Україна встановила прикордонний знак на визволеній від Росії землі

Оборонці острова з українського прикордонного загону в перший день широкомасштабного вторгнення вказали напрямок руху "російському військовому кораблю"

Сьогодні на острові Зміїний військовослужбовцями Ізмаїльського прикордонного загону разом з бійцями ГУР Міноборони встановлено прикордонний знак України. Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на Головне управління розвідки Міноборони України.

"Історичну справедливість відновлено військовослужбовцями Держприкордонслужби за повної підтримки військовослужбовців Головного управління розвідки МО, - сказано у повідомленні. - Разом з Дмитром Усовим та хлопцями віддали шану всім, хто звільняв Зміїний і хто звільняє кожен клаптик нашої землі. Україна неодмінно переможе!!!"

Як зазначили військові після встановлення прикордонного знаку на острові, наступний прикордонний знак буде встановлено у визволенному Криму.

Острів Зміїний — острів у Чорному морі, що належить Україні та визначає її територіальні води. Житлові споруди на острові утворюють селище Біле Ізмаїльського району Одеської області.

Острів утворений міцними гірськими породами і має скелясті урвисті береги, висота яких сягає 4-5 метрів у північно-східній частині та 25 м у південно-західній. Найбільша висота — 41,3 м над рівнем моря. Береги острова загалом стрімкі, але існують і 4 пляжі.

Після звільнення острова в 2022 році Україна змогла відкрити судноплавство гирлом Бистре (глибоководний судновий хід "Дунай — Чорне море"). Таким чином, вдалось розблокувати шлях до українських Дунайських портів Ізмаїл, Рені та Усть-Дунайськ. У липні 2023 року, у річницю звільнення острова, росіяни тричі атакували острів. Зокрема, у ніч проти 13 липня ворожі літаки скинули фугасну бомбу. І в ніч проти 30 липня скинули ще дві авіабомби.

Тим часом, ще одна категорія населення отримала право виїзду з України.

Генштаб повідомив про успіх ЗСУ в Запорізькій області.

А Вірменія запросила екстрене засідання Ради безпеки ООН щодо Карабаху.