саме тому для США важливо, щоб кейс України став показовою перемогою. І для майбутнього (китайська загроза), і для виправлення помилок минулого (Афганістан)".

Читайте також на порталі "Коментарі" — послання Путіна до Федеральних зборів: кому і що спробував довести диктатор.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини