Умєров провів переговори з міністром оборони Норвегії: ключові питання

Міністр оборони України запропонував Норвегії взяти «шефство» над однією з бригад ЗСУ

Рустем Умєров провів важливі двосторонні переговори з міністром оборони Норвегії Бйорном Арільдом Грамом під час Ради Україна-НАТО. Головною метою зустрічі стало обговорення актуальної ситуації на фронті та визначення потреб України у військовій сфері. Про це повідомляє Міністерство оборони України.

У ході переговорів сторони детально обговорили потреби України в далекобійній зброї та зміцнення протиповітряної оборони. Важливим аспектом обговорення стало посилення українських авіаційних можливостей, зокрема, передача шести літаків F16, які Норвегія зобов'язалася надати Україні найближчим часом.

Окрім того, Умєров торкнувся питання розвитку української оборонної промисловості і запросив Норвегію долучитися до "Данської моделі" — фінансування українських оборонних підприємств. Він також запропонував Норвегії взяти на себе "шефство" над однією з бригад Збройних Сил України, що включає в себе тренування та комплектування військовослужбовців.

Військова допомога Україні

Сполучені Штати Америки анонсували новий пакет військової підтримки для України в розмірі 7.9 мільярдів доларів. У складі цього пакету – додаткова батарея системи протиповітряної оборони Patriot, перехоплювачі, безпілотники, крилаті авіабомби JSOW, а також програма навчання українських пілотів на винищувачах F-16.

Крім того, Німеччина вкотре надала Україні значну військову допомогу, до складу якої увійшли озброєння та техніка, що фінансуються як із фондів федерального уряду, так і зі складів Федеральних збройних сил. Цей пакет є частиною ширшої підтримки України, спрямованої на посилення її обороноздатності у протистоянні російській агресії.

Варто зазначити, що пакети військової допомоги від США для ЗСУ в останні місяці були меншими, ніж раніше. Причина в тому, що запаси зброї та обладнання Пентагону скоротилися. Як повідомляє CNN, поповнення запасів також є проблемним питанням. Раніше зазначалось, що у США нарощується виробництво зброї, зокрема, 155-мм боєприпасів та зенітних ракетних комплексів Patriot.