Головна Новини Суспільство Війна з Росією ВР звинуватили у брехні: чоловіків для організації демобілізації є валом
commentss НОВИНИ Всі новини

ВР звинуватили у брехні: чоловіків для організації демобілізації є валом

Військові не сліпі і під час відпусток бачать чоловіків, які спокійно працюють не на об’єктах критичної інфраструктури

сьогодні, 16:54
Поділіться публікацією:

Військовий Ілля Кротенко розкритикував заяву нардепа, члена оборонного комітету від патріотичної політичної сили, який відзначив, що ВР не може визначити терміни служби, бо немає ким замінити військових на фронті.

ВР звинуватили у брехні: чоловіків для організації демобілізації є валом

Демобілізація військових

"Пан депутат відверто бреше. Ми ж не сліпі і вже ж не 2022 рік, коли ми могли не бачити рідних і нічого окрім прифронтових міст-примар по 8-12 місяців. Є відпустки і звільнення, є можливість бувати у Києві та інших великих містах. І знаєте що я там бачу? Бачу чоловіків офіціантів, барменів, барберів, швейцарів, фітнес-тренерів та інших. У нас сотні тисяч чоловіків працюють у сфері не критично важливого обслуговування. Чи мене хтось буде переконувати, що наявність швейцара на вході в готель чи ресторан є критично важливою? Чи може офіціант чи фітнес-тренер є критично важливою роботою?" — запитує військовий.

При цьому він розповів, що у його побратима донька вступила у виш на перший курс. За його словами, половина "хлопчиків" у групі 30+ років.

"Ніколи не треба було і тут раптом зненацька вирішили здобути першу вищу освіту. Цікаво було б від Міністерства освіти побачити загальну статистику по віку цьогорічних першокурсників. Зате ми й далі чуємо брехню, що нас немає ким замінити", — відзначив Кротенко.

При цьому він закликав не казати про неможливість "висмикнути" одночансно таку кількість людей з економіки. Якщо неможливо одночасно, цілком можливо це зробити поетапно. Умовно 100 тисяч мобілізували — 100 тисяч демобілізували.

"Першими почніть відпускати тих, хто на передовій найдовше. Самі військові б визнали цю систему справедливою. Ну а демобілізовані чоловіки, вони ж нікуди не зникнуть. Вони повернуться в економіку на свої робочі місця, або з врахуванням нових навичок отриманих у армії підуть на нову роботу. Багато у кого є збереження, які будуть інвестовані в цю саму економіку, в створення нових робочих місць замість втрачених внаслідок мобілізації", — відзначив Кротенко.

Зовсім інше питання наявності потужностей і можливостей дати базову військову підготовку для такої кількості людей, а потім і навчити якійсь спеціальності.

"Саме тут, як на мене, ключове слабке місце в питанні демобілізації. За дужками лишу той факт, що у лютому 22 у нас в принципі не було ніяких ВЛК і підготовки. Зараз вже інші часи і стандарти. Але ж ми ніколи не чули, щоб питання підготовки військових за кордоном чи розгортання нових центрів підготовки в Україні було на перших місцях у нашій внутрішній чи зовнішній комунікації. Тому що для цього потрібне політичного рішення якого немає", — говорить військовий.

На його думку, тільки в це впирається неможливість готувати військових більше, ніж потрібно для покриття поточних втрат, і відповідно немає політичного рішення готувати майбутню мобілізацію/демобілізацію.

"Проблема не у відсутності тих, ким можна було б замінити існуючих військових, проблема у відсутності політичної волі це зробити", — підсумував військовий.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що у ВР не будуть прописувати якісь конкретні терміни демобілізації.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини