Українська розвідка отримала секретну доповідь Кремля про зрив зернової угоди

Розвідка України оприлюднила плани Росії, які Кремль намагався реалізувати під час зернової угоди та зменшити експорт зерна з України.

Головне управління розвідки України змогло отримати закриту "доповідь" про роботу координаційного центру зернової ініціативи, який був звітом для Кремля. У ньому детально описується як росіяни сприяли до зриву "зернової угоди". Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на ГУР МО України.

Доповідь описує технології, які були застосовані для погіршення роботи Чорноморської зернової ініціативи і з часом призвели до її остаточного розриву. У документах вказується, що "спільний координаційний центр" під керівництво РФ мав на меті головне завдання – зменшення експорту українського зерна.

"Якісна перевірка суден також була одним з ключових елементів стримування безконтрольного зростання експорту зерна з українських портів", - зазначається у секретному звіті.

Діяльність інспекторів РФ у перевірці суден була затверджена у суворій відповідності до методичних вказівок Кремля. Зменшення експорту зерна було розбито на кілька етапів. Заяви Путіна про призупинення РФ участі у зерновій ініціативі в жовтні призвело до падіння експорту зерна з 4,2 млн у жовтні до 2,6 млн у листопаді.

Наступним етапом було створення умов, які зменшили кількість суден у порт Південний. Росіяни зменшили кількість команд інспекторів до двох, що призвело до уповільнення перевірок човнів.

"Ефективне стримування кількість суден призвело до неможливості Києвом експортувати близько 20 млн тонн вантажів", - зазначається в закритій доповіді РФ.

Українська розвідка вказує, що усі дії РФ щодо зернової угоди були заздалегідь сплановані.

Раніше портал "Коментарі" повідомляли, що Путін потрапив у пастку України після виходу Росії з зернової угоди.

Також "Коментарі" писали про Медведєва, який пригрозив новими атаками по місцях, де росіян не чекають.