Головна Новини Суспільство Війна з Росією Українську «СВО» на Курщині задумав Сирський: що на це вказує
commentss НОВИНИ Всі новини

Українську «СВО» на Курщині задумав Сирський: що на це вказує

Україна проводить в Курській області свою спеціальну військову операцію та створює «санітарну зону»

8 серпня 2024, 20:09 comments1662
Поділіться публікацією:

Те, що відбувається в Курській області, це українська СВО (спеціальна військова операція) для забезпечення наших оборонних інтересів в цьому регіоні, заявив політолог Володимир Фесенко. За його словами, українська сторона теж може мати амбіцію створювати "санітарні зони" на прикордонних територіях РФ.

Українську «СВО» на Курщині задумав Сирський: що на це вказує

Олександр Сирський

Політолог припускає, що швидше за все, ця операція задумана Головнокомандувачем ЗСУ Олександром Сирським.

"Це дуже схоже на його стиль. Дуже схожа – швидка, несподівана та нестандартна військова операція була проведена під керівництвом Сирського у Харківській області у вересні 2022 року. На адресу Сирського останнім часом було дуже багато критики, зокрема від славнозвісної депутатки Верховної Ради Мар'яни Безуглої. Сирському треба було нагадати про свій стратегічний потенціал. Ефектна військова операція – найкращий спосіб для цього. Здається, йому це вдалося. Тим більше, що Президент Зеленський дуже любить не лише ефективні, а й ефектні дії, зокрема військові", — заявив Фесенко.

Щодо цілей СВО в Курській області, то ймовірно, ЗСУ хочуть зробити те саме, що зробили російські війська на півночі Харківської області — захопити певний прикордонний плацдарм на території противника. Одночасно, каже Фесенко, промацується російська оборона на курському напрямі.

"Якщо вона виявиться слабкою, а у нас буде достатньо сил і резервів, то, можливо, ми побачимо більш активні наступальні дії у напрямку Курська та Курської АЕС. В Росії цього дуже побоюються, і напевно будуть значно посилювати оборону на цьому напрямі", — відзначив політолог.

При цьому Фесенко вважає, що у військової операції в Курській області важливий не тільки військовий ефект, а також політичні і соціально-психологічні наслідки.

"Головний політичний ефект — це демонстрація перенесення активних бойових дій на територію РФ. У перший день навіть обмежених військових дій на Курщині Росія втратила контроль приблизно над 350 квадратними кілометрами своєї території. До речі, це більше, ніж нам вдалося відвоювати від час спроби минулорічного наступу на Півдні України. Як виявилося, до українського наступу на Курщині не були готові ні російська влада (як місцева, так і Кремль), ні російське суспільство", — відзначив політолог.

При цьому Фесенко вважає, що в ході цієї військової операції перевіряється та оцінюється як реакція російського керівництва на атаку ЗСУ на територію РФ, так і реакція західних партнерів, насамперед США.

"Український наступ в Курській області – це ще й демонстрація американцям, що не треба боятися ударів по російській території. Це ще один спосіб переконання західних партнерів, що треба зняти обмеження для використання західної зброї на російській території", — підкреслив експерт.

Політолог називає показовим те, що в США та ЄС відреагували після того, як стало очевидним, що реакція Путіна та російського керівництва на ситуацію в Курській області є дуже стриманою. Путін назвав це "масштабною українською провокацією" і не став офіційно оголошувати війну Україні, хоча до цього його закликали у російських соціальних мережах та телеграм-каналах. Тим більше, додає політолог, не йдеться про застосування проти України тактичної ядерної зброї, до чого також закликають Путіна найбільш агресивні прихильники війни проти України.

"Очевидно, що Путін не хоче піднімати градус нинішньої війни, посилювати її інтенсивність та гостроту. Це може призвести до неконтрольованих негативних наслідків і в подальших відносинах РФ із Заходом, і у розвитку внутрішньої ситуації в Росії. Здається, що іноді російський диктатор може бути не менш обережним, ніж Президент США Байден", — додав Фесенко.

Втім, за його словами, найвірогідніша реакція Кремля — у Курську область направлять додаткові підрозділи російської армії та військову техніку, щоб вибити українські війська з території РФ. Можливі також демонстративні повітряні удари по великих містах України як акт відплати. Але такі удари й так регулярно трапляються, підсумував експерт.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що президент Володимир Зеленський відреагував на події в Курській області.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини