Головна Новини Суспільство Війна з Росією Війна швидко не завершиться: що вказує на такий невтішний прогноз
commentss НОВИНИ Всі новини

Війна швидко не завершиться: що вказує на такий невтішний прогноз

Мінфін активно шукає гроші на оборону на наступний рік, що вказує на те, що війна буде тривати і далі

31 липня 2024, 10:02
Поділіться публікацією:

Олег Пендзин, член Економічного дискусійного клубу в ефірі "Еспресо" проаналізував макроекономічне фінансування та його вплив на соціальні видатки України.

Війна швидко не завершиться: що вказує на такий невтішний прогноз

Війна в Україні

Зокрема, Пендзин зазначив, що для забезпечення соціального пакету необхідно знайти близько 35-37 мільярдів доларів. Окрім цього, в бюджетній декларації закладено 2,2 трильйона гривень на безпеку та оборону, що включає цьогорічні 1,7 трильйона плюс додаткові пів трильйона. На його думку, це вказує на те, що війна, ймовірно, триватиме й у 2025 році, оскільки на безпеку та оборону передбачені значні фінансові витрати, переважна частина яких буде спрямована на утримання військових.

"Ці цифри підтверджують думку, що напевно у 2025 році війна не закінчиться, тому що закладаються достатньо великі фінансові видатки на безпеку та оборону. Це означає, що левова частка цих коштів буде спрямована на утримання військових. Треба розуміти, що війна буде продовжуватися", — повідомив Пендзин.

Експерт нагадав, що міністр фінансів Сергій Марченко говорить про макроекономічне фінансування, яке спрямоване на виплату соціальних потреб. Тобто, у цьому році Україна має отримати 37,5 млрд доларів для виплати соціального пакету, зауважив Пендзин.

"У 2023 році ми отримали 42 млрд доларів. На наступний рік поки що не проглядається 15 млрд доларів, і незрозуміло, де їх брати. Тому в бюджетній декларації заморожені соціальні стандарти, про що, напевно, всі вже чули і бачили", — відзначив експерт.

При цьому він нагадав, що макроекономічне фінансування стосується виключно соціальних видатків, їх неможна використовувати на оборонні потреби.

"Коли ми говоримо про пів трильйона, про податки, то це гроші на безпеку та оборону. Ці гроші не можна запозичити. Якщо ми запозичимо, жодної копійки на війну використати не зможемо", — резюмував Пендзин.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що за прогнозами глави Мінфіну Марченка, війна триватиме і у 2025 році.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини