Головна Новини Суспільство Війна з Росією Ядерний удар РФ по Банковій: яка ймовірність - про що свідчить попередження Зеленського
commentss НОВИНИ Всі новини

Ядерний удар РФ по Банковій: яка ймовірність - про що свідчить попередження Зеленського

Президент України, підганяючи ті ж країни НАТО, закликає Захід, щоб той більш активно говорив про відповідь Росії, проводив відповідні навчання

23 жовтня 2022, 12:00 comments2026
Поділіться публікацією:

Якщо РФ завдасть ядерного удару по центру ухвалення рішень в Україні, світ має завдати симетричного удару по центру ухвалення рішень у Росії. Таку думку озвучив президент Володимир Зеленський в інтерв'ю канадським телеканалам CTV та CBC, відповідаючи на питання щодо реальності застосування РФ ядерної зброї. Як оцінюєте такі заяви? Якою є ймовірність, що країна-агресор зважиться на ядерний чи інший удар по центру прийняття рішень в Україні? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Ядерний удар РФ по Банковій: яка ймовірність - про що свідчить попередження Зеленського

Володимир Зеленський. Фото - сайт Офісу президента України

РФ має зрозуміти – зважись вона на ядерний удар, прилетить і їй

Керівник політико-правових програм в Українському центрі у суспільному розвиткові Ігор Рейтерович розмірковує так:

"Абсолютно правильна заява українського керівництва. Зрозуміло, що, якщо Росія наважиться застосувати ядерну зброю проти України, Захід має реагувати симетрично. Поки що найкращою відповіддю є політика стримування часів "Холодної війни". Вона будувалася на обіцянці неминучої відплати. Так, у СРСР говорили про алгоритм "Мертва рука", який міг запустити ракети навіть у випадку, якби по Радянському Союзу було нанесено ядерний удар, а все керівництво загинуло. І ракети все одно злетіли б. Такі ж системи існували у країнах Заходу. І це стримувало два блоки від застосування ядерної зброї".

Отак і РФ, на думку експерта, має зрозуміти – зважись вона на ядерний удар, прилетить і їй. І Захід, на думку Ігоря Рейтеровича, має чітко демонструвати, що готовий жорстко відреагувати на будь-які дії росіян щодо застосування ядерної зброї.

"Це не обов'язково буде ядерний удар у відповідь, але, наприклад, завдання колосальної шкоди іншими ракетами. Можливості Заходу для цього є. І правильно, що Зеленський на цьому акцентує увагу, підганяючи ті ж країни НАТО, щоб вони більш активно про це говорили, проводили відповідні навчання, всіляко демонстрували Росії готовність до дій у відповідь", – зазначає експерт.

Імовірність завдання ядерного удару РФ по центрах прийняття рішення в Україні (Київ, Банкова) станом на сьогодні він оцінює як надзвичайно низьку. Тому що, пояснює Ігор Рейтерович, це не просто перехід чергової "червоної лінії", а ситуація, яка поставить мир на межу ядерної війни. І в РФ це, схоже, розуміють.

"Київ – величезний мегаполіс із величезною кількістю мирних жителів. І аргументувати подібні удари будь-якими військовими цілями не вдасться, – упевнений експерт. – У Кремлі й так величезні проблеми із поясненням, чому росіяни знищують критичну інфраструктуру в Україні. Де логіка? Що це за "спеціальна військова операція", коли основні удари завдаються не по українській армії (яка дає супротивникові по зубах), а – цілеспрямовано – по мирному населенню та об'єктам енергетики. Тож скоріше ядерні удари по мегаполісах залишаться на рівні загроз. Втілиться вони в життя, це випустить джина з пляшки – і загнати його назад буде практично неможливо".

А ось застосування такої зброї на полі бою або в повітрі, на великій висоті, щоб завдати шкоди системі зв'язку і так далі – можливо, вважає Ігор Рейтерович. І ми, акцентує він, маємо уважно стежити за всіма подібними вченнями росіян. Розробляти алгоритм деяких дій у відповідь. І вимагати від наших союзників більш адекватної, оперативної та в хорошому розумінні – радикальної – реакції на подібні загрози з боку РФ.

Російське вище військове керівництво навряд чи підтримає Путіна, спробуй той втілити у життя ядерні погрози

На думку політолога Дмитра Воронкова, ймовірність того, що агресор застосує ядерну зброю, навіть тактичну, нині низька. Проте такий сценарій повністю виключати не можна, вважає він.

"Подібна ініціатива, якщо і буде, виходитиме особисто від Путіна. Але не факт, що йому це вдасться. Запуск ядерних ракет — це не просто натискання кнопки однією людиною. Це цілий процес, в якому задіяна низка людей. І не факт, що у цьому ланцюжку всі підтримають такий самогубний крок. Тож тут йдеться про те, наскільки чергові шалені путінські ідеї підтримуватимуть верхівку Міноборони. Але, – наголошує експерт, – такий крок як жест повного розпачу через поразки на фронті, з боку Кремля можливий. Для деморалізації українців, нашого керівництва тощо".

Заява Зеленського, яку ми зараз обговорюємо, це у певному сенсі спроба захисту, пояснює Дмитро Воронков. Щоб нагадати Кремлю про фатальні для самих росіян наслідки ядерного божевілля.

"Якщо говорити про Захід, думаю, що у разі такого жахливого сценарію – реакція обов'язково буде. Не обов'язково це буде ядерний удар, але нищівної зброї іншого плану у Заходу вистачає. Та сама Британія може першою зважитися на такі дії. А її приклад наслідуватимуть США. У результаті відбудеться знищення Росії як держави, – зазначає політолог. – Але поки що про це говорити рано. Наприклад, Пентагон уже зазначив, що не бачить, щоб Росія готувалася до ядерного удару. До того ж, така ракета може просто не долетіти – її зіб'ють наші союзники, не виключено, що над територією країни-агресора. Саме тому я вважаю, що російське вище військове керівництво навряд чи підтримає Путіна, спробуй той втілити у життя ядерні погрози".

Читайте також на порталі "Коментарі" — в історії поставили крапку: 12 проросійських партій в Україні остаточно під забороною.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

23 жовтня 2022, 11:34

В них договірняк. По центрах корупційних рішень ударів не буде. Божевільний і так був IQ не дуже, тільки не вибагливого глядача на Росії розважав за рублі, а після тривалої ізоляції в "теплій ванні", ковіда, війни, все у бункері - взагалі дах несе. Прагне втягнути світ у велику війну, щоб свої зловживання в Україні сховати. Бо в каламутній воді це легше зробити.


Новини