Головна Новини Суспільство Війна з Росією Все в ядерний попіл: чи готовий Кремль на ядерний удар – навіщо Путіну візит гендиректора МАГАТЕ до Москви
commentss НОВИНИ Всі новини

Все в ядерний попіл: чи готовий Кремль на ядерний удар – навіщо Путіну візит гендиректора МАГАТЕ до Москви

Усі попередні "непередбачувані" дії, як, наприклад, відкритий напад на Україну, припинення постачання газу до ЄС – не принесли путіну ні перемоги, ні тріумфу

2 жовтня 2022, 15:45 comments1473
Поділіться публікацією:

Рафаель Маріано Гроссі, гендиректор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), як очікується, відвідає Київ та Москву наступного тижня. Візит є частиною поточних зусиль щодо "швидшого впровадження зони ядерної безпеки та безпеки навколо Запорізької атомної електростанції". Тим часом росія продовжує нагнітати: затримала гендиректора ЗАЕС Ігоря Мурашова для "тимчасового допиту", продовжує брязкати ядерною зброєю, на що вже йдуть сигнали з США. Як події можуть розвиватись далі? Чи існує ризик застосування росіянами ядерної зброї? Чи готовий світ до такого повороту подій, зокрема до превентивних заходів? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Все в ядерний попіл: чи готовий Кремль на ядерний удар – навіщо Путіну візит гендиректора МАГАТЕ до Москви

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Мова має йти як мінімум про зупинення прав Росії в рамках МАГАТЕ

Виконавчий директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, аналітик Петро Бурковський думає, що після подій 30 вересня, коли Кремль запустив процес нової анексії, включаючи Запорізьку область, росіяни спробують використати візит гендиректора МАГАТЕ, щоб ще раз заявити про захоплення окупованих українських територій.

"Швидше за все, росія наполягатиме на тому, що тепер немає предмета переговорів з Україною щодо долі ЗАЕС – і МАГАТЕ має визнати "нову реальність". Тобто відмовитись від обговорення з Україною питання ЗАЕС. Оскільки дії Росії безпрецедентні за всю історію існування МАГАТЕ (окупація та захоплення АЕС іншої країни), дії України та союзників також мають бути жорсткими", – упевнений Петро Бурковський.

Мова, пояснює він, має йти як мінімум про зупинення прав Росії в рамках МАГАТЕ. Для цього, зазначає експерт, необхідно зафіксувати порушення з боку Росії — і отримати згоду 2/3 членів організації. Велику роль у цьому може відіграти резолюція Генасамблеї ООН із засудженням дій Росії: фейкові референдуми, дії Росії 30 вересня, масові військові злочини, порушення норм ядерної безпеки щодо ЗАЕС та Південно-Української (Південно-Української) АЕС.

"Окреме питання – про ядерну зброю. Усі попередні "непередбачувані" дії, як, наприклад, відкритий напад на Україну, припинення постачання газу до ЄС – не принесли путіну ні перемоги, ні тріумфу. Ядерна кнопка поки що дає йому гарантію невразливості всередині Росії. Але її натискання позбавить його й цього останнього важеля, – наголошує Петро Бурковський. – Йому вигідніше тримати всіх у напрузі та торгуватися, бо після ядерної атаки вести переговори з ним ніхто не буде. А щоб не допустити такого сценарію, переговори будуть дуже інтенсивними. Для України головне бути готовою продовжувати і озброєну, і дипломатичну боротьбу за визволення своїх земель".

Не варто забувати, що всі шахти ракет, що несуть ядерні боєголовки по всій земній кулі, відстежуються через супутники

Політичний експерт Світлана Кушнір розмірковує так:

"Вже низку тижнів ядерний попіл крутититься в інформ-просторі. Створена паніка ніяк не сприяє вирішенню конфлікту. Ще раз відсилаю всіх до військової доктрини Росії, де чітко написано, в якому разі застосовується стратегічна ядерна зброя. Бити тактичною ядерною зброєю доцільно по великому і щільному скупченню військових. Інакше це – все одно, що палити з гармати по горобцях. Наше найвище військове керівництво знає про це. Виходячи з цього, була продумана ефектна тактика просування наших військ з метою звільнення окупованих територій. Харківська область, а тепер Лиман – яскраві приклади цього".

Світлана Кушнір упевнена, що путінські страшилки про ядерний удар були "запрошенням" до переговорів про Україну без України у форматі Росії. Як бачимо, нічого з цього не вийшло.

"Не забувайте, що всі шахти ракет, які несуть ядерні боєголовки по всій земній кулі, відстежуються через супутники. І поки ті не виведені з ладу (не можна виключити таке шкідництво), про всі рухи росіян відразу стане відомо на іншому кінці Землі. І навіть якщо припустити, що запуск відбудеться, пускові установки у відповідь давно направлені по точним координатам по містах і цілях Росії. Отже, ядерної зими і в Кремлі бояться. Та й натиснути червону кнопку особисто один путін не може – технічно це здійснюється кількома людьми одночасно", – пояснює експерт.

Щодо МАГАТЕ, то ця структура дуже повільно реагує на все, вважає Світлана Кушнір.

"Одне добре, що нашу ідею створити демілітаризовану зону Гроссі підтримав, незважаючи на російське лобі всередині керівництва організації, – зауважує експерт. — Кому цікаво, почитайте, як та ж МАГАТЕ контролює атомні об'єкти в Росії (спойлер — ніяк). Обурливо те, що директор ЗАЕС зараз, за фактом, перебуває у полоні у росіян! Як і той факт, що обіцяна стала делегація членів МАГАТЕ ніяк не приїде на постійну моніторингову службу в Енергодар".

За словами Світлани Кушнір, на відміну від ядерної атаки, більш реальна ракетна активність росіян по наших об'єктах інфраструктури — дамбам, електростанціям, теплогенерації, мостам, залізничним вузлам.

"Путін і його поплічники не відмовляться від того, щоб створити на українській території гуманітарну катастрофу, – попереджає експерт. – Недарма ж розпинався 30 вересня на шабаші на Червоній площі шалений актор Охлобистін із криками "Гойда!". Але українською мовою це слово читається як дієслово "качати". Впевнена, що ЗСУ продовжать "качати" (утилізувати та полонити) ворожу орду, поки не деокупуємо всі наші території. І жодними ядерними страшилками нас не зупинити".

У Росії розчарувалися, тому вона і вдається до останнього відчайдушного аргументу ядерного апокаліпсису

Координатор напряму міжнародної політики Центру політичних досліджень "Доктрина" Денис Москалик наголошує, що росія намагається залякати Україну та світ ризиком ядерної катастрофи.

"Російські аналітики прямо говорять, що проблема політики Кремля на даний момент – у тому, що американці та їхні союзники втратили страх. Саме цей страх перед ядерною катастрофою Кремль намагається вселити, щоб досягти своєї мети, – упевнений експерт. — Російська пропаганда і керівництво намагається вселити ворогам хибну дихотомію "або Росія перемагає — або ядерна катастрофа". На цьому прикладі ми бачимо масштабний блеф, який має компенсувати прояви слабкості Росії у війні проти України".

За словами Дениса Москаліка, події цього року показали, що Росія не має шансів у зіткненні не тільки з блоком НАТО, але навіть з підтримуваною блоком Україною.

"Це означає крах не тільки поточної політики, а й загрозу для Росії як імперського проекту, – пояснює експерт. – Імперія – це насамперед міф про силу та величезні можливості, які впливають на політику, навіть якщо не застосовуються. Україна нині знищує та викриває російський імперський міф".

Денис Москалик упевнений – щоб урятувати свій імперський міф, росія звертається до старих методичок часів Холодної війни та намагається пожвавити страх перед ядерною катастрофою, щоб пройти звичний для неї шлях вигідної деескалації через ескалацію. Саме тому Росії спочатку загрожує, а потім робить помилкові поступки, відходячи від загроз вже у вигідному для них форматі переговорів.

"Але зараз, – зазначає Денис Москалик, – це не працює. Насамперед, завдяки Україні та її перемогам. У Росії розчарувалися, тому вона і вдається до останнього відчайдушного аргументу ядерного апокаліпсису".

За словами експерта, для майбутнього це означає, що Кремль продовжуватиме загрожувати ядерною зброєю. У свою чергу, пояснює він, Захід намагатиметься уникати безпосередньої участі у війні, але нарощуватиме військову підтримку України на десятки мільярдів доларів.

"Тут ми побачимо особливу увагу до технологічних озброєнь, зокрема посилення протиповітряної та протиракетної оборони України. На противагу ядерній загрозі з боку Росії посилюватиметься конвенційна військова загроза з боку України, — пояснює Денис Москалик. – При цьому знижуватиметься ймовірність успіху застосування ядерної зброї через сучасні засоби перехоплення ракет. Кремль не може дозволити собі провалу тут, якщо він таки зважиться на демонстративний ядерний удар тактичним боєприпасом по військах чи місцевості, на зразок острова Зміїний. Тому підвищення можливостей України зменшує потенційну можливість застосування ядерної зброї".

Наразі, вважає експерт, ймовірність застосування ядерної зброї – вкрай низька.

"З боку Росії йде нормальний ядерний шантаж, – упевнений Денис Москалик. — У майбутньому, можливо, ситуація зміниться у бік обмеженого застосування по військах малопотужного тактичного боєприпасу, або демонстративного удару по Зміїному, щоб залякати. Однак така ймовірність також вкрай низька, і над її зниженням працюватимуть Україна та її союзники. До ядерного шантажу та можливості застосування ядерної зброї світ загалом не готовий. Але до нього готуються та будуть готові сили оборони вільного світу у вигляді України, США та Британії. Запеклі спроби шантажу з боку Кремля більше не пройдуть".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Путін відфестивалив на Червоній площі в куртці майже півмільйона рублів.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини