Головна Новини Суспільство Війна з Росією Вбивство Дугіної, ядерний шантаж на ЗАЕС, судилище над азовцями: що задумали у Кремлі
commentss НОВИНИ Всі новини

Вбивство Дугіної, ядерний шантаж на ЗАЕС, судилище над азовцями: що задумали у Кремлі

Путінський режим, який зробив із Росії країну-терориста, тепер відвертою брехнею намагається виставити Україну в негативному світлі, щоб нав'язати світові нову маніпуляцію

23 серпня 2022, 11:45
Поділіться публікацією:

Росія всіляко намагається повісити на Україну вбивство пропагандистки Дарії Дугіної. Причому робить це досить незграбно. Примазуючи "азовців", судилище над якими (військовополонені) окупанти мають намір провести у Маріуполі. Аналогічно росіяни діють на Запорізькій АЕС, де самі влаштовують провокації, але скликають Радбез ООН, щоб повісити цей терор на Україну. Тим часом, на 25 серпня в Держдумі країни-агресора мають намір прийняти "спеціальну заяву по Україні", судячи з усього щодо тієї самої ситуації на ЗАЕС. Про що говорять такі дії Росії? До чого нам готуватися? Чим ми можемо відповісти? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Вбивство Дугіної, ядерний шантаж на ЗАЕС, судилище над азовцями: що задумали у Кремлі

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Кремлем розігрується карта, щоб "продати" суспільству хоч таку "перемогу"

Колишній працівник СБУ та консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки Іван Ступак погоджується з тим, що ситуація з підривом Дугіної виглядає дуже незграбно.

"Занадто швидко проведено розслідування, надто явно все намагаються прив'язати до України загалом та "азовців" зокрема, – пояснює він. – Таким чином спецслужби та пропаганда країни-агресора хочуть підвищити градус ненависті до України в російському суспільстві, яке вже охололо до так званої "спеціальної військової операції". Ну, а Кремлю важливо підігрівати цю тему, підганяти росіян вербуватися в "гарматне м'ясо". Йде накачування громадян Росії традиційними тезами "нацисти", "бандерівці", "хунта", "терористи" тощо. Друге завдання – дискредитація України в очах світової спільноти. З цим складніше, тому що російська пропаганда неабияк отримала по зубах навіть до нещодавно лояльної до неї Європи. І виліпити із себе образ жертви виходить лише для внутрішньої аудиторії".

"Азовці" – окрема історія, вважає Іван Ступак. Під цю категорію, до якої роспропаганда ліпить тавро "нацистів", "фашистів" намагаються загнати і нацполіцію, і прикордонників, і волонтерів.

"Для Кремля "Азов" – це квінтесенція опору, свободи, непохитності. Усього того, що путінський режим ненавидить. Саме тому він руками деенерівських маріонеток хоче влаштувати судилище. У самій же Росії прискореними темпами визнали "Азов" терористичною організацією. Тобто фактично всі взяті в полон захисники Маріуполя підуть за статтею "тероризм". І це будуть зовсім інші терміни – аж до довічного ув'язнення (якщо за законодавством Росії, а за "законами" деенерії можуть засудити і до страти)", – зазначає експерт.

На його думку, ця карта розігрується Кремлем, щоби "продати" суспільству хоч таку "перемогу". При цьому, продовжує експерт, не варто виключати, що зрештою "азовців" обміняють.

"Ще одна мета "трибуналу" – спроба легітимізувати донбаські псевдореспубліки. Росія постійно робить такі кроки. Типу, ой, а ми тут ні до чого! Це все "ДНР". Говоріть із ними, спілкуйтеся, налагоджуйте контакт. Нехай до них їдуть міжнародні структури, нехай до них звертається Київ. Тупий шантаж, маніпуляції, підміна понять, – упевнений Іван Ступак. – Те саме – щодо Запорізької АЕС. Самі захопили, самі замінували, самі обстрілюють – і намагаються звинувачувати у всьому Україну. Росіянам чомусь здається, що таким відвертим, неприкритим шантажем та маніпуляціями вони зможуть похитнути довіру міжнародних партнерів до України. Позбавивши нас військової, фінансової та політичної підтримки. При цьому забуваючи, що міжнародне співтовариство – це не вигодоване на путінській пропаганді російське. І навіть замилені російськими грошима очі деяких європейців прозріли після того, як Росія показала своє істинне обличчя, розпочавши відкриту агресію проти України, вчинивши тут неймовірну кількість військових злочинів і нарвавшись на неймовірну відсіч".

Цивілізоване людство вже давно перестало вірити у такі постановочні сюжети з Росії

Керівник Фундації "Вища школа професійної політики" Олег Вострих не сумнівається, що потік брехні та фейків, що ллється з рашистських зомбоканалів, розрахований здебільшого на внутрішнє споживання та обдурювання.

"Все заради виклику патріотичного блювотного рефлексу у нації, яка перестала аналізувати та думати, – наголошує він. — На Росії відчувається нестача охочих йти гарматним м'ясом на війну. Потрібні нові методи порушення патріотизму. Черговий вибух, здійснений ФСБ, незграбно перекладається з хворої голови – на здорову. Спроба притягнути "Азовський слід" у внутрішні розбирання між вежами кремля нагадує вибухи житлових будинків у Москві перед виборами путіна. Цивілізоване людство вже давно перестало вірити у такі постановочні сюжети з Росії. І тому така спокійна реакція світової спільноти на цю подію. А ось для звичайного росіянина – це обурення та гнів, посилення страху (у рідній країні спокійно вже не можна пересуватися, всюди діють іноземні диверсійні групи). Але потік обурення не викликає бажання йти вмирати в більшості. Це більше сплеск у болоті, який незабаром затихне через інертність та безвольність суспільства".

Із Запорізькою АЕС все набагато складніше, вважає Олег Вострих. Це, на його думку, інструмент шантажу. Європи та США. Спроба натиснути на те, щоб вони знайшли можливості посадити Україну за стіл переговорів з агресором.

"Справи на фронті у росіян йдуть дедалі гірше. Воюють вони переважно ракетами з житловими кварталами. І переговори, які б дали змогу закріпити нинішню ситуацію, необхідні росії як ковток повітря. Тому варто очікувати на подальші провокації зі спробою перекласти відповідальність на українську сторону, – прогнозує експерт. – Щоправда, після того, як більшість країн заявили про необхідність беззастережної демілітаризації атомної станції та допуску на неї представників МАГАТЕ та ООН, Росії складно буде довести, що вона не винна в тому, що відбувається. Адже співробітників МАГАТЕ та ООН так і не допустили на об'єкт. Судомні спроби придумати переконливу картинку "звірств" України вкотре розбиваються про погано підготовку та незграбність російських спецслужб. Але у нас попереду ще багато подій, на які необхідно правильно реагувати та попереджати їхні наслідки".

Читайте також на порталі "Коментарі" — у МЗС назвали дві країни ЄС, які не постачали Україні зброю.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини