Головна Новини Суспільство Війна з Росією Україна позбавила РФ козиря: що зрозуміли лідери ЄС після візиту до Києва – який шанс переговорів щодо миру
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна позбавила РФ козиря: що зрозуміли лідери ЄС після візиту до Києва – який шанс переговорів щодо миру

Експерти розповіли, чи варто очікувати, що після візиту лідерів ЄС до Києва підтримка колективного Заходу України в рази посилиться

17 червня 2022, 11:04 comments1769
Поділіться публікацією:

У вечірньому зверненні президент України Володимир Зеленський 16 червня говорив про візит глав європейських країн (німецький канцлер Олаф Шольц, французький лідер Еммануель Макрон, прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі, президент Румунії Клаус Йоханніс). Серед іншого наголосив: "Для мене важливо було почути від лідерів фундаментальну річ: вони згодні, що завершення війни та мир для України мають бути такими, як їх бачить Україна, наш народ". Чи є і шанс, що європейські лідери (особливо це стосується Шольца та Макрона) це зрозуміли? Як і за яких умов можуть відбутися конструктивні переговори про мир? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Україна позбавила РФ козиря: що зрозуміли лідери ЄС після візиту до Києва – який шанс переговорів щодо миру

Володимир Зеленський. Фото - сайт Офісу президента України

Візит європейських лідерів вплине на набуття Україною статусу кандидата в ЄС

Голова Всеукраїнського громадського руху "Сила права", нардеп V, VI та VII скликань, екс-заступник голови Радміну Автономної Республіки Крим Андрій Сенченко розмірковує так:

"Стовідсоткового протверезіння західних лідерів, гадаю, не сталося. Але те, що сталося занурення у реалії російсько-української війни у рамках цього візиту – дуже важливе".

Макрон, зазначає експерт, поки що продовжує хворіти на ідею діалогу з Путіним. Навіть розглядає теоретично, за певних умов, варіант відвідування РФ. Тобто одного візиту в Україну, щоб змінити свій хибний погляд і політику для того ж Макрона, схоже, мало.

"Проте, акцентую, що цей візит – важлива подія. І він, по-перше, вплине на набуття Україною статусу кандидата в ЄС. По-друге, збільшення темпів надання нам військово-технічної допомоги, – пояснює Андрій Сенченко. – Стосовно переговорів про мир… Умови для них дозріють лише тоді, коли Росія в особі свого керівництва дозріє для повернення Криму та Донбасу. Суттю переговорів мають бути репарації, виплати компенсацій постраждалим українським громадянам, бізнесу. І нічого іншого".

Доки росіяни не дозріють до цього – результативних та конструктивних переговорів очікувати не доводиться, резюмує експерт.

Головним каменем спотикання є питання Східного Донбасу та Криму

Політтехнолог, керівник Центру політичної розвідки Олег Постернак думає, що візит лідерів країн "староєвропейської трійки" в Україну, де вони на власні очі змогли побачити наслідки російського вторгнення, вплинув на актуальні настрої щодо способу закінчення українсько-російської війни.

"Публічне ухвалення української позиції є безумовним тактичним успіхом нашої дипломатії, завдання якої максимально утримати країни Європи в орбіті нашої інтерпретації агресивних дій РФ, – упевнений експерт. – Таким чином, ми вибиваємо ґрунт з-під активних заходів, які проводить Росія в середовищі громадської думки та політичної еліти країн Європи, спрямованих на "примус України до миру", виставлення України як країни, зацікавленої у продовольчій, міграційній та гуманітарній кризі у світі, яка не бажає йти на припинення вогню".

В умовах, коли РФ непублічно дає зрозуміти про готовність до перемир'я, спокуса, що позиція європейських еліт та населення схилиться до цього варіанту, дуже велика, наголошує Олег Постернак. Тому інформаційна стратегія Кремля могла здобути шанс на успіх, вважає він. Україна у такому разі ризикувала опинитися під політичним тиском Старої Європи, як це було перед відкритою війною – з обговоренням імплементації Мінського "комплексу заходів" 2015 року. А далі РФ відновила б необхідне їй тло переговорного формату, що передбачає визнання територіальних втрат ОРДЛО та Криму.

"Візит Макрона, Шольца та Драгі також приніс успіх і у питанні євроінтеграції. Напередодні надання статусу кандидата на вступ до ЄС для України країни-засновники ЄС (Франція, Німеччина та Італія) хотіли підкреслити даним візитом свою провідну роль у євроінтеграційному супроводі України. Особливо на тлі посилення зовнішньополітичних позицій інших країн в українському напрямі, – пояснює керманич Центру політичної розвідки. – Фактично, українсько-російська війна структурувала староєвропейську вісь Берлін-Париж-Рим як противагу посиленому впливу США на європейський континент і коаліції Британії, України, Польщі та країн Прибалтики".

Щодо перспективи нового раунду мирних переговорів, то, очевидно, вони з кінця березня заглухли через їхню безперспективність, зазначає Олег Постернак.

Він резюмує:

"Логіка "війни на виснаження", на яку перетворився нинішній театр бойових дій, перетворює публічну ініціативу переговорів зі свого боку для РФ на недозволенну поступку, яка вказує на вразливу позицію та стимулює поразницькі настрої. А це вкрай неприємно для Путіна з електоральної точки зору. Україна свою позицію позначила більш майстерно: ми готові сідати за стіл переговорів, але без попередніх умов та шантажу та ключовою для переговорів має бути зустріч Зеленського та Путіна, здатна позначити перспективи компромісу. Очевидно, що головним каменем спотикання є питання Східного Донбасу та Криму. І з кожним місяцем шанс вирулити Україну до вигідних для РФ умов вичерпується завдяки титанічному опору української армії. Тому до кінця другого етапу війни – боїв на Донбасі – говорити про рестарт переговорного процесу не доводиться. Ситуацію кардинально може змінити зміна влади в Кремлі, проте гарантії, що замість Путіна у колективного керівництва не виявиться ще більш неадекватний тимчасовий правитель, немає".

Нам не потрібний умовний Будапештський меморандум-2 чи Мінськ-3. Нам потрібні юридично зобов'язуючі гарантії, які роблять агресію надалі неможливою

Директор Департаменту внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД), доктор політичних наук Ігор Петренко розмірковує так:

"Ми робимо висновки із того, що відбувалося. І намагаємось достукатися до партнерів, щоб ті також робили висновки. Мирні переговори будуть – але вони мають бути конструктивними. Ми також активно працюємо над тим, щоб отримати реальні гарантії безпеки".

За словами експерта, мало домовиться з РФ про припинення вогню та виведення її військ. Важливо, щоб вторгнення, подібне до того, що ми переживаємо, ніколи більше не повторилося.

"І в цьому ракурсі активно працює Офіс президента у зв'язці із союзниками. Нам не потрібний умовний Будапештський меморандум-2 чи Мінськ-3. Нам потрібні гарантії, що юридично зобов'язують, що роблять надалі агресію неможливою. Нехай навіть без аналога 5 статті договору про колективну безпеку НАТО. Думаю, що відповідне напрацювання ми незабаром побачимо. І отримаємо у контексті гарантій те, що реально працюватиме", – резюмує Ігор Петренко.

Читайте також на порталі "Коментарі" — переговори України та РФ: Сергій Лавров заявив, що Москву влаштовувала переговорна позиція Києва.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини