Головна Новини Суспільство Війна з Росією Україну та РФ спробують посадити за стіл переговорів: наскільки сторони готові до компромісів
commentss НОВИНИ Всі новини

Україну та РФ спробують посадити за стіл переговорів: наскільки сторони готові до компромісів

На другому саміті миру Україну та РФ спробують посадити за стіл переговорів та піти на компроміси, вважає експерт із міжнародних питань Ілля Куса

19 червня 2024, 14:47
Поділіться публікацією:

Якщо оцінювати Глобальний саміт миру кількісно – то, безперечно, він був успішним для України, вважає експерт із міжнародних питань Ілля Куса.

Україну та РФ спробують посадити за стіл переговорів: наскільки сторони готові до компромісів

Переговори України і РФ

Він нагадав, що на саміті були присутні 92 делегації, 57 глав держав і урядів та міністрів. З країн "Глобального Півдня" найкраще на хорошому рівні були представлені Латинська Америка та Близький Схід. Приїхали президенти Чилі, Аргентини, Уругваю, Еквадору, Домініканської республіки, Коста-Ріки та Гватемали. Майже доїхав президент Колумбії. Навіть Бразилія направила посла, хоч думали, що її взагалі не буде. З Близького Сходу були глави МЗС, зокрема Саудівська Аравія, ОАЕ та Катар.

"Якісно, це невдача. Зблизити позиції Заходу та не-Заходу ми не змогли. Переконати незахід підтримати нашу "формулу світу" як основу майбутніх переговорів ми не змогли. Змінити їхнє сприйняття нашої війни як проксі-конфлікту між США та РФ нам теж не вдалося, як і заручитися їхньою підтримкою проти Росії", — заявив експерт.

Як результат, наголошує він, більшість тих, хто підтримав Україну до, під час і після саміту — це західні партнери деякі з їхніх союзників. Майже весь "Глобальний південь" залишився на своїх позиціях, які зводяться до вже відомих тез про те, що Україна та РФ не переможуть один одного військовим шляхом, "формула миру" України нереалістична та утопічна на даному етапі. Також Глобальний південь далі вірить, що війна в Україні — частина проксі-протистояння РФ і США, а в більш глобальному сенсі — боротьба між "старим західним світопорядком" та "новим не-західним світопорядком". та ідеї, у тому числі лунали від незахідних держав: Туреччини, Бразилії, КНР, ПАР, Індонезії.

"Я не бачу зараз можливості нам змінити це сприйняття, принаймні без колосальної військової перемоги та гострої кризи всередині РФ, які створять враження швидкого краху Росії. Але навіть у такому разі перебити, наприклад, "пост-колоніальні" антизахідні сентименти все одно не вдасться. Більшість країн "Глобального Півдня" бажають ліквідації "західного світопорядку" та встановлення нових правил гри, у формуванні яких вони братимуть участь нарівні із Заходом", — каже експерт.

На його думку, за нинішніх умов другий саміт світу, якщо він пройде в найближчі місяці, буде виглядати як спроба затягнути Україну на переговори за участю РФ і без "формули миру", на більш компромісній основі, яка передбачатиме поступки з двох сторін.

"Чи будуть до цього готові Україна та РФ? Питання відкрите, і саміт світу у Швейцарії не дав на нього однозначної відповіді. Росія продовжує просувати підвищену планку вимог та демонстративно відмахуватися від будь-яких компромісних формул. Як мінімум літо вони продовжать це робити, намагаючись створити силову перевагу в переговорах через тиск на фронті та літній наступ", — заявив Куса.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що РФ за допомогою союзників може спробувати скликати свій мирний саміт.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини