Як довго ЗСУ ще зможуть утримувати Авдіївку: що найнебезпечніше

Авдіївська "м'ясорубка" є вигідною для України з військової точки зору, адже перемелює російську армію

Російські загарбницькі війська готуються до нової хвилі атак у районі Авдіївки. Окупанти зосередили там десятки тисяч резервів для нової атаки проти Сил оборони. Про це в ефірі каналу "Еспресо" заявив офіцер "Легіону Свободи", майор МВС Максим Морозов. Як довго можуть тривати бої за Авдіївку? Яка основна проблема позицій ЗСУ в Авдіївці? Видання "Коментарі" розбиралося з цих питань, вивчивши думки військових експертів.

Тримати Авдіївку та Коксохім можна досить довго

Ветеран АТО, військовий оглядач Євген Дикий в інтерв'ю "Фокусу" підтвердив, що у битві за Авдіївку знову настала фаза дуже інтенсивних боїв, у яких Силам оборони вдається завдавати агресору втрат у співвідношенні 10 до 1.

За словами експерта, в Авдіївці ЗСУ вдалося зловити росіян у пастку у дев'ятому мікрорайоні. Там утворився вузький коридор контрольованої супротивником території, вийти живими з якого росіяни навряд чи зможуть. При цьому Дикий стверджує, що ЗСУ провели низку успішних контратак, усуваючи загрозу на цій ділянці.

"Таким чином Авдіївка повернулася до того стану, в якому вона знаходиться вже останні місяці. А це стан такої справді страшної м'ясорубки, в середині якої звичайно дуже важко перебувати. Але з військової точки зору, ця м'ясорубка для нас є дуже вигідною, бо співвідношення втрат досягає 1 до 10. За кожного нашого загиблого захисника гине 10 орків", – каже оглядач.

За словами Дикого, для України буде сенс у продовженні оборони Авдіївки доти, доки зберігається маршрут забезпечення гарнізону трасою, що йде через село Орлівка. Хоча ця траса прострілюється ворогом, ЗСУ у битві за Бахмут навчилися користуватися таким логістичним маршрутом.

Є сценарій, за якого становище ЗСУ в Авдіївці стане критичним

Військовий експерт Олександр Коваленко в ефірі Radio NV розповів, що основною проблемою позицій ЗСУ в Авдіївці є обмеженість логістики, тому обороняти це місто складніше, ніж Бахмут.

"Там обмежена логістика. І росіяни намагаються, використовуючи ці можливості, і далі проводити свої наступальні, штурмові дії. Після того як вони просунулися на півдні в промзоні, південніше Авдіївки, було зрозуміло, що через деякий час у них буде можливість просуватися вже безпосередньо в самому місті, тобто починати міські бої. І на це треба дивитися досить раціонально і стримано. Росіяни не шкодують людський ресурс і постійно, цілодобово відправляють його на такі штурми. А наше завдання на сьогодні-знищувати якомога більше цього ресурсу", - розповів Коваленко.

Водночас, зазначив експерт, загроза оточення гарнізону в Авдіївці відсутня, хоч ситуація важка.

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому почастішали заяви про брак військової допомоги Україні: чиє рішення може змінити ситуацію.