Головна Новини Суспільство Війна з Росією У Верховній Раді запропонували юридично визначити термін "рашизм"
commentss НОВИНИ Всі новини

У Верховній Раді запропонували юридично визначити термін "рашизм"

Зареєстрована відповідна постанова

15 березня 2023, 14:28
Поділіться публікацією:

Сьогодні в Верховній Раді зареєстрували проект постанови парламенту з детальним визначенням терміну "рашизм". Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на пост в Фейсбук нардепа від "Слуг народу" Олексія Жмеренецького, який став одним з ініціаторів проекту постанови.

У Верховній Раді запропонували юридично визначити термін "рашизм"

Поняття рашизму хочуть законодавчо визначити

Поняття "рашизму" визначено в документі, як "тоталітарний режим та ідеологія, що сформувалися у Російській Федерації під керівництвом президента В.Путіна та ґрунтуються на традиціях російського шовінізму й імперіалізму, практиках комуністичного режиму СРСР та націонал-соціалізму". При цьому до ознак рашизму зараховані: системні порушення прав та основоположних свобод людини, культ сили та мілітаризм, культ особи очільника та сакралізація інститутів держави, самозвеличування Росії та росіян за рахунок насильницького пригнічення та/або заперечення існування інших народів, використання з метою реалізації експансіоністської державної політики практики поширення серед інших народів російської мови та культури, російської православної церкви, медіа, політичних та громадських інституцій, пропагування ідей "русского мира".

Окрім цього прикметами цієї тоталітарної ідеології, на думку команди розробників документу, є систематичне порушення норм і принципів міжнародного права, суверенних прав інших держав, їхньої територіальної цілісності та міжнародно визнаних кордонів, недотримання принципу незастосування та погрози застосування сили, створення, фінансування та збройна підтримка незаконних збройних формувань та сепаратистських рухів на територіях інших суверенних держав, створення та підтримка терористичних організацій, використання заборонених методів ведення війни та системне вчинення воєнних злочинів та злочинів проти людяності, систематична організація та провадження масових вбивств, страт, катувань, депортацій, створення штучних умов для виникнення голоду та інших видів масового фізичного терору, геноциду, переслідування з етнічних, національних, релігійних, політичних та інших мотивів, регулярне застосування до інших країн практики економічного та енергетичного шантажу, регулярне висування погроз у застосуванні проти інших країн ядерної зброї та створення техногенних катастроф.

Нардеп сподівається, що документ стане основою для засудження ідеології і режиму рашизму на міжнародному трибуналі, який розглядатиме злочини агресора.

"Це може стати проривом у міжнародному праві, що перевершить Нюрнберзький трибунал, який розглядав окремі аспекти нацистських злочинів, але не визначив саме явище", — каже Жмеренецький. 

Нагадаємо, що стало відомо, чи продовжать американці літати над Чорним морем після збиття безпілотника. А посол РФ в США відреагував на збиття американського дрону.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини