Головна Новини Суспільство Війна з Росією Вплив санкцій на економіку РФ: як можна посилити болючі економічні наслідки вторгнення
commentss НОВИНИ Всі новини

Вплив санкцій на економіку РФ: як можна посилити болючі економічні наслідки вторгнення

Бюджет країни-агресора продовжує отримувати від продажу енергоносіїв величезні гроші.

12 серпня 2022, 13:17
Автор:
avatar

Денис

Поділіться публікацією:

Вторгнення в Україну відкинуло російську економіку на чотири роки, спричинивши один із найтриваліших спадів в історії країни, повідомляє Bloomberg. Чи згодні експерти із наведеними даними? Як можна посилити болючі економічні наслідки вторгнення для країни-агресора? Про це вони розповіли журналістам порталу "Коментарі".

Вплив санкцій на економіку РФ: як можна посилити болючі економічні наслідки вторгнення

Фото иллюстративное

  Інвестиційний банкір Сергій Фурса розмірковує так:

"На жаль, російську економіку все ще рятують доходи від експорту нафти. Санкції ще не заробили, ціни високі – і це дозволяє бюджету РФ витримувати тиск".

На думку експерта, будь-яке обмеження доходів від продажу нафти – вкрай важливо, щоб удар по агресору був сильнішим.

Політичний та економічний експерт, голова благодійного фонду "Нова дорога" Валерій Клочок зазначає:

"Будувати зараз якісь прогнози – кого і на скільки відкине назад в економічному сенсі ця війна – справа невдячна. Я пам'ятаю дискусію щодо санкцій ще 2014 року. Які вони нібито ефективні. Але якось так вийшло, що приблизно з 2017-го го, на тлі "ефективних санкцій", російський ВВП почав зростати.Зрозуміло, що в порівнянні з 2013-м (понад 2 трлн доларів), до захоплення росіянами Криму та частини Донбасу, він був меншим, але потім почав набирати. ці падіння, відсотки – маніпулятивні”.

Питання, наголошує експерт, у фінансовій спроможності РФ забезпечувати війну. Валерій Клочок вважає, що світ має зрозуміти – головним джерелом доходів у Росії є продаж нафти (основне), газу та (меншою мірою) вугілля.

"Туди і треба бити, про що постійно говорить українська влада. Підтримую також її ідею при владі щодо необхідності запровадження візових санкцій проти всіх росіян. Це створить додаткові інструменти для впливу на Кремль. Але основний наголос – енергоносії", – наголошує експерт.

За його словами, з 24 лютого від продажу енергоносіїв держбюджет країни-агресора отримав понад 80 млрд. доларів.

"Європа, начебто, з 10 серпня відмовилася від закупівель російського вугілля. Але чому цього не було зроблено раніше? Чому світ досі фактично спонсорує російську агресію проти України, закуповуючи у РФ нафту та газ? Так, відбувається скорочення закупівель. Так, Росія змушена скорочувати видобуток вуглеводів. Так, безробітних росіян побільшало. Але бюджет країни-агресора продовжує отримувати від продажу енергоносіїв величезні гроші", — зазначає Валерій Клочок.

А нафтові санкції (і то не тотальні) почнуть діяти лише з грудня. Знаючи це, Південна Європа зараз активно закуповує російську нафту та нафтопродукти.

"Що стосується падіння окремих галузей економіки, включаючи машинобудування, — це, звичайно, є. Але в загальній структурі економіки РФ їх частина дуже мала. І аж ніяк не є серйозним гальмом економічних процесів країни-агресора, — пояснює експерт. — Соціальна складова, яка могла б змінити ситуацію (втрата робочих місць, зменшення зарплат – мова приблизно про 9 млн росіян), звичайно, позитив, але в РФ проживає понад 140 млн. І поки ми не бачимо, щоб ті некритичні втрати, які зазнають росіяни, сприяли формуванню вони інших поглядів війну, ніж превалюючі – підтримують її " .

Валерій Клочок резюмує: доки світ не усвідомлює необхідності запровадження реально потужних секторальних санкцій проти російської енергетики, толку не буде. Певні процеси відбуваються, але їх абсолютно недостатньо, щоб змінити загарбницьку політику Росії.

Доктор економічних наук, генеральний директор групи компаній Advanter Group Андрій Длігач вважає важливими такі кроки для підвищення ефективності санкцій.

1. Розширення персональних санкцій до 10 000 осіб, що прискорить руйнування вертикалі влади у Росії.

2. Посилити вторинні санкції на підприємства та країни, які допомагають Росії уникати вже введених санкцій.

3. У таких умовах, зазначає Андрій Длігач, можна говорити про поступове запровадження газового та нафтового ембарго протягом 2023 року.

Він упевнений, що навіть план запровадження тотального ембарго руйнуватиме російську економіку.

4. Завершення запровадження фінансових санкцій – розширення їх у інші фінансові установи Росії.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

12 серпня 2022, 13:00

РФ змогла збудувати міцну економіку. Стійку до катаклізмів, криз, санкцій, війн. Тому з нею бажають працювати, інвестувати, торгувати попри її поведінку. Це і є прикладом державності, ще і войовничої, безжальної до недієздатних. В Україні, через відсутність здатності до державного мислення, нехтували як єкономічним, так і взагалі, будь-яким розвитком. Це православний патріотизм заради розкрадання, рейдерства, пожадливості і владного боягузтва та нехтування своїм народом: "До останнього українця".


Новини