Головна Новини Суспільство Війна з Росією Втрати Росії у війні проти України зашкалюють: чи ризикне Путін піти на загальну мобілізацію
commentss НОВИНИ Всі новини

Втрати Росії у війні проти України зашкалюють: чи ризикне Путін піти на загальну мобілізацію

Путін не може не розуміти того, що протестні настрої в РФ через втрати на війні та погане забезпечення мобілізованих наростають

22 листопада 2022, 11:45 comments1301
Поділіться публікацією:

Путінський прес-секретар Дмитро Пєсков запевняє, що питання про залучення додаткових російських солдатів для участі в бойових діях в Україні в рамках другого раунду мобілізації не обговорювалося. Тим часом все більше даних, що мобілізація триває і, можливо, буде посилена на тлі колосальних втрат росіян у війні проти України. Чи наважиться Кремль на масове відправлення "гарматного м'яса" на фронт? Чи є ймовірність зростання протестних настроїв усередині РФ? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Втрати Росії у війні проти України зашкалюють: чи ризикне Путін піти на загальну мобілізацію

Мобілізація в Росії. Фото: з відкритих джерел

Те, що мобілізованих кинуть до України – немає сумнівів

Екс-спікер Генштабу ЗСУ, військовий експерт, полковник Влад Волошин розмірковує так:

"Вірити таким людям як Пєсков (втім, як усім представникам російської влади), не доводиться. Дуже багато разів вони відверто брехали. І про те, що російських вояків немає в Україні. І про те, що Росія ніколи не нападе на Україну. І про те, що у Росії ніколи не буде мобілізації. І так далі. Насамперед, схоже, це робилося це з метою ввести в оману світову громадськість, російську громадськість. Щоб не було протестних настроїв усередині та відповідної підготовки – зовні".

Тим часом, продовжує експерт, мобілізація в РФ триває. І, згідно з даними розвідки, а також з того, що іноді просочується в російські соцмережі та медіа, мобілізовано набагато більше заявлених 300 тисяч.

"Зрозуміло, що, якщо цих людей призвали, вони рано чи пізно братимуть участь у бойових діях в Україні. Чи буде це збільшення чисельності військ агресора чи просто ротація тих частин та підрозділів, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях, сказати поки що складно. Але, що мобілізованих кинуть в Україну – немає сумнівів", – вважає Влад Волошин.

А ось щодо зростання протестних настроїв у РФ – сумніви є. Ті осередки, що іноді спалахують, мають локальний, а не масовий характер, пояснює полковник.

"На тлі брехні про те, що мобілізації більше не буде, російська влада продовжує поповнювати війська всілякими шляхами. Залучаючи ув'язнених, посилюючи агітацію та тиск з метою укладання контракту, – розповідає експерт. – Ну, а набирати нове "гарматне м'ясо" доводиться, бо в Україні справи в агресора йдуть погано. Хіба що на Донбасі, куди кинуто величезні сили, окупанти мають певні успіхи. На всій іншій території ми раз у раз бачимо "жести доброї волі" у вигляді відходу (часто – панічної втечі) росіян. Спершу від Києва, потім з усіх північних регіонів, потім із острова Зміїний, з Харківщини, з частини південних територій, з Херсона. І це, звісно, заслуга ЗСУ загалом та українського командування – зокрема. Саме наші дії змушують супротивника відступати".

На відкриту мобілізацію Кремль більше не наважиться

Керівник Центру громадської аналітики "Вежа" Валерій Клочок наголошує, що для призову сотень тисяч людей, не кажучи вже про мільйони (а ходять чутки, що в РФ хочуть "ощасливити" повістками два мільйони людей), потрібен величезний ресурс. Адже призваних треба одягнути-взути, годувати, озброїти, розмістити десь і таке інше.

"А ми бачимо, що навіть нинішніх мобілізованих росіян (близько 300 тисяч) не можуть до ладу екіпірувати та навчити, – зазначає експерт. – Все, що відбувається, може призвести до серйозних соціальних наслідків усередині Росії. Кількість відео, на яких показано невдоволення самих мобілізованих, їхніх родичів, зростає з кожним днем. Навряд чи Путін не розуміє, що протестні настрої наростають. Тому, швидше за все, на відкриту мобілізацію Кремль більше не зважиться".

При цьому, продовжує Валерій Клочок, Путіну необхідне нове "гарматне м'ясо". І, нехай навіть із ризиком для себе, режим продовжуватиме закидати на фронт чергові його порції.

"У разі нової, ймовірно, прихованої мобілізації, призваним, швидше за все, не видаватимуть необхідного озброєння, не проводитимуть з ними потрібної підготовки. Навіть із одягом виникнуть складності, особливо з огляду на те, що попереду – зимовий період, що передбачає особливий вид обмундирування, обігрів. Вже ходять чутки, що "чмобіки" (від "часткова мобілізація") хворіють через неналежні умови. І що їх до ладу не лікують, особливо тих, хто перебуває на території України, – розповідає експерт. — З високою ймовірністю можна припустити, що мобілізовані чекатимуть, поки когось із їхніх товаришів уб'ють, щоб отримати його автомат. Адже треба ще виплачувати платню, компенсації родичам після загибелі вояк. І це на тлі того, що у РФ серйозні проблеми з грошима. Вони активно займають, де тільки можуть. Міноборони Великобританії днями опублікувало інформацію, що лише за один день російська влада через держоблігації зайняла понад 13 млрд. доларів".

Читайте також на порталі "Коментарі" — в ЄС знайшли альтернативу енергетичним постачанням з РФ: чи зможе Європа переключитися на Середню Азію.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини