Головна Новини Суспільство Війна з Росією Воюють з власним народом. Як Росія використовує паспорти
commentss НОВИНИ Всі новини

Воюють з власним народом. Як Росія використовує паспорти

Нав’язування Росією громадянства означає, що українців на окупованих територіях можуть призвати на війну проти власної країни.

3 січня 2023, 18:08
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Російська Федерація вчергове порушує правила ведення війни та Женевські конвенції, адже проводить паспортизацію на окупованих територіях України. Після чого залучає місцеве населення до введення війни. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на видання Politico.

Воюють з власним народом. Як Росія використовує паспорти

Росія змушує отримувати російські паспорти. Фото з відкритих джерел

Росія видає паспорти не тільки на щойно тимчасово окупованих територіях, а вже й на тих де населення перебуває під російським впливом майже 10 років, тобто частина Луганської та Донецької областей та Крим.

"Поки дві країни ведуть криваву війну, українські громадяни тепер виявляють, що вони можуть бути призвані Росією, Україною чи обома, але не можуть довести, що насправді є громадянами жодної з них", — пишуть в Politico.

Тисячі українців опинились в заручниках Росії, адже на окупованих територіях не можна отримати новий український паспорт. Навіть з чинним паспортом громадянина України на окупованих територіях не можна отримати медичне обслуговування, освіту, страхування чи офіційне працевлаштування. Також Росія унеможливила мати власність в Криму для українців. Таким чином Кремль змушує отримувати російські паспорти на тимчасово окупованих територіях. Окрім того, від початку повномасштабного вторгнення чоловіків з тимчасово окупованих територій вибірково не пропускали через російські пункти пропуску. А потім їм приходили повістки про виклик в російську армію.

"Женевські конвенції чітко забороняють примусову паспортизацію жителів окупованих територій. Це має бути зафіксовано як воєнний злочин", — говорить міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

Наразі українська влада розробляє законопроєкт про кримінальну відповідальність за колаборанство, проте Верещук стверджує, що наявність російського паспорта не є підставою для переслідування.

"Вони заручники і не хочуть воювати, тому ми сприймаємо їх не як злочинців, а як українців, які хочуть повернутися. Ми хочемо допомогти цим людям", – вважає Верещук.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що через дії Росії в Європі можуть замерзнути мільйони ромів.

Також "Коментарі" писав про сигнал для Росії, який надіслали США.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини