Україна просить США допомогти зупинити наступ РФ: що просить Київ

Секретар РНБО Литвиненко вважає, що США мають дозволити бити їх зброєю по РФ, щоб ЗСУ завадили настанню агресора

Вашингтон повинен скасувати свою "абсолютно несправедливу" заборону на використання ЗСУ американської зброї для завдання ударів по цілям усередині Росії, щоб перешкодити новому наступу окупаційної армії. Як повідомляє портал "Коментарі", про це в інтерв'ю "Financial Times" заявив секретар РНБО Олександр Литвиненко.

ЗМІ зазначає, що перші особи України вже зазначали, що Росія не змогла б просунутися так швидко у північно-східній Харківській області, якби Україна змогла завдати удару заздалегідь.

За словами Олександра Литвиненка, близько 50 000 російських солдатів було накопичено на кордоні Харківської області ще до початку наступу 10 травня. В операції взяли участь понад 30 тисяч російських військових. Їхня мета створити так звану "буферну зону" для захисту Білгородської області Росії від українських атак і вторгнень.

Другою метою було спробувати відтягнути українські сили з інших стратегічних ділянок, зокрема зі східної Донецької області. Там російські війська атакують стратегічне місто Годин Яр, захоплення якого поставить під загрозу українські гарнізони та ключові матеріально-технічні шляхи на Донеччині і суттєво змінить динаміку на користь Кремля.

"Наші сили провели велику роботу, зупинивши їх. Що може статися найближчими місяцями, я не можу сказати. Але зараз ми стабілізували ситуацію", - сказав секретар РНБО.

Водночас, Литвиненко не виключає, що правитель РФ хоче в майбутньому спробувати захопити Харків. Перестановки у російському військовому керівництві, на його думку, також свідчать, що російський президент "готується до тривалої та більшої війни із Заходом, із НАТО".

Читайте також на порталі "Коментарі" - про що намагається домовитись Україна з партнерами: як це може вплинути на перебіг війни.

Також видання "Коментарі" повідомляло – удари по РФ та війська НАТО в Україні: що дав зрозуміти Захід, з чим поки що складнощі.