Війну затягнуть ще на роки: чому Захід зволікає із планом її закінчення

Світова спільнота має якнайшвидше визначитися із вступом України до НАТО і для цього не потрібно чекати на завершення війни

Під час спілкування з журналістами президент України Володимир Зеленський заявив, що партнери України побоюються непередбачуваних наслідків у разі програшу Росії у війні насамперед через те, що такий сценарій може мати непередбачувані наслідки для світової геополітики. Глава держави фактично натякнув, що через невизначеність Заходу Київ не може отримати все необхідне для перемоги і війна затягується. Чи так це? Чому РФ може затягнути війну ще на роки? Видання "Коментарі" розбиралося в цих питаннях, вивчивши думки експертів.

Захід продовжує тягнути з постачанням всього необхідного Україні

Виконавчий директор Rasmussen Global Фабріс Потьє в інтерв'ю NV визнав, що зараз Захід не має чіткого уявлення як закінчити російсько-українську війну на прийнятних для України умовах. Саме через це західна допомога постійно запізнюється на півроку. Україна втрачає дорогоцінний час.

Експерт вважає, що літо 2024 року буде визначено для України двома важливими міжнародними подіями – Глобальним самітом світу, який за українською ініціативою пройде у Швейцарії у червні, та Самітом НАТО у Вашингтоні, він відбудеться у липні. Обидві події прояснять позиції щодо майбутнього російсько-української війни, а також покажуть, чи готові країни Заходу сформувати реалістичний план завершення цієї війни на прийнятних для України умовах.

Фабріс Потьє нагадав сильні висловлювання президента Франції Макрона, деякі чіткіші дії інших партнерів Києва, зокрема з боку Сполучених Штатів, які прийняли пакет військової допомоги.

"Але ми все ще бачимо і відчуваємо небажання цих лідерів справді змінити підхід, вони продовжують робити те саме, що робили протягом останніх півтора року, тобто надають Україні лише певні системи озброєнь. Україна воює з однією рукою, зав'язаною за спиною, бо деякі з цих систем озброєнь все ще мають обмежений радіус дії", – прокоментував експерт.

Росіяни намагатимуться затягувати війну

Військовий експерт, директор Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко в ефірі загальнонаціонального телемарафону заявив, що Москва, звісно, зацікавлена в тому, щоб війна проти України тривала. Саме тому Кремль намагатиметься затягнути війну якнайдовше або змусити Україну піти на заморозку конфлікту.

"Зрозуміло, що вони (Ред. – росіяни) намагатимуться затягувати війну... Вони прагнутимуть навіть до заморожування конфлікту. Такі умови влаштовують Росію. Чому? Тоді ж виникає питання: окей, високої інтенсивності конфлікту немає, тимчасово. Росія окупує якісь території у якихось межах...", – каже експерт.

Мусієнко вважає, що вирішальним буде той етап, коли Україна нарешті буде за крок від вступу до НАТО. Якщо такий стан допустити навіть теоретично до 2028 року.

"Ми підходимо до моменту вступу України в НАТО. Вони (Ред. - росіяни) ж розуміють, що постане питання: Україну ж треба прийняти всю, в межах міжнародно визнаних кордонів... Тому вони зацікавлені в тому, щоби вкидати оці зараз варіанти про заморозку конфлікту", - зазначив експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" - чи ми дійсно входимо у процес мирного кейсу: що вирішиться найближчі місяці.