Головна Новини Суспільство Війна з Росією Удари росіян по Кривому Рогу: про що говорять емоції Зеленського – як пояснити дії Росії
commentss НОВИНИ Всі новини

Удари росіян по Кривому Рогу: про що говорять емоції Зеленського – як пояснити дії Росії

Після серії поразок на фронті росіяни посилили ракетні удари, почавши тероризувати громадянське населення України

15 вересня 2022, 13:38 comments1297
Поділіться публікацією:

У вечірньому зверненні 14 вересня президент України Володимир Зеленський розповів про поїздку до Харківської області, значну частину якої ЗСУ звільнили останніми тижнями. Крім того, перейшовши на російську мову, глава держави жорстко прокоментував ракетні удари росіян по його рідному Кривому Рогу, у тому числі по греблі Карачунівського водосховища. Він назвав представників країни-агресора слабаками, негідниками та терористами, яких соромитимуться їхні власні онуки. Як оцінюєте такі емоційні висловлювання? Які шанси притягнути до відповідальності всіх винних у розв'язуванні, веденні, підтримці цієї війни – тобто, по суті, росіян? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Удари росіян по Кривому Рогу: про що говорять емоції Зеленського – як пояснити дії Росії

Удар по Кривому Рогу. Фото: фейсбук Володимира Зеленського

Те, що витворює Росія – це чистої води терористичні дії

Політтехнолог Борис Тізенгаузен вважає, що Зеленський ще м'яко висловився.

"Росія перейшла до абсолютно терористичної тактики ведення війни. Зрозумівши, що на полі бою перемогти не може, агресор завдає ударів по об'єктам критичної інфраструктури. Внаслідок цього мирні жителі сидять без світла, без газу, без води. Це чистої води терористичні дії. Але це також доказ, що росіянам все складніше видавати свою війну проти України за якусь міфічну спецоперацію, а свої тотальні провали за фейкові успіхи", – акцентує експерт.

Він наголошує, що на російських телеканалах змінилася риторика. Багато експертів там уже дозволяють собі називати війну – війною. А дехто навіть закликає визнати поразку, зробити висновки.

"Отже, наголошую, Зеленський у своїх висловлюваннях абсолютно правий. Щодо притягнення до відповідальності винних, то пересічні росіяни вже почали відчувати дискомфорт. Їм скасовують візи до ЄС, ускладнюють чи закривають в'їзд туди, депортують за різні проросійські акції та висловлювання. Плюс – санкції почали працювати. Рівень життя в РФ стрімко знижується, громадяни країни-агресора сотнями тисяч втрачають роботу, багато хто намагається виїхати з Росії", – зазначає Борис Тізенгаузен.

А ось якийсь Міжнародний трибунал над Путіним та його оточенням поки що, на думку експерта, виглядає малореалістичним.

"Путін точно ніколи не визнає поразки. До того ж, Європа та навіть США обережні. Білий дім уже кілька разів відкинув пропозицію Конгресу визнати РФ державою-спонсором тероризму. Про репарації Україні за рахунок замороженого чи заарештованого російського майна за кордоном теж поки що говорити не доводиться. Наразі немає механізму передачі цих коштів Україні. Думаю, Путіна у Гаазі ми не факт, що побачимо. А ось внутрішній переворот у РФ, якийсь прискорений трансферт влади – реальніший сценарій", – констатує політтехнолог.

Настільки емоційна риторика Зеленського є маркером того, що будь-які переговорні процеси між Києвом і Москвою зараз явно в безвиході

Експерт Українського інституту політики Микита Трачук наголошує, що висловлювання президента він оцінює з двох точок зору: як простий громадянин – і як політолог.

"З погляду простого громадянина все зрозуміло. Емоційно забарвлені слова явно образливого значення ("слабаки", "негідники" тощо) — це те, що явно резонує у більшої частини українського народу сьогодні. Середньостатистичний громадянин, слухаючи це, цілком може подумати щось на кшталт "Ну все по справі сказав". Це, у свою чергу, вже чисто політтехнологічно працює на асоціативність, причетність, "народний" образ глави держави як людини, яка щодня звертається до людей простою та зрозумілою їм мовою. Також така емоційна та однозначна риторика є маркером того, що будь-які дипломатичні та переговорні процеси між Києвом та Москвою зараз явно в безвиході, адже в іншому випадку Зеленський навряд чи так висловлювався б. Втім, тут навряд чи я сказав щось нове, про фактичне припинення мирних переговорів уже давно відомо всім, – зазначає експерт. – За формою: глава держави, зрозуміло, у нормальній ситуації не повинен дозволяти собі такої риторики. Проте в країні йде війна, яка стає все тотальнішою і жорстокішою, тому тут звичні норми політичного етикету однозначно перестають працювати".

Микита Трачук наголошує, що не є військовим експертом і не знає, чи є якийсь військовий сенс у тому, щоб обстріляти дамбу. Але зрозуміло, зазначає він, що через це вода почне затоплювати місто. Так само як обстріл ТЕЦ у Харкові та області призводить до того, що люди за кілька днів мають значні проблеми зі світлом, водою, комунікаціями, транспортом... По суті, місто паралізується.

"Знаю точно одне: такі удари прямо, безпосередньо б'ють саме по цивільних, простих мирних українців. "Супутні збитки", як росіяни це називають, від таких ударів — це проблеми для сотень тисяч мирних жителів, які ні в чому не винні. І як це ще назвати, якщо не тероризмом? І де ж, у такому разі, мав рацію глава держави? Запитання риторичні", – констатує Микита Трачук.

Якщо говорити про притягнення представників країни-агресора до відповідальності, на думку політолога, неможливо зробити це щодо всього народу.

"Колективна відповідальність у величезної країни (зазначу – не "вина", а саме "відповідальність") має приходити сама. В результаті переосмислення тих чи інших злочинних подій, рефлексії, покаяння та зміни свідомості, способу думки. Як це було, наприклад, із німцями після Другої світової. А це процес дуже важкий, довгий та болісний, – пояснює експерт. – А от щодо тих людей, хто віддавав конкретні накази — руйнувати дамби, обстрілювати теплові станції, позбавляючи людей світла, води та комунікацій — ось цих людей можна і потрібно знаходити, притягуючи до конкретної відповідальності за військові злочини, спрямовані проти громадянського населення нашої країни ".

У виступі президента Зеленського були не лише емоції, а й фіксація певних юридичних фактів

Адвокат, юридичний експерт Тетяна Матяш наголошує, що обстріл греблі – суто військовий злочин, спрямований на позбавлення цивільного населення нормальних умов життя.

"Такі дії повністю підпадають під поняття тероризму, оскільки це саме залякування як людей, так і нашої влади з метою дії, необхідні росіянам. Тобто у виступі президента Зеленського були не лише емоції, а й фіксація певних юридичних фактів", – пояснює Тетяна Матяш.

Щодо можливості покарати винних, то, на її думку, все можливо.

"Я думаю, що притягнення до відповідальності винних обов’язково буде, – каже адвокат. – Але не скоро. Така процедура – це роки розслідувань, пошуків та судів (згадайте рейс МН17, збитий росіянами на Донбасі влітку 2014 року). Головні винуватці, на жаль, уникнуть відповідальності, бо просто не доживуть до часу оголошення вироки. Тим більше, що в Росії у тренді – нещасні випадки та раптові смерті".

Читайте також на порталі "Коментарі" — у ВПС Британії озвучили оптимістичний прогноз швидкого завершення війни в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

15 вересня 2022, 12:57

Бункер та елітні поселення і палаци наших корумпованих не чипають - ще терплять. Все інше розраховано на внутрішнього споживача.


Новини