Головна Новини Суспільство Війна з Росією Україна проти "гібридного трибуналу" для Росії: три ключові причини
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна проти "гібридного трибуналу" для Росії: три ключові причини

В Офісі Президента озвучили три основні тези, чому Україна не підтримує створення "гібридного трибуналу" для розслідування злочинів Росії.

18 липня 2023, 18:15
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Заступник керівника Офісу Президента Андрій Смирнов під час на пресконференції присвяченій ходу створення Спеціального Трибуналу, назвав три основні тези, чому український уряд виступає проти "гібридного трибуналу" для розслідування російських злочинів в Україні.

Україна проти "гібридного трибуналу" для Росії: три ключові причини

Заступник керівника ОП Андрій Смирнов. Фото з відкритих джерел

Запропонований та підтриманий більшістю союзників України "гібридний трибунал" має бути створений на основі національної юрисдикції України. Андрій Смирнов пояснює, чому такий формат є невигідним для України. Першою причиною заступник керівника ОП вказує на неможливість внесення під час війни змін до Конституції, чого потребує такий трибунал.

"Створення подібного "гібридного трибуналу", як частина української системи судоустрою, потребуватиме правових змін до Конституції, що в умовах правового режиму бойового стану є неможливим", — сказав Смирнов.

Інша проблема, за словами Смирнова, виникає через звуження ситуації до двох гравців Росії та України.

"Створення "гібридного трибуналу", як частини судової системи України містить у собі ризик того, що злочин агресії, фактично його юридична оцінка звузиться до рівня міждержавного конфлікту двох країн", — вважає Андрій Смирнов.

Таким чином міжнародна спільнота дає трибунал, як частину української судової системи та вказує, що Україна може судити кого хоче. Однак за словами Смирнова "це не працює". 

"Нам не потрібне рішення трибуналу іменем України, нам потрібно рішення трибуналу іменем цивілізованого світу", — називає третю причину заступник керівника ОП.

Андрій Смирнов також вказав, що найкращим рішення для України буде створення авторитетного та легітимного з точки зору міжнародного права трибуналу через Генеральну Асамблею ООН. Однак альтернативою такого рішення може бути компроміс на основі інтернаціоналізованого трибуналу, який буде не в Україні та не як частина української судової системи.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що суд у Гаазі закликає видати ордер на арешт найближчого союзника Путіна.

Також "Коментарі" писали про прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, закликає не говорити про воєнні злочини Путіна.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини