Головна Новини Суспільство Війна з Росією Восьмий пакет санкцій на підході: чи можуть нові санкції зупинити Путіна
commentss НОВИНИ Всі новини

Восьмий пакет санкцій на підході: чи можуть нові санкції зупинити Путіна

У Кремлі сподіваються, що до внутрішньоросійської кризи закінчать війну на свою користь

5 вересня 2022, 11:55
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський у телефонній розмові з президентом Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн, серед іншого, обговорив 8 пакет антиросійських санкцій, серед яких – візові обмеження для росіян, обмеження щодо нафти та газу. Подібні теми пробивав український прем'єр Денис Шмигаль в інтерв'ю Politico. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" ситуацію із новими санкціями.

Восьмий пакет санкцій на підході: чи можуть нові санкції зупинити Путіна

Санкції проти Росії. Фото: з відкритих джерел

Розраховувати на те, що саме санкції стануть основою для нашої перемоги – не просто безглуздо, а безглуздо та контрпродуктивно

Експерт Української фабрики думки Юрій Гаврилечко вважає, що на даний момент 8-й пакет санкцій, що обговорюється, є найнепрозорішим з усіх.

"Досі немає не те, що точного їхнього переліку, а навіть базових норм, окрім якихось "візових обмежень" та "обмежень щодо нафти та газу". Тож саме собою обговорення їх між президентом України та головою ЄК — це добрий знак, який говорить про те, що з нами узгоджується перелік санкційних позицій, – зазначає експерт. – Але на цьому все".

Радіти поки що особливо нема чого, вважає Юрій Гаврилечко. Крім того, нагадує він, санкції – це гра в довгу. Швидкого ефекту від них немає і не може бути.

"Розраховувати на те, що саме санкції стануть основою для нашої перемоги – не просто безглуздо, а безглуздо та контрпродуктивно, – упевнений експерт. — Так, 8-й пакет ще набагато послабить РФ. Але країна-агресор поки що має можливість продавати на зовнішніх ринках нафту і газ і отримувати за них по $1,5-2 млрд на день... І поки це так, говорити про серйозне економічне ослаблення Росії в найближчій перспективі немає сенсу".

На думку Юрія Гаврилечка, Україні терміново треба ставити перед ЄС та США питання про передачу нам заблокованих у їхніх банках грошей Центробанку РФ. Отримання Україною $400-500 млрд, які можна було б витратити на закупівлю озброєнь, амуніції, палива, продуктів харчування тощо. стало б набагато суттєвішим внеском ЄС у перемогу України над Росією, ніж будь-які нові санкції, констатує експерт.

Санкції потрібні, але вони не зупиняють агресора

Політолог Дмитро Воронков упевнений, що візові обмеження – це не ті заходи, яких боїться Росія. Швидше – незручність.

"Санкції щодо російського газу та нафти – це так, справа більш ніж потрібна. Але, як ми бачимо, у ЄС немає єдності з цього питання. Є Німеччина, Угорщина, які не вітають газову ізоляцію. Більше того, Газпром спалює щодня величезну кількість газу. Це показник того, що РФ не налаштована домовлятися, а скоріше лише готова посилювати шантаж", – наголошує політолог.

Тобто констатує він, санкції потрібні, але вони не зупиняють агресора. А спрямовані лише на те, щоби російська економіка видихнулася. Навіщо потрібно багато часу.

"На те у Кремлі, мабуть, і роблять ставку, – зазначає Дмитро Воронков. – Сподіваються, що до внутрішньоросійської кризи закінчать війну на свою користь. Іншого варіанта там, схоже, навіть не розглядають. І наше завдання, щоб усі кремлівські надії пішли прахом".

Читайте також на порталі "Коментарі" — у США натякнули, що Україні та Молдові настав час вирішити "придністровський питання".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

4444

5 вересня 2022, 11:44

Бесплатный секс интересует? Здесь девушки и женщины хотят от тебя только секс, можешь убедиться в этом сам ----- https://ja.cat/pisy


Новини