Україна оголосила, як буде застосовувати касетні боєприпаси

Міністр оборони України Олексій Резніков опублікував відповідну публікацію у Твіттер

Міністр оборони Олексій Резніков повідомив, що Україна має п’ять головних принципів, яких вона дотримуватиметься при застосуванні касетних боєприпасів, про передачу яких напередодні повідомили США. Про це повідомляють "Коментарі".

Перший: Україна використовуватиме ці боєприпаси тільки для деокупації своїх міжнародно визнаних територій, касетні боєприпаси не використовуватимуть на офіційно визнаній території РФ.

Другий: касетні боєприпаси не будуть використовувати у міських районах (містах), щоб уникнути ризиків для цивільного населення. Касетні боєприпаси будуть використовуватися тільки в місцях скупчення російських військових, для прориву рубежів оборони противника з "мінімальним ризиком" для життя українських військових.

Третій: Україна буде вести суворий облік використання цієї зброї і локальних зон, де вона буде використовуватися.

Четвертий: на основі цих записів після деокупації територій і перемоги України ці території будуть пріоритетними для розмінування.

П'ятий: Україна звітуватиме партнерам про використання цих боєприпасів і про їхню ефективність, "щоб забезпечити належний стандарт прозорого звітування і контролю", передає "Радіо Свобода".

Нагадаємо, що близько ста країн приєдналися до конвенції щодо заборони використання касетних боєприпасів, але документ не підписували ані США, ані Україна, ані Росія. Остання використовує касетні боєприпаси з початку війни в Україні, зокрема в лютому-березні обстрілювала ними Харків. Основною перешкодою для швидкої передачі України касетних боєприпасів стала можлива шкода мирному населенню, на яку довго зважали в США. Зокрема, на перестороги, що вже після завершення конфлікту касетні боєприпаси, які не спрацювали, вбивають цивільних.

Але, з огляду на триваючу російську агресію, в США вирішили, що ризики від російського вторгнення переважають можливі ексцеси від застосування касетної зброї.

Проти передачі касетного озброєння Україні виступали ООН та Росія.

Тим часом, у Зеленського назвали зброю, без якої подальший наступ буде проблематичним.