Головна Новини Суспільство Війна з Росією Україна була готова віддати території: чому зірвалися переговори з РФ на початку війни
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна була готова віддати території: чому зірвалися переговори з РФ на початку війни

Україна готова була йти на поступки під час переговорів із РФ, навіть на територіальні, пише Time

26 червня 2024, 12:55 comments12004
Поділіться публікацією:

Перша спроба українців досягти миру почалася відразу після повномасштабного вторгнення Росії. Тоді президент Володимир Зеленський мав два головних завдання: звернутися до світової спільноти з проханням допомогти Україні захиститися та закликати Володимира Путіна оголосити перемир’я, пише Time.

Україна була готова віддати території: чому зірвалися переговори з РФ на початку війни

Переговори України і РФ

Видання нагадало, що президент говорив про те, що необхідно поговорити про припинення вогню.

Перший раунд мирних переговорів розпочався наступного тижня на півдні Білорусі. Контраст між двома сторонами був разючий: російські представники прийшли в ділових костюмах і краватках, тоді як глава української делегації Давид Арахамія був у чорній бейсболці.

"Наша справа була антидипломатією, починаючи з дрес-коду. Вони починали з легалізації, а я казав: "Мені не потрібна ця фігня, розберись у звичайних термінах", — сказав тоді Арахамія. 

Видання нагадує, що протягом шести тижнів учасники переговорів досягли контуру угоди. В обмін на надійні "гарантії безпеки" з боку Росії та інших країн, Україна погоджувалася відмовитися від планів вступу до НАТО та прийняти статус "постійного нейтралітету". Це дало Путіну можливість претендувати на часткову перемогу, адже головним виправданням для початку вторгнення було не допустити вступ України до НАТО. Окрім того, видання відзначає, що Зеленський також був готовий поступитися територією в обмін на мир.

Кремль, здавалося, був готовий розглянути ці умови. Однак наприкінці квітня 2022 року мирний процес зірвався з кількох причин. Українські переговорники були шоковані масовими звірствами російських військ, особливо в Бучі, і закликали Зеленського вийти з переговорів. Позиція США та Європи також не сприяла розвитку мирних переговорів. Західні союзники України відмовилися дати тверду обіцянку зупинити подальше вторгнення Росії.

"Насправді вони порадили нам не вдаватися до ефемерних гарантій безпеки", — пізніше сказав Арахамія.

Без таких гарантій з боку Заходу українцям залишалося б покладатися на добру волю росіян.

Разом з тим, як відзначає видання, іншою причиною провалу переговорів був стан бойових дій. Протягом першого року вторгнення українські збройні сили здобули значні перемоги. Вони перемогли Росію в битві під Києвом тієї весни, змусивши загарбників відступити з половини окупованих територій. Восени росіяни зазнали нових поразок у північно-східному районі Харкова та південному місті Херсон.

Здобуваючи нові позиції, союзники України закликали Зеленського відновити мирні переговори з позиції сили. Зокрема, генерал США Марі Міллі говорив, що коли є можливість вести переговори, коли можна досягти миру, то треба скористатися такою можливістю. Проте його порада була відкинута.

Ряд перемог у перший рік вторгнення переконав Зеленського, що війна продовжуватиметься "за тією ж траєкторією". Тим не менш, він не міг ігнорувати тиск з боку своїх союзників, які закликали його розглянути шляхи досягнення врегулювання з Путіним. Як компроміс Зеленський запропонував амбітний план, який назвав "Формула миру", відзначило видання.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, хто у Європі виступає проти "формули миру" Зеленського.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини