Головна Новини Суспільство Війна з Росією Україна і РФ активно готуються до переговорів: чи будуть вони успішними
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна і РФ активно готуються до переговорів: чи будуть вони успішними

Україна і РФ створюють міжнародні коаліції, які підтримують їх бачення припинення війни

15 липня 2024, 14:45 comments2213
Поділіться публікацією:

Для завершення війни між Україною та Росією буде здійснена спроба дипломатичного врегулювання, і обидві сторони зараз готуються до переговорів, заявив в інтерв’ю Kyiv Post керівник Східної програми Польського інституту міжнародних відносин доктор Даніель Шелиговський.

Україна і РФ активно готуються до переговорів: чи будуть вони успішними

Переговори України і РФ

"Зараз ми перебуваємо напередодні переговорів — і Україна, і Росія готуються до них. Переважно це пов'язано з майбутніми президентськими виборами у США. Обидві сторони створюють міжнародні коаліції, які підтримують їхнє бачення припинення війни", — заявив він.

За його словами, у найближчий час кожна зі сторін оцінюватиме свої сили і намагатиметься зміцнити власну позицію. Після цього вони чекатимуть результатів виборів у США. Експерт вважає, що і Київ, і Москва розуміють, що після виборів у США на них будуть чинити тиск з метою ініціювання мирних переговорів.

Експерт переконаний, що обидві сторони очікують, що у разі перемоги Дональда Трампа він спробує посадити їх за стіл переговорів. Тому кожна зі сторін вже зараз демонструє американським республіканцям свою готовність до переговорів і представляє підтримуваний міжнародною спільнотою план припинення війни, додав аналітик.

У той же час, експерт вважає, що Росія не зацікавлена в переговорах і лише створює видимість готовності до них. Проте цієї видимості може бути достатньо, щоб Трамп повірив у можливість діалогу з росіянами.

"Проблема в тому, що кожного разу, коли ми сідаємо з Росією за стіл переговорів, Росія переслідує максималістські цілі, а Захід починає з поступок і самообмежень. Це явно ставить Захід і Україну в більш слабке становище, оскільки від самого початку дає Росії перевагу", — вважає Шелиговський.

Експерт сумнівається в можливості дипломатичного вирішення конфлікту на даний момент. Справа у тому, каже він, що питання має структурний характер — обидві сторони заявляють конституційні права на одну й ту ж територію, що робить практичний компроміс важкодоступним. Втім, додає експерт, теоретично можна було б розглянути можливість спільного контролю над територією, але ніхто не готовий відкрити скриньку Пандори і погодитися на силову зміну кордонів у Європі, оскільки це підірвало б всю міжнародну систему, включаючи ООН.

На думку експерта, навіть якщо мирні переговори відбудуться, вони не призведуть до кінця війни.

"На мій погляд, найімовірнішим сценарієм на даний момент є де-факто заморожений конфлікт без мирної угоди. Смію стверджувати, що такий сценарій кращий для України, ніж заморожена війна з формальним дипломатичним рішенням, яке вимагатиме від України поступок. Досвід Мінських угод показує, що вони зв'язали руки українцям, але не росіянам", — зазначає Шеліговський.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що речник Кремля нещодавно заявив, що Росія не бачить передумов для проведення переговорів з Україною.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини