Головна Новини Суспільство Війна з Росією Як примусити Росію до миру: чому поведінка західних партнерів дивує
commentss НОВИНИ Всі новини

Як примусити Росію до миру: чому поведінка західних партнерів дивує

Шлях, яким буде рухатися Україна, насамперед залежить від ситуації на полі бою

1 липня 2024, 07:02
Поділіться публікацією:

В Україні продовжується повномасштабна війна. Складається враження, що, незважаючи на колосальні втрати Росія не збирається зупинятися, продовжуючи свій наступ. Коли ситуація може змінитися? Які кроки західних партнерів по допомозі нашій країні дивують? Видання "Коментарі" розбиралося в цих запитаннях, вивчивши думки експертів.

Як примусити Росію до миру: чому поведінка західних партнерів дивує

ЗРК Patriot. Фото: із відкритих джерел

Є декілька важливих моментів

Військовий експерт, директор Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко в ефірі загальнонаціонального телемарафону розповів, що найважливішою умовою примусу Росії до миру є позитивні для України зміни на передовій.

За словами експерта, трек, яким буде рухатися Україна, насамперед залежить від ситуації на полі бою, наскільки швидко вдасться зупинити російський наступ. 

Експерт зазначив, що в цьому вже є позитивні тенденції, "тому що вдається зупиняти і ворог несе втрати". 

"Я думаю, що зараз, враховуючи те, що зараз в нас ліміти на артилерію виросли в 5-6 разів порівняно з тим, що було раніше, тобто Україна може собі дозволити застосовувати більше снарядів, більше зброї, бити більше по Криму – це створює певні передумови. І це має створити умови для того, щоби Росія побачила, що Україна, незважаючи ні на що, настільки, що готова до проведення певних контрнаступальних дій. І тоді вони будуть розуміти, що їм не вдається наступати, змусити нас виконати той ультиматум, який Путін оголосив. А ми ще й готуємося рухатися і звільняти території", — пояснив Мусієнко.

Поставка суто оборонних озброєнь, таких як системи Patriot, не може розглядатися як крок до ескалації

Військовий аналітик, майор запасу Олексій Гетьман в ефірі телемарафону зауважив, що зволікання західних партнерів з передачею Україні комплексів Patriot виглядає трошки дивно, особливо на фоні знищення росіянами енергосистеми країни.

Він підкреслив, що ці комплекси працюють лише як "щит", атакувати з їх допомогою неможливо, отже про ескалацію війни не йдеться.

Гетьман підкреслив, що нам ці засоби захисту потрібні "як щит при лицарському бої".

"Ракетою Patriot не можна нападати. Ці комплекси можуть тільки збивати ворожі цілі. Яка тут може бути ескалація?", — наголосив аналітик.

Експерт при цьому зауважив, що Україні, щоб закрити небо, одних Patriot буде недостатньо. Він підкреслив, що безпосередньо Patriot – це протиракетна оборона, яка працює проти балістичних ракет. 

"Не зможе Patriot атакувати шахеди, не варто використовувати Patriot для знищення крилатих ракет. Він може працювати тільки проти "Іскандера", С-300, С-400 і проти "Кинджала"… Це не чарівна зброя — Patriot. Це засоби протиракетної оборони, що працюють проти балістики. Крапка. Для того, щоб закрити повністю небо, нам потрібні ще літаки. І комплекси невеликого радіусу дії, які працюють на 30-50 км. Це саме для того, щоб збивати крилаті ракети. "Шахеди" й іншу зброю, яку застосовують росіяни, ми можемо збивати "Гепардами", нашими мобільними групами", — пояснив Гетьман.

За його словами, в США по їхніх бойових статутах навантаження по знищенню повітряних цілей: 70% навантаження на літаки, які мають  перехоплювати все, що літає, крім балістики, і тільки 30% — наземні зенітно-ракетні комплекси.

Читайте також на порталі "Коментарі" — про що говорять дискусії всередині НАТО щодо майбутнього України: чи дочекаємось запрошення.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини