Головна Новини Суспільство Війна з Росією "Укрнафта" значно переплатила за контрактом з компанією Свірського: ЗМІ провели розслідування
commentss НОВИНИ Всі новини

"Укрнафта" значно переплатила за контрактом з компанією Свірського: ЗМІ провели розслідування

Повідомляють, що компанія Свірського може бути причетною до зловживань в "Укргазвидобуванні"

15 лютого 2024, 17:25
Поділіться публікацією:
















Державна компанія "Укрнафта" уклала договір зі швейцарською компанією AGTG SA на закупівлю метилтретинного бутилового етеру (МТБЕ) з переплатою. AGTG пов'язують з Євгеном Свірським — бізнес-партнером Ірини Корецької, дружини керівника "Укрнафти" Сергія Корецького.

"Укрнафта" значно переплатила за контрактом з компанією Свірського: ЗМІ провели розслідування

Державна компанія "Укрнафта" (фото з відкритих джерел)

Про це повідомляється у сюжеті телеканалу Київ.

Автори матеріалу з посиланням на контракт повідомляють, що "Укрнафта" лише за вересень – грудень 2023 нібито закупила МТБЕ на понад мільярд гривень. Причому ця закупівля відсутня на сайті Прозорро. Гроші "Укрнафти" пішли на рахунки швейцарської компанії AGTG SA.

"З власних джерел ми отримали витяги з контрактів з компанією. Тут чорним по білому прописано: беремо ціну в порту Роттердам, а потім додаємо ще 293 долари за кожну метричну тонну. На ринку тоді торгували в середньому за 1 тисячу доларів, відтак державна Укрнафта прямо зобов'язується доплатити ще майже третину вартості. Чи не за корупційну обіцянку поділитися з керівництвом "Укрнафти" відкатом?" — йдеться у сюжеті.

У компанії AGTG раніше "Укргазвидобування" закупило метанол російського виробництва за завищеною ціною. Суди у цій справі досі тривають. За даними західних реєстрів, серед основних партнерів AGTG є ТОВ "Елемент Нафта" та ТОВ "ТД "Газтрім". Ці фірми входять до групи "Юнімекс", що володіє кількома мережами АЗС та іншим бізнесами. У тендерній документації представницею швейцарської компанії вказана Ксенія Павлюк. Шість років вона працювала на підприємствах групи "Юнімекс".

Бенефіціаром компанії "Юнімекс Трейдінг" є Євгеній Свірський — громадянин Канади. За даними виданнями, на одного з нафтових форумів у Варшаві його представляли як гендиректора AGTG.

"Тобто компанії, якій "Укрнафта" дає царську надбавку в третину, у якої інші ключові партнери — компанії Свірського, тендери якої організувала підлегла Свірського, і сам він себе називає її генеральним директором" — стверджують автори розслідування.

"Юнімекс" володіє торговими марками ULTRA та MANGO. Як писав Цензор.net, це бренди мережі АЗС паливної групи "Елемент", яку контролює Борис Ганджа, який з 2019 менеджував мережу АЗС Glusco для оточення Віктора Медведчука. Стверджується, що Свірський нібито також є співвласником ТОВ "Велсбі Трейд Плюс". Інша половина компанії належить Ірині Корецькій — дружині очільника "Укрнафти" Сергія Корецького.

"З цією закупівлею мають розібратися відповідні органи. Причому не тільки антикорупційні, але й ті, що займаються захистом національної безпеки. Адже гроші з Укрнафти пішли на фінансування людей і структур зрадника України Віктора Медведчука", — сказано в розслідуванні.

1 лютого 2024 детективи НАБУ провели обшук в Укрнафті. Слідчі дії проводили у справі труб, які державна компанія без конкурсу купила в товариства "Інтерпайп" в травні 2023 за 282 млн грн.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини