Головна Новини Суспільство Війна з Росією Війна в Україні змушує Швейцарію переглянути політику нейтралітету
commentss НОВИНИ Всі новини

Війна в Україні змушує Швейцарію переглянути політику нейтралітету

Швейцарія розглядає зміну нейтралітету: війна в Україні спонукає до нових рішень

31 серпня 2024, 20:38
Поділіться публікацією:

Швейцарія, відома своєю тривалою політикою нейтралітету, може переглянути свою позицію на тлі війни в Україні. Експертна робоча група з питань безпеки, створена Міністерством оборони Швейцарії, рекомендує уряду змінити курс і розглянути можливість військового співробітництва з НАТО та Європейським Союзом. 

Війна в Україні змушує Швейцарію переглянути політику нейтралітету

У Швейцарії запропонували переглянути нейтралітет через війну в Україні

Як повідомляє видання Politico, звіт робочої групи підкреслює зростання політичного тиску на Швейцарію з боку міжнародних партнерів після російського вторгнення в Україну. 

"Після нападу Росії на Україну нейтралітет знову став предметом політичних дебатів — як усередині країни, так і за кордоном. Тиск на Швейцарію з метою прояснити її позицію зростає", — йдеться в доповіді.

У доповіді, над якою працювали дипломати, високопосадовці та військові експерти, включно з Вольфгангом Ішингером, колишнім головою Мюнхенської конференції з безпеки, пропонується зняти заборону на реекспорт зброї. Наразі Швейцарія забороняє продавати озброєння країнам, що перебувають у стані війни, що призвело до зниження експорту зброї на 27% минулого року, до менше ніж €746 мільйонів. Це обмеження також вплинуло на відносини з іншими країнами, які хотіли б постачати Україні зброю зі швейцарськими компонентами.

Експерти не пропонують Швейцарії повністю відмовитися від нейтралітету або вступити до НАТО, але закликають до поглиблення співпраці з Альянсом та ЄС. Це може включати спільні військові навчання, підготовку та захист від балістичних ракет. Крім того, звіт рекомендує збільшити військові витрати до 1% ВВП до 2030 року, що значно більше, ніж поточний рівень у 0,76% ВВП.

Раніше “Коментарі” писали, що Данія не обмежує використання винищувачів F-16, що їх передала Україні. Більше того, ці винищувачі давно вже могли бути в Україні та виконувати завдання щодо оборони країни. Як повідомляє портал "Коментарі", таку заяву під час конференції GLOBSEC у Празі зробив глава уряду Данії Метте Фредріксен.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини