Головна Новини Суспільство Війна з Росією Від загальної перемоги над нацизмом нічого не залишилося: на що перетворилася РФ - який прогноз на майбутнє
commentss НОВИНИ Всі новини

Від загальної перемоги над нацизмом нічого не залишилося: на що перетворилася РФ - який прогноз на майбутнє

Путін мав достатньо часу і ресурсів, щоб побудувати передову державу східноєвропейського регіону, але він вибрав інший шлях

28 жовтня 2022, 12:15 comments1535
Поділіться публікацією:

Традиційне звернення президента України Володимира Зеленського цього разу було опубліковане опівночі. І невипадково. Адже саме сьогодні, 28 жовтня, Україна відзначає чергові роковини звільнення від фашистських загарбників. З цього приводу глава держави провів паралелі між гітлерівськими нацистами та путінськими рашистами, наголосивши, що українців не зламали перші, не здолають і другі. Чому так вийшло, що українці та росіяни, які разом билися проти гітлерівської Німеччини, тепер борються один з одним? Як вірус нацизму та заповіти Геббельса стали суттю нинішньої Росії? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Від загальної перемоги над нацизмом нічого не залишилося: на що перетворилася РФ - який прогноз на майбутнє

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Росія застрягла в XIX столітті, живе у старих парадигмах

Політичний експерт Валентин Гайдай розмірковує так:

"Нацизм у минулому столітті став проблемою всього людства. Проти нього боровся весь цивілізований світ. Була широка антигітлерівська коаліція, до якої входив СРСР. А оскільки Україна та Росія були тоді частиною Радянського Союзу – ми мали спільні виклики. І ми відповідали на них разом. Нині все інакше. Якщо, наприклад, буде війна Таджикистану (також входить колись до СРСР) і афганських талібів – це навряд чи стосуватиметься нас. Як і інші конфлікти на пострадянському просторі, які безпосередньо не зачіпають Україну".

На думку експерта, такий феномен як рашизм, російський фашизм, з'явився в РФ тому, що та не позбавилася вірусу імперіалізму.

"Вона застрягла у ХІХ столітті, живе у старих парадигмах, вважаючи, що досі щось вирішують гармати, велика армія, що можна безкарно захоплювати чужі території. І поки що передові країни думають про те, як колонізувати Марс, розробляють нанотехнології, Росія залишилася в минулому", – наголошує Валентин Гайдай.

Він упевнений, що Путіна було достатньо часу та ресурсів, щоб побудувати передову державу східноєвропейського регіону, зробивши Росію хоча б регіональним лідером.

"Але путінський режим вважав за краще вкладати гроші не в економіку, науку, інтелект, технології, а в пропаганду, втручання у внутрішні справи сусідніх країн, у збройні сили (де ці кошти чимало розкрадалися, як показала ця війна). Справа в імперській ідеології. Від якої Росія не відійшла", – констатує експерт.

Путінський режим є продовжувачем фашистських ідей, якими у ХХ столітті хворіли Італія, Іспанія, Німеччина

Керівник Центру аналізу та стратегій Ігор Чаленко закликає розуміти, що українці як нація під час Другої світової боролися з нацизмом не лише у складі Червоної (пізніше Радянської) Армії. Частина була і в Українській повстанській армії (УПА).

"Деякі представники УПА співпрацювали з фашистами, але більшість воювала як проти СРСР, так і проти фашистської Німеччини, – зазначає експерт. – Крім того, не треба ставити знак рівності між радянською Росією та нинішнім режимом у Кремлі. Путінський Кремль створив ідеологію рашизму, яка викристалізувалася у 2005 році, взявши елементи історії радянської Росії, загалом СРСР, а також часів Російської імперії тощо".

На думку Ігоря Чаленка, путінський режим не тотожний тому, з яким ми боролися пліч-о-пліч проти нацистської Німеччини. По суті, він є таки продовжувачем фашистських ідей, якими у ХХ столітті хворіли Італія, Іспанія, Німеччина. Нинішня Росія, продовжує експерт, – це нове бачення ідей верховенств нації, одного народу над іншими, прикриваючись радянським минулим.

"У свою чергу, українці – миролюбна демократична нація, яка не сприймає тоталітаризму, яка всю свою історію боролася за свободу та незалежність проти різних ворогів, викликає жорстке не сприйняття у режимів, подібних до путінського, – акцентує Ігор Чаленко. – Путін учора у Валдаї критикував Захід за нібито політику неоколоніалізму. Але насправді саме нинішня Росія представляє аналог такої політики, ставлячись до колишніх республік СРСР як до своїх васалів. І коли незалежні держави починають вести політику, з якою не погоджується Москва, РФ спрямовує всі сили, щоб придушити такі дії. Але Україна завдяки своїй силі, державності, громадянському суспільству, допомоги з боку закордонних партнерів може протистояти – і протистоїть таким зусиллям агресора".

Ми вигнали ворога зі своєї території у 1944, остаточно перемогли у 1945, переможемо і тепер

Політолог, експерт Аналітичної групи "Левіафан" Микола Мельник наголошує, що у минулому столітті справді була спільна перемога над нацизмом усіх, хто тоді входив до СРСР. Але якщо українці після 1991 року святкують ту перемогу в рамках пострадянського наративу, то росіяни з цього створили міф, намагаючись уявити перемогу над гітлерівською Німеччиною та її союзниками ледь не як особисто свою, російську перемогу.

"І гасла на кшталт „можемо повторити”, „перемогли тоді – переможемо і зараз” стали якимось фетишем. Постійні оспівування смертей, ходіння з фотографіями дідів не мають нічого спільного з тим, як згадують жахи тієї війни у цивілізованому світі. І Росія зараз нагадує Третій рейх значно більше, ніж будь-яка тиранія світу", – наголошує експерт.

На думку Микола Мельника, відповідний виступ Зеленського направлено насамперед на українське населення з класичного південного сходу, категорію 35+...

"Він розбиває міф, що перемога над нацизмом є виключно перемогою росіян. Спеціально актуалізує участь України у тій війні, – пояснює експерт. – І те, що нацистською державою зараз є саме Росія, а наша справа благородна – ми вигнали ворога зі своєї території у 1944, остаточно перемогли у 1945, переможемо і тепер".

Читайте також на порталі "Коментарі" — валдайська промова Путіна: про що вона говорить – чи чекати на зміни у війні проти України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

28 жовтня 2022, 11:37

Сказане однаково стосується і Росії і України, і Путіна і Зе. Найбільш миролюбні СРСР, КНДР, ..., та всі диктатури, особливо православні. Найбільше зла в світі було під управлінням українців (Брежнєва Хрущова) і руками українців (голодомор окупація рейдерство розкрадання). Говорять про геноцид, а в думках знищили 145 мільонів таких самих засліплених, навіть немовлят бо: "там всі таки". А якби була можливість фізично? Країна з найбільшою в світі кількістю злих побажань і прокльонів на адресу інших. І як таке зло опинилось у такій халепі?


Новини