Головна Новини Суспільство Війна з Росією Вісті з полів: про що говорить контрнаступ ЗСУ у Харківській області – чого чекати далі
commentss НОВИНИ Всі новини

Вісті з полів: про що говорить контрнаступ ЗСУ у Харківській області – чого чекати далі

Дії ЗСУ у Харківській області показують, що Генштаб начисто переграв росіян

8 вересня 2022, 13:50
Поділіться публікацією:

У вечірньому зверненні 7 вересня президент України Володимир Зеленський підтвердив добрі новини з Харківської області, де ЗСУ пішли на контрнаступні дії. При цьому наголосив, що зараз не час називати ті чи інші населені пункти, до яких повертається український прапор. Як оцінюєте "вісті з полів"? Про що це говорить? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Вісті з полів: про що говорить контрнаступ ЗСУ у Харківській області – чого чекати далі

ЗСУ. Фото: Генштаб ЗСУ у Facebook

З нашого боку, звичайно, має бути рух уперед, але й тил має встигати

Експерт з питань сектору оборони та безпеки, військовий оглядач Олег Старіков упевнений, що верховний головнокомандувач – президент Зеленський – абсолютно правильно прокоментував те, що відбувається на ділянці бойових дій Ізюмського та Балаклійського напрямів.

"Та тактика, яка була використана балабольством Арестовича (йдеться про радника Офісу президента України, який з приводу війни наговорив багато чого зайвого і такого, що не відповідає дійсності – прим. ред.) вже суспільством не сприймається. Суспільство сприйме все, навіть найважче, але це має бути правдою. І коли спікери ОП говорять неправду, це впливає і на саму владу", – пояснює Олег Старіков.

За його словами, згідно з оперативним мистецтвом, Генштаб ЗСУ під час проведення відповідних наступальних дій на ділянці фронту в Харківській області повністю переграв оперативне командування противника.

"Там зараз знаходиться частина військ Західного округу, небагато представників Північного флоту, а переважно – війська Східного округу збройних сил РФ. І це оперативне угруповання агресора наш Генштаб абсолютно переграв. Для противника такий поступ ЗСУ став несподіванкою. Хоча про ймовірність та необхідність такого наступу говорили багато хто, зокрема я. Угруповання військ, яке ми зараз підібгали на Харківщині, було невеликим. Вони розслабилися, не вважали, що стануть об'єктом такого серйозного удару", – зазначає експерт.

Такі дії нашої армії, продовжує він, мають не лише військове, а й політичне значення.

"Суспільству показано, що ЗСУ після відповідного перегрупування та оснащення західним озброєнням готові виконувати складні завдання, у тому числі йти в наступ. Крім того, це показує нашим західним партнерам готовність українських військовослужбовців ефективно використовувати їхню допомогу, – наголошує Олег Старіков. – Завдання зрозумілі – звільнити Балаклію, Чкаловське, Шевченкове. Там серйозні укріпрайони збройних сил РФ. Сподіваємось, все вийде".

Але є й ризики, – попереджає експерт. За його словами, зараз на тій ділянці фронту поступ уперед, звільнення наших територій здійснює не оперативне, а тактичне угруповання ЗСУ. Тобто не найбільші сили.

"Ми рухаємося на північ, нагору. Логістика може не встигати. Наприклад, на 20 км. вперед відірвалися передові частини, а тил не підійшов. І це завжди небезпечно, – пояснює експерт. – Агресор уже підбив резерви. У тому числі до Балаклії. А коли підтягнутися ще резерви, супротивник може оточити наші передові частини. Отже, з нашого боку, звичайно, має бути рух уперед, але й тил має встигати. Щоб було постійне бойове забезпечення – боєкомплектом, паливом, особовим складом, резервами тощо. Також не можна забувати, що хоч у нас і з'явилося високоточне озброєння, у росіян – повна перевага у повітрі і більше за арту".

Очікувати від ЗСУ бліцкригів на один-два дні не варто, це будуть дії, що триватимуть тиждень і більше

Екс-спікер Генштабу ЗСУ, військовий експерт Влад Волошин погоджується з тим, що з фронту приходять обнадійливі речі.

"Українські військовослужбовці, – зазначає він, – звільняють певні території на Харківщині, на Херсонщині. Це не привід говорити, що ми проводимо якийсь масований контрнаступ. Будь-які операції в сучасній війні мають комплексний характер. І для того, щоб звільнити навіть один населений пункт, має працювати багато складових цієї операції. Звичайна розвідка, повітряна, вогнева підтримка, ті, хто звільнятиме населений пункт, вриваючись у нього".

Такі комплексні операції, сам контрнаступ – складні дії, наголошує експерт. Вони прораховуються на певну перспективу.

"Це будуть не бліцкриги на один-два дні, а дії, які тривають тиждень і більше. І результатом її має стати звільнення доволі великих ділянок території, а не кількох населених пунктів, – наголошує Влад Волошин. – Наразі проглядається перспектива, що наші рухатимуться далі. Що ЗСУ працюють на певних напрямках, маючи резерв сил та коштів для проведення таких операцій".

Як зазначив президент, продовжує експерт, все йде за розробленим планом.

"Сьогодні, завдяки цим навіть невеликим поступам, українські військовослужбовці звільняють плацдарми для подальших дій щодо деокупації наших територій. При цьому треба розуміти, що такі операції найефективніші, поки є зеленка (листя, трава). Тож нам потрібно встигнути максимально переграти росіян, отримати перевагу, доки не змінилася погодна палітра. Думаю, українське командування це чудово розуміє", – констатує Влад Волошин.

Читайте також на порталі "Коментарі" — що потрібно знати про нового прем'єра Великобританії Ліз Трасс: на які рішення чекати по Україні та Росії.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини