Головна Новини Суспільство Війна з Росією В Україні продовжили військовий стан: до якого числа
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні продовжили військовий стан: до якого числа

Відповідне рішення ухвалила Верховна Рада України

8 листопада 2023, 23:40
Поділіться публікацією:

Верховна рада України ухвалила внесені президентом Володимиром Зеленським законопроекти про продовження в країні військового стану та загальну мобілізацію ще на 90 діб — до 14 лютого 2024 року. Про це, як повідомляють "Коментарі", у своєму Telegram-каналі у середу, 8 листопада, написав депутат українського парламенту Ярослав Железняк.

В Україні продовжили військовий стан: до якого числа

Мобилизация и военное положение продолжены

Для схвалення цього рішення було необхідно зібрати щонайменше 226 голосів нардепів. В результаті голосування за пролонгацію військового положення проголосували 329 парламентаріїв, за продовження загальної мобілізації — 322 депутати.

Це було вже дев'яте голосування Верховної Ради України за військовий стан із початку широкомасштабного вторгнення.

Військовий стан діє в Україні з початку повномасштабного військового вторгнення Росії 24 лютого 2022 року. Тоді ж Володимир Зеленський візував закон про загальну мобілізацію українців, згідно з яким чоловіки віком від 18 до 60 років позбавлені права залишати Україну. Винятки зроблені для інвалідів, непридатних до військової служби, осіб, які супроводжують на лікування своїх родичів чи багатодітних батьків. Також право тимчасово залишити країну отримали спортсмени для участі у змаганнях, волонтери та низка інших категорій громадян, які скористалися системою "Шлях".

Нагадаємо, що режим військового стану, згідно з нормами чинної Конституції, не передбачає проведення виборів президента і парламенту. За повідомленнями ЗМІ, на їхньому проведенні раніше наполягали західні союзники України. В Україні зазначали, що в умовах війни неможливо дотриматися виборчих прав військових, біженців, мешканців тимчасово окупованих територій. Крім того, неможливо гарантувати вільний та рівний доступ до ЗМІ, а також захистити український інформаційний простір від можливого втручання Росії.

Якби не режим військового стану, чергові вибори президента України відповідно до Конституції України та Закону України "Про вибори Президента України" мають відбутися в останню неділю березня п'ятого року поточного президентського терміну, тобто 31 березня 2024 року. Виборчий процес мав би стартувати наприкінці грудня цього року.

Тим часом, зарплата в Україні зросла на чверть, — Держстат.

Мирні переговори України та РФ: у США зробили нову заяву про тиск на Київ.

А Пугачова повертається на сцену: її чекає рекордний гонорар за виступ на новорічних святах. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини