Головна Новини Суспільство Війна з Росією Воєнний стан у Росії: чи піде на це Путін – які є ризики
commentss НОВИНИ Всі новини

Воєнний стан у Росії: чи піде на це Путін – які є ризики

Російська влада стрімко втрачає довіру та запровадження воєнного стану лише прискорить падіння у прірву

19 жовтня 2022, 11:47 comments1601
Поділіться публікацією:

У Кремлі анонсували засідання Ради безпеки РФ та Ради Федерації на 19 жовтня. Є припущення, що буде заявлено про введення воєнного стану. Експерти розповіли, що це означатиме для режиму країни-агресора, а також загалом для Росії та України.

Воєнний стан у Росії: чи піде на це Путін – які є ризики

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Зараз договір між можновладцями та народом у Росії порушено

Директор Департаменту внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД), доктор політичних наук Ігор Петренко розмірковує так:

"Кожне нове рішення Путіна зараз — гірше за попереднє. Запущену чотири тижні тому мобілізацію фактично провалено. Величезна кількість росіян вважала за краще виїхати з країни, ніж їхати вмирати за божевільні кремлівські ідеї до України. Частина, як і в тому ж Дагестані, згуртувалася в протестах проти подібних дій центральної влади. І якщо Путін у таких умовах ухвалить рішення про введення воєнного стану та закриття кордонів, це може зірвати кришку в котлі, що й без того вирує. А якщо кришку пригвинтити, то вилетять заклепки, а сам казан може рвонути. Щось подібне чекає РФ, якщо з Радбез за підтримки Радфеда ухвалить рішення про воєнний стан".

Ігор Петренко нагадує, що Кремль годував росіян байками, ніби воюватиме лише професійна армія. Що срочники не потраплять на фронт, що мобілізації не буде Все це, як і багато іншого, виявилося брехнею.

"У РФ як практично в будь-якій тоталітарній державі існував своєрідний договір між владою та звичайним народом. Народ не ліз у справи влади, отримуючи певний соцпакет. А влада не залучала звичайних людей у свої геополітичні ігри. Простіше кажучи – ми не ліземо до вас, ви не лізете до нас. Зараз цей договір порушено, – наголошує експерт. – І народ, який раніше мовчав, починає нарікати. Тому що його тупо посилають на забій за імперські амбіції путінського режиму".

Зрештою, продовжує Ігор Петренко, перед росіянами може стати вибір. Або й далі йти на забій, як худобу, або демонструвати владі свою незгоду з такою політикою.

"Протестові настрої зростатимуть. А якщо введуть воєнний стан – все тільки розжариться, – прогнозує експерт. – Еліти теж розуміють, що "пісець" дедалі ближче. Що кордони закриваються не лише через зовнішні санкції, а й за внутрішнім наказом Кремля. Почнеться посилення протистояння веж Кремля, формування нових коаліцій. Адекватність Путіна все більше викликає питання всередині російських еліт, як і правильність шляху, яким він веде країну. Влада стрімко втрачає довіру. І запровадження військового стану лише прискорить падіння у прірву".

Путін уже не сприймається російським суспільством як єдиний, незаперечний лідер, який ліпив собі образ суперсильного мачо

На думку директора аналітичного центру "Політика" Миколи Давидюка, Путін справді може піти на запровадження воєнного стану. Принаймні часткового – на окупованих територіях України (включаючи Крим) та у прифронтових з материковою частиною нашої країни російських областях.

"Справа в тому, що війська країни-агресора почали втрачати окуповані території набагато швидше, ніж їх захоплювали. І в такій ситуації путінському режиму потрібен якийсь сильний політичний крок, який дозволить ще більше кинути на війну в Україні, – пояснює експерт. – Утім, у Кремлі розуміють, що такий крок може бути останнім. Мобілізація вже викликала обурення усередині РФ. А навіть часткове запровадження воєнного стану лише посилить ситуацію. Це означатиме ще більші втрати (і живої сили, і рейтингів), політично підвищаться ризики нестабільності".

Те, що РФ йтиме на ескалацію, нагнітатиме – факт, упевнений Микола Давидюк. Тому що до листопадового саміту "Великої двадцятки", в якому Путін сподівається взяти участь і вийти на якісь домовленості із Заходом, він хоче максимально захопити чи утримати території в Україні.

"Але річ у тому, що сам Путін своїми рішеннями (і про напад на Україну, і про мобілізацію) поламав лінію своєї легітимності. Він уже не сприймається російським суспільством як єдиний, незаперечний лідер, який ліпив собі образ суперсильного мачо. Зараз він більше схожий на відставного лузера, який мав на руку суперкарти, але примудрився все програти", – констатує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — майже місяць часткової мобілізації Путіна: чого досяг Кремль – до чого все це призведе.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини