Головна Новини Суспільство Війна з Росією Українців дратують наші біженці в ЄС і ті, хто лишилися в окупації: які настрої в суспільстві
commentss НОВИНИ Всі новини

Українців дратують наші біженці в ЄС і ті, хто лишилися в окупації: які настрої в суспільстві

Опитування показали, що в Україні раптово "зникли" майже всі етнічні росіяни.

21 березня 2024, 21:20 comments2093
Поділіться публікацією:

З причини продовження війни  в українських громадян  з’явився новий вимір соціальної диференціації. Зараз  співгромадяни негативно  відносяться до співвітчизників, які поїхали за кордон, зокрема, це стосується  чоловіків. Про це  наголосив генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто, відповідаючи на запитання  "Главкому".

Українців дратують наші біженці в ЄС і ті, хто лишилися в окупації: які настрої в суспільстві

Українські біженці в ЄС (фото з відкритих джерел)

Як стверджує експерт, в представників  українського  суспільства вже закладені підстави для нової соціальної диференціації, яка формується за принципом "що ти робив" або "де ти був" під час війни. Зокрема, це відноситься  до жителів  тимчасово окупованих територій, стосовно яких країна досі не  має єдиної політики.

Для прикладу,  як стверджують опитування, чверть жителів України рахують, що необхідно судити лікарів, які  під окупації працювали на загарбників. Стосовно педагогів в аналогічних умовах – їх  погоджується судити половина опитаних.

Показове і те, що наші громадяни  чітко розрізняють внутрішньо переміщених осіб та  біженців з України за кордоном. До другої категорії ставлення є помітно гіршим, ніж до першої. Особливо, коли говорять  про сильну половину. Про біженців часто  говорять, що "вони по європах насолоджуються життям, а ми тут страждаємо". "Це може бути згодом однією з причин їх неповернення", – зауважив  фахівець.

При цьому, до  внутрішньо переміщених осіб 90%  українців, що брали участь в опитуванні, відносяться цілком нормально – 72% добре, 18% нейтрально.  

"І ще цікавий момент: етнічних росіян в Україні стає все менше. Ні, це не означає, що вони масово емігрують до РФ, хоча певний відсоток тих, хто виїхав туди з окупованих територій, теж є. Просто люди перестають себе ідентифікувати росіянами, і зараз "з колишніх 17% залишилось 2-3%", – завершив Володимир Паніотто.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, як змінилося ставлення українців до ветеранів війни

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

21 березня 2024, 21:47

А хто вам заважає їхати? Купка узурпаторів, які всіх своїх рідних вивезли? Берлінська стіна не сама впала!


Новини