Головна Новини Суспільство Війна з Росією Україна переживає 190 добу повномасштабного вторгнення: на що чекати на полях битв і не тільки
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна переживає 190 добу повномасштабного вторгнення: на що чекати на полях битв і не тільки

Україні вдалося стабілізувати ситуацію по всій лінії фронту, тепер усі чекають більш рішучих дій ЗСУ, в першу чергу на півдні

1 вересня 2022, 10:47
Поділіться публікацією:

Ми переживаємо 190-ту добу від початку широкомасштабного російського вторгнення. Ніхто у світі, схоже, не думав, що ми зуміємо протриматись і тиждень. Однак... Як можуть події розвиватися далі? Чого чекати на полях битв і не лише? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Україна переживає 190 добу повномасштабного вторгнення: на що чекати на полях битв і не тільки

Війна в Україні. Фото: Генштаб ЗСУ

Найближчим часом очікується оточення російського плацдарму в Херсонській області.

Директор Міжнародного інституту політичної філософії, політичний аналітик Віктор Савінов наголошує, що 190 днів – це величезний період війни.

"Для того, щоб екстраполювати цей термін, можемо взяти 1941-й, – зазначає він. – 190-й день бойових дій біля СРСР – це 27 грудня 1941-го. Вже двадцять днів триває контрнаступ Червоної Армії під Москвою. Стало зрозуміло, що швидше за все гітлерівська Німеччина не зможе виграти цю війну... Повернімося в наш час. Російська армія фактично втратила наступальний потенціал. Вона може проводити дрібні, приватні наступальні операції місцевого значення. Це з тим, що з РФ бракує як боєприпасів, і особового складу".

Щодо України, продовжує аналітик, то ми вже зрозуміли, що можемо тримати позицію.

"Однак, якщо порівняти, може, не зовсім коректно, війну з футболом, то виграти матч можна за умови, що ми не лише захищаємо свої ворота, а й б'ємо по воротах противника, – наголошує Віктор Савінов. – Поки що Україна досить поблажливо у цьому сенсі ставиться до Росії, практично не переходячи середину поля. Однак найближчим часом очікується оточення російського плацдарму в Херсонській області. А якщо українське командування буде рішучіше і подолає психологічний бар'єр, то цілком можна добити Чорноморський флот прямо в Севастопольській бухті. І розпочати десантні операції на узбережжі Північного Кавказу – з метою приєднання Кубані до України. Що дозволить висунути зустрічні територіальні претензії до РФ. Оскільки Кубань має глибоке історичне українське коріння".

Новий етап – це зосередження уваги України на Південному напрямку

Політтехнолог, експерт Українського центру суспільного розвитку Юрій Подорожній зазначає:

"Понад піврічний марафон з моменту широкомасштабного наступу Росії в Україні став черговим етапом (на тлі двох попередніх невдалих для агресора періодів), де Кремль не зміг досягти ключової для себе мети. А саме – знищення України як держави. Повномасштабний наступ росіян не тільки не зруйнував основи нашої держави, а й мобілізував зусилля, причому не лише української нації, а й усієї нації, яка вступила в пряме протистояння з авторитарним російським режимом".

Осінь, наголошує експерт, очевидно, стане третім, хоч і не завершальним етапом цієї війни.

"Зусиллями держав учасників формату "Рамштайн" українській армії вдалося стабілізувати ситуації по всій лінії фронту, протяжність якого оцінюється близько 700 кілометрів. Новий етап – це зосередження уваги України на Південному напрямку. І як би росіяни не контролювали окуповані території, вони припинили диктувати напрями наступу, що говорить про втрату військової ініціативи з боку Кремля", – зазначає Юрій Подорожній.

На його думку, новий – осінній – етап війни характеризуватиметься такими тезами.

1. Війна триватиме. У тому числі наступного року. І це не означає, що вона 2023-го закінчиться.

2. Підтримка України продовжуватиметься і вийде на новий рівень з огляду на те, що США присвоять назву військової операції в Україні. Це означає глибшу інтеграцію Пентагону у вирішення стратегічних та оперативних завдань на фронті.

3. Дипломатичного вирішення питання у найближчій перспективі (півроку – 10 місяців) чекати не варто.

4. Україна отримуватиме не лише військову, а й необхідну економічну допомогу, яка глибше контролюватиметься.

5. Україна просуватиметься вглиб окупованої території приблизно таким же темпом, як Росія захоплювала ці території у травні – липні.

6. Гарячі фази протистояння слід очікувати навесні наступного року.

7. Осінь та зима для України пройдуть в очікуванні озброєнь, що надаються за програмою ленд-лізу.

8. Ні енергетичного, ні економічного колапсу в Україні не буде.

9. Влада просуватиметься у бік монополізації інформаційного простору та скорочення обсягу інформпростору. У політичному плані вона просуватиметься до більшої авторитарності та концентрації влади.

10. Не маючи можливості просуватися на полі бою, Росія активізуватиметься в інформаційній війні – як в Україні, так і в країнах-союзниках України.

"Рядовим громадянам, які жили в штучно створеній ілюзії швидкоплинності війни, необхідно зрозуміти, як перебудувати свої життя в нових умовах, де діти повинні ходити до шкіл, працювати і навіть відпочивати, враховуючи, що жодного безпечного місця в країні немає, враховуючи військові можливості РФ та рівень її моральної планки у веденні війни. Для суспільства ключовим завданням є утримати баланс між обмеженнями воєнного часу та збереженням демократичного устрою держави", – констатує Юрій Подорожній.

Читайте також на порталі "Коментарі" — ЗМІ дізналися, як США готували Україну до контрнаступу.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини