Головна Новини Суспільство Війна з Росією Відсутність демобілізації у новому законі: які сигнали надходять з фронту
commentss НОВИНИ Всі новини

Відсутність демобілізації у новому законі: які сигнали надходять з фронту

Питання демобілізації має враховувати мобілізаційний процес в Україні

23 квітня 2024, 07:02
Поділіться публікацією:

Виключення пункту про демобілізацію з ухваленого напередодні закону про мобілізацію є однією з найбільш обговорюваних тем. Що говорять самі військові про це? Чи дійсно такий крок влади демотивує українських захисників? Видання "Коментарі" розбиралося в цих питаннях, проаналізувавши думки експертів.

Відсутність демобілізації у новому законі: які сигнали надходять з фронту

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Людям треба давати вибір

Військовослужбовець 109-го батальйону ЗСУ, сержант роти ударних БПЛА, народний депутат Єгор Фірсов в ефірі телеканалу "Еспресо" висловив переконання, що відсутність закону про демобілізацію демотивує українських воїнів.

На його думку, "відбуваються дуже погані сигнали".

"Тому що, коли військовим говорять, що демобілізація буде й треба її почекати, а потім говорять, що це неможливо, — це сигнал, що надурили. Українці люблять свободу, ми за неї віддаємо життя, а свобода — це вибір. Тому українцям треба намалювати хоча б гіпотетичний вибір і сказати, що за 3-5, нехай навіть 7 років у вас буде вибір і можливість пройти демобілізацію", — зазначив Фірсов.

За його словами, коли військові почують чіткі терміни демобілізації, то це буде додатковою мотивацією. При цьому він впевнений, що це не означає, що всі побіжать писати заяви про звільнення, тому величезна кількість залишиться в ЗСУ.

Рішення про демобілізацію треба приймати виважено

Командир підрозділу Terra у складі 3-ї окремої штурмової бригади (ОШБр) Микола Волохов в ефірі загальнонаціонального телемарафону прокоментував виключення пункту про демобілізацію з ухваленого напередодні закону про мобілізацію.

"Цей законопроект у мене викликає неоднозначні враження. Мав час подумати. Там немає пункту про демобілізацію – того пункту, який дуже сильно очікують всі військовослужбовці. Дуже хочеться розуміти, коли закінчиться війна і хочеться потрапити додому", – сказав військовий. 

Водночас із цим, Волохов зазначив, що хоч відсутність демобілізації й викликала обурення серед військових, але вона має свої причини.

"У нас бажання не просто піти з війська, а повернутися до нормальної країни. Адже як можна прогнозувати демобілізацію, якщо ми не можемо знати, скільки ми мобілізуємо людей. Тому наскільки якісно та в якому складі пройде мобілізація – дасть відповідь на те, коли можна буде відпускати людей, які служать", – пояснив Волохов.

За словами військового, про питання демобілізації треба говорити вкрай обережно.

"Якщо ми демобілізуємо тих людей, на яких тримається фронт, ухвалимо таке емоційне рішення, то цим людям може не бути куди повертатися. І той наслідок, який відбудеться – буде набагато гірше", – зазначив Волохов.

Читайте також на порталі "Коментарі" - допомога Україні від США: про що говорить голосування у Конгресі, які будуть наслідки.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини